Železná Ruda láká do environmentálního centra

24. říjen 2016

Jak vypadá bobří nora? Na čem lyžovali naši předci? A jaká je historie šumavské horské služby? Odpovědi na tyto otázky najdou návštěvníci Environmentálního centra v Železné Rudě. Přesně před rokem to přitom byla jen prázdná, chátrající budova bývalé školy a město řešilo, co s ní. Vážně se uvažovalo i o demolici. V říjnu ale vyšla dotace na vybudování centra a než se rok s rokem sešel, stalo se jedním z nevyhledávanějších turistických cílů ve městě. A stále se dotváří.

Ve třípodlažní budově bývalé základní školy na třídě 1. máje vznikly nové expozice. K vidění jsou zde mimo jiné exempláře bobra evropského, jelena lesního, prasete divokého nebo lišky obecné a mnoho dalších. Děti se naučí rozpoznávat zvířata nejen podle stop, ale třeba i podle zvuků.

Centrum hravou formou učí děti i dospělé poznávat nejen zvířata a rostliny. Vyzkoušet své znalosti si mohou třeba na dřevěné tabuli, do které se vkládají různé druhy rostlin na místa, kde rostou.

Návštěvníci by neměli vynechat návštěvu 3D kina. V něm se promítají filmy o přírodě.

První patro potěší převážně děti a přízemí zase spíše dospělé

V přízemí budovy se nachází muzeum lyžování, jehož spolutvůrcem je Emil Kintzl. Mimo to je zde infocentrum a klubovna, která bude sloužit na prezentaci místních autorů.

„Lidé zde mohou vidět soubor starých lyží, a jak se s časem vyvíjely. Různé tipy vázání, lyžařských bot i oblečení a mnoho dalších lyžařských pomůcek. A velmi zajímavým exponátem jsou i lyžařské boty laponského typu,“ uvedl Kintzl.

Mezi dalšími v centru návštěvníci najdou expozici šumavských lesů nebo výstavu geologie a geomorfologie.

Environmentální centrum je mimo sezónu přístupné každý den kromě pondělí. V zimní sezóně bude otevřené denně. Vstupné je zdarma.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio