Železná Ruda chystá stavbu přírodního areálu, ve kterém bude i biotop na koupání

21. říjen 2016

Železná Ruda chce vybudovat přírodě blízký areál. Vznikne na zanedbaném pozemku v údolí Jezerního potoka a jeho cílem je podpořit rozvoj turistiky šetrné k přírodě. Areál bude sloužit nejen k relaxaci, ale i ke sportu. Jeho součásti totiž bude i cyklostezka a především biotop na koupání. Rozpočet celé stavby je zhruba 18 milionů korun a město se na ni uchází o dotaci.

Pozemek u školy je neudržovaný s velkým množstvím náletových dřevin. Za ním teče Jezerní potok, který se vlévá do Řezné. Celá plocha pozemku se musí vykácet a upravit. Tím vznikne rozsáhlé území, na které se vybuduje menší a větší vodní plocha a přírodní polobažina.

„V lokalitě pod školou by měly vzniknout dva rybníčky, jeden větší a jeden menší. Větší rybník bude možné využívat i pro rekreaci a vše by mělo být propojeno cyklostezkou, která bude dlouhá necelé dva kilometry. Je to v podstatě propojení centra Železné Rudy s Alžbětínem,“ řekl Michal Šneberg, starosta Železné Rudy.

Vodní plocha bude přínos pro celou železnorudskou oblast

Ve velkém biotopu bude možné realizovat až padesáti metrové plavecké dráhy. Město ho totiž plánuje využít nejen pro koupání ale i při triatlonových závodech.

„Nejen koupání, ale každá vodní plocha přitahuje lidi, obzvláště v dnešní době, kdy je hlad po vodě, je to pro město přínos,“ dodal starosta Šnebergr.

V Železné Rudě sice koupaliště je, nachází se ale v lese a voda je v něm velmi studená. Podle železnorudského rodáka Vladimíra Zacha biotop všichni uvítají.

Pokud město získá dotaci, začne biotop stavět už v příštím roce. První lidé by se zde mohli vykoupat v létě 2018.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio