Zchátralý zámek v Ošelíně jde do elektronické dražby

24. leden 2016

Pobořený zámek nedaleko Stříbra je na prodej. Současný majitel sliboval opravy, na ty ale nikdy nedošlo. Soudní exekutor už nařídil elektronickou dražbu, termín je 27. ledna.

Zdevastovaný zámek v Ošelíně u Stříbra čeká na nového kupce. Stavbu vlastní Čech s britským jménem z Chrudimska, který před lety nechal rozebrat a odvézt střechu a krov. Na slibovanou opravu ovšem nedošlo. Na příští týden nařídil soudní exekutor elektronickou dražbu.

Ruina bývalého ošelínského zámku stojí přímo vedle budovy obecního úřadu s novou fasádou. Zámek má vytlučená okna, nemá střechu, trčí z něj několik komínů. Dávná chlouba obce je teď obehnaná plotem s nápisem "vstup zakázán".

„Je to ruina, tam přijelo několik kamionů, pracovala tam technika, prostě se z toho vybralo, co šlo a zámek zůstal takhle jenom v obvodových zdivech a ohrožuje okolní náves. V použitelném stavu byl do roku 1989, nicméně ten neutěšený stav už trvá od druhé světové války. Už bylo vidět, když tam byla umístěna škola, že ta budova pomalu začíná strádat. Potom tam byly neodborné zásahy v rekonstrukcích, jako je výměna oken, pak ten objekt nešel zapsat jako památka. Po revoluci to přešlo na pozemkový fond a později na soukromého vlastníka," popsal situaci starosta Ošelína Jiří Šefčík.

Obec Ošelín na opravu zámku peníze nemá. Dřívější nabídku, aby zámek převzala, proto musela odmítnout. Starosta má v tuto chvíli informace o dvou zájemcích a podle něj je tak naděje, že by se někdo mohl do rekonstrukce přece jen pustit.

Pokud by zámek nikdo nekoupil, je další možností demolice. Tu by pak zřejmě zajišťovala obec. Místní obyvatelé by ale podle starosty záchranu zámku uvítali.

Elektronická dražba proběhne ve středu 27. ledna ve 14:00 hodin a skončí o půl hodiny později. Nejnižší podání je kolem 33 tisíc korun, minimální příhoz pět tisíc.

Zámek se bude prodávat na dražebním portálu okdrazby.cz, případní zájemci musejí být na tomto portálu registrovaní a musejí s dostatečným předstihem před dražbou složit exekutorskému úřadu jistinu deset tisíc korun, a to hotově nebo bankovním převodem. Podrobnosti jsou k dispozici zde.

autoři: Směna ČRo Plzeň , lum
Spustit audio