Zdravotnická fakulta ZČU otevřela v Plzni centrum zdraví

22. září 2016

Fakulta zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni (FZS) zahájila činnost Fakultního centra zdraví, které bude lidem nabízet poradenské služby, vzdělávání, cvičení, kurzy i vyšetření. Cílem je pomoci široké veřejnosti v podpoře, udržení a navrácení zdraví.

Centrum chce zvýšit všeobecnou zdravotní gramotnost. Lidé všeho věku od dětí ve školce a ve škole přes nastávající maminky až po seniory si tam mohou osvěžit zásady zdravého životního stylu. V nabídce je poradna, odborné přednášky, cvičení, kurzy a taky individuální konzultace. Specifické služby budou k dispozici i handicapovaným lidem.

„Dosud jsme dělali pouze jednorázové akce. Smyslem centra je nabídnout všechny naše služby pod jednou střechou. Lidé si u nás například budou moci nechat změřit tlak, získat informace o různých nemocech a jejich prevenci, zásadách zdravé výživy, vhodném cvičení a kompenzačních pomůckách," uvedla děkanka Ilona Mauritzová.

Na návštěvníky čeká pestrá nabídka kurzů, cvičení i přednášek

Například úterky patří seniorům, pro které je připraveno skupinové rehabilitační cvičení. Během hodiny si budou v tělocvičně zlepšovat držení těla, naučí se, jak předejít pádům a taky bolestem zad. Ve čtvrtek zase mohou chodit na cvičení s porodní asistentkou těhotné ženy.


Fakultní centra zdraví budou působit v obou budovách Fakulty zdravotnických studií, tedy v Tylově ulici 59 a na náměstí Odboje 18 v Plzni. Další podrobnosti najdete zde.

V říjnu se rozjedou i kurzy sebeobrany pro seniory, kurzy první pomoci nebo stimulace paměti. V nabídce je i spousta přednášek. Aktivit bude postupně přibývat, zejména s ohledem na poptávku lidí.

Garantem každého kurzu bude učitel Fakulty zdravotnických studií, ať už porodní asistentka nebo fyzioterapeut. Svoje zastoupení tam budou mít všechny katedry a do některých aktivit se zapojí i studenti. Lidem budou například měřit tlak, radit se zdravou výživou, doporučí jim vhodné cvičení nebo kompenzační pomůcky úměrně jejich věku a zdravotnímu stavu.

Všechny čtyři katedry FZS loni výrazně zvýšily počet řešených projektů zaměřených na výzkum, vývoj a inovace. Získaly tím přes 25 milionů korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio