Zelené střechy chtějí vybudovat některé školy v Plzni. Sloužit by měly ke zlepšení klimatu i k výuce

14. únor 2018

Na 22. mateřské škole v Plzni na Borech připravují výběrové řízení a zelenou zastřešenou terasu by chtěli mít hotovou do konce dubna. Tři rozsáhlé střechy by se mohly zazelenat i na 4. základní škole v Plzni na Lochotíně.

„Jedna část naší budovy má střechu pod okny tříd, což je absolutně nevhodné. V létě když je 30 stupňů, sálá obrovské teplo, které si větráme do tříd, nebo naopak nemůžeme větrat. Každopádně je ve třídách velké vedro. Kromě toho, že se zde nedá dlouhodobě větrat, horko působí na žáky i učitele, kteří jsou unavení. V těchto podmínkách se nedá učit, “ popsala ředitelka 4. základní školy v Plzni Jitka Mejcharová.

Střecha má asfaltový povrch a teplo není její jediný problém. „Střecha potřebuje celkovou rekonstrukci. Je pokrytá asfaltovou lepenkou, která je někde narušená, neplní svoji izolační funkci a propouští teplo, zimu, vlhko a podobně. Je tedy třeba zregulovat klima v celém objektu,“ vysvětlila Jitka Mejcharová.

Rekonstruovat by se měly ještě střechy dvou dalších objektů – tělocvičny, kde už částečné opravy proběhly a učebnový pavilon.

Studovat, pozorovat i zažít nové věci

„Pokud vše dobře dopadne, budou naše střechy osazeny sukulenty nebo jinými rostlinami, které nevyžadují žádnou velkou péči, takže tady bude nízká vegetace. Jedna střecha bude částečně i pochozí, takže zde budeme moci provádět výuku. Máme v plánu zde instalovat meteorologickou stanici, kde budeme sledovat spad srážek, vsakovatelnost srážek do podloží a děti budou pozorovat růst vegetace. Zároveň budou porovnávat teplotu střechy v místech, kde je zelená plocha a kde je normální povrch,“ doplnila ředitelka Mejcharová.

Zelené střechy nabídnou podle Jitky Mejcharové nejen nový studijní materiál pro žáky, ale také si jejím prostřednictvím vyzkouší věci, které mnozí nikdy nezažili. Navíc se okolním panelovým domům zpříjemní a zpestří výhled z oken, a zlepší klima.

Projekt na zelené střechy na 4. základní škole by měl být hotový do poloviny roku a pilotní projekt zvažuje i 91. mateřská škola.

autoři: mkl , jik
Spustit audio