Zdevastovaný rabínský dům v Plzni čeká na opravu, peníze ale stále chybí

24. listopad 2015

Zchátralá památka nutně potřebuje rekonstrukci. Plzeňská židovská obec marně žádala o dotaci z evropských fondů, pokud peníze nesežene, hrozí, že dům spadne.

V památkově chráněném rabínském domě u Velké synagogy v Plzni mělo za zhruba 40 milionů korun vzniknout školicí středisko judaismu s byty pro lektory a také výstavní místnost. Místní židovská obec ale neuspěla s žádostí o evropskou dotaci a peníze na opravu objektu stále chybí.

Pomoct nemohou ani samotní členové obce, je jich totiž málo a navíc jsou už většinou staří. Židé chtějí památku opravit co nejdříve, střecha se bortí, krovy jsou shnilé a hrozí, že dům prostě spadne. Už teď do něj nikdo nesmí kvůli riziku zranění. Současně také panují obavy, aby objekt neohrozil sousední mateřskou školu.

Dvoupodlažní budova s půdou dříve sloužila jako zázemí pro Velkou synagogu, jednu z největších na světě. Obě stavby byly vybudovány koncem 19. století. Rabínský dům pak po nástupu komunismu sloužil plemenářskému podniku, právě tomu dává židovská obec za vinu devastaci stavby.

Nejnutnější opravy domu by plzeňská židovská obec ráda zahájila už na jaře příštího roku, jak dlouho budou práce trvat, pak bude záležet na penězích. Náklady se odhadují zhruba na jednotky milionů korun. Židovská obec navíc současně shání peníze i na postupnou rekonstrukci střechy 122 let staré Velké synagogy, do které zatéká. V tuto chvíli je opravená zhruba polovina. Obec Velkou synagogu opravovala už před sedmnácti lety, stálo to více než 52 milionů korun. Teď je navíc potřeba opravit i varhany, a to zhruba za 28 milionů korun.

Plzeňská židovská obec nesehnala dotaci na opravu zdevastovaného rabínského domu u Velké synagogy. Osud památkově chráněného objektu je nejistý

Obec už loni žádala o peníze na obnovu rabínského domu Evropský fond pro regionální rozvoj. V projektu uvedla částku zhruba dva miliony korun. V procesu se ale jedna firma odvolala, dotace pak nebyla odsouhlasena a z projektu opravy tak nakonec sešlo. V možnost získání dalších dotací už teď vedení obce moc nedoufá. Evropský fond pro regionální rozvoj už přitom židovské obci dříve pomohl. Díky němu se loni za 32 milionů korun opravila Stará synagoga.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio