Zeman bude vetovat novelu zákona o národních parcích. Podle něj je pastí na šumavské starosty

Prezident Miloš Zeman bude vetovat novelu zákona o národních parcích. Řekl to dnes při setkání se zastupiteli Jihočeského kraje v Českých Budějovicích, kde zahájil třídenní návštěvu jižních Čech. Vadí mu prý mimo jiné to, že legislativní úprava má na Šumavě zvýšit rozsah bezzásahových zón.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní park Šumava

Národní park Šumava | Foto: Honza Groh, Creative Commons Attribution 3.0 Unported

Prezident se navíc podivil, že někteří starostové šumavských obcí novelu zákona o národních parcích podpořili. Podle něj si možná neuvědomují, jaká past se na ně chystá. „Citoval bych starostu Lipna, který na otázku, proč Lipno prosperuje, suše odpověděl: Protože není na území šumavského NP. A je to bohužel pravda,“ uvedl Zeman.

Podle starosty Modravy a předsedy Svazu obcí NP Šumava Antonína Schuberta přináší novela obcím pastí několik. „Nevím, kteří starostové novelu podporují. Zatím jsem slyšel o jednom. Možná ti další vůbec nemají co do činění s národním parkem, ale spíš okrajově s chráněnou krajinnou oblastí,“ upozornil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miloš Zeman bude vetovat novelu zákona o národních parcích. Hosty ČRo byli starosta Modravy Antonín Schubert a ekolog Vojtěch Kotecký

Zásadní problém je podle něj v tom, že novela zcela opomíjí šumavské obce a jejich obyvatele. „Začíná nějakou preambulí a tam se nedočtete nic o obcích, nic o lidech. Jen se dozvíte, že vše, co se v národních parcích bude dít, musí být podřízeno stabilitě přirozených ekosystémů,“ řekl.

To dnes kritizoval také Miloš Zeman. „Zcela se také zapomíná na to, že by se měl na Šumavě chránit hlavně jeden živočišný druh a tím je člověk,“ zdůraznil.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) zdůraznil, že novela zákona žádnou past na obce nechystá, podle něj budou mít naopak vyšší pravomoci. „Co tvrdí pan ministr, není pravda,“ reagoval Schubert.

Podle Vojtěcha Koteckého, analytika nezávislého analytického centra Glopolis, budou mít obce zhruba stejné pravomoci jako dosud. „Budou součástí rady národního parku, budou připomínkovat plán péče o NP, a jednotlivá dílčí pravidla,“ doplnil.

Novelu zákona o národních parcích označil za důležitou ze tří důvodů. „Upřesňuje pravidla. Jasně říká, jak budou čtyři národní parky ČR spravovány a to, že postupem času by měly být rozděleny. Zhruba polovina by měla být ponechána divoké přírodě a turistům a druhá polovina by měla sloužit šetrnému hospodaření,“ vysvětlil.

„Za druhé je důležitá také proto, že otevírá více divoké části národních parků turistům. A třetím pravidlem je, že říká, jak se v našich národních parcích bude stavět. Výstavba by se měla soustředit pouze do zastavěných a zastavitelných zón,“ upřesnil.

„Zelení fanatici“

Podle prezidenta Miloše Zemana univerzální zákon o národních parcích obecně není špatná myšlenka. Ale záleží prý vždy na tom, kdo stojí v čele konkrétní organizace.

„Jestliže národní park vede fanatik, který chce vytvořit divočinu tam, kde nikdy nebyla, tak se v důsledku své práce za sebou ohlédne, uvidí tři miliony mrtvých stromů a ani se za to nestydí,“ uvedl Zeman. Takový počet stromů podle něj na Šumavě zahynul kvůli "zeleným fanatikům".

Podle současného šéfa NP Šumava Pavla Hubeného sice od roku 1991 do 2014 na Šumavě padly téměř tři miliony stromů kvůli kůrovci a větru, mnoho z nich ale nahradily nové. Řekl také, že zeleným fanatikem se být necítí.

„Důležité je, aby šéf národního parku sledoval, co mu doporučí experti, vědci a zároveň pracoval s lesníky, s obcemi a dával různé pohledy dohromady. A myslím si, že současný šéf národního parku Pavel Hubený to docela úspěšně dělá,“ poznamenal Kotecký.

„Ty konflikty, které ještě před několika lety na Šumavě byly velmi vyhrocené, se postupně uklidňují,“ dodal.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme