Zchátralý kostel v Lukové na Manětínsku zažívá první velkou rekonstrukci

19. říjen 2016

Duchové věřících pomáhají opravit kostel svatého Jiří v Lukové na Manětínsku. Ojedinělá expozice - sádroví duchové rozmístění v interiéru kostela, láká stovky návštěvníků a díky jejich finančním darům teď začala velká rekonstrukce střechy. Původní záměr tvůrce duchů - studenta Jakuba Hadravy, se tedy daří splnit. Kostel je na cestě k záchraně. Návštěvníci tak díky duchům objevují i život dávno minulý, kdy do kostela chodili lidé, pro které byla víra, přirozenou součástí jejich života.


Kostel svatého Jiří v Lukové na severním Plzeňsku byl postaven v roce 1352. V roce 1796 zasáhl tehdy barokní kostel ničivý požár. Ohni nepodlehla pouze klenba presbytáře a sakristie. Poškozeny však byly zvony a varhany. V roce 1800 byl při přestavbě obnoven v gotickém stylu. Poslední obnovy proběhly v roce 1858. Od roku 1958 je kostel chráněn jako kulturní památka ČR. Dnes se nachází v havarijním stavu. Na jeho záchranu byla zřízena výstava soch, které jsou od roku 2012 instalovány v interiéru kostela.

„Teď se v kostele staví lešení kvůli otevření stropu a opravě střechy. Rekonstruovaný už je presbytář. Není dodělaná sanktusní věž na hřebeni střechy presbytáře a není tam krytina, protože na to už nevystačily peníze,“ řekl Petr Koukl, který se o kostel stará.

„Zatím se na opravy podařilo vybrat přibližně 400 tisíc korun. Kostel dostal od ministerstva kultury dotaci 860 tisíc korun. A letos jsme obdrželi milion korun, který musí být do konce roku proinvestován,“ dodal Koukl.

Do kostela na výstavu duchů se jezdí dívat návštěvníci z celého světa.

Do budoucna jsou v plánu opravy střechy kostela a zabezpečení proti devastaci. To znamená opravit zdi, zabezpečit statiku a vyměnit okna i dveře. Podle Petra Koukla záleží na Farnosti Manětín a na jejich plánech.

Z důvodu oprav je momentálně kostel svatého Jiří v Lukové pro veřejnost uzavřený. Znovu se do něj návštěvníci podívají až rok.

autoři: Směna ČRo Plzeň , kos
Spustit audio