Životní role a golf - to bude hlavní program herce Kamila Halbicha v červenci v Plzni

2. červenec 2016

9. ročník festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem zvolil jako novinku „Dona Quijota“. V hlavní roli se představí herec Kamil Halbich.

Jak „Dona Quijota“ adaptovat pro divadlo? O tom dlouhá léta hloubal Vilém Dubnička, režisér a umělecký ředitel Divadelního léta pod plzeňským nebem. Na konec se odhodlal a slavný titul je novinkou 9. ročníku festivalu. Pro hlavní roli oslovil režisér herce Kamila Halbicha. „On dokáže vážně a s velkým zápalem říkat nesmysly, jako by jim věřil. Pro zajímavost, Kamilovi je letos padesát let, stejně jako Quijotovi. Dokonce jiní herci to komentovali na facebooku, že je to jeho životní role,“ říká Dubnička. A Kamil Halbich ho doplňuje: „Nemám vysněné role, ale když to přijde, takovým tím fatálním způsobem, jsem rád. V Plzni chci být pár dní i se svojí rodinou a těším se, že mi zbude čas i na golf.“

Sancho Panzu, souputníka Dona Quijota, svěřil režisér Marku Adamczykovi z činohry plzeňského Divadla J. K. Tyla. „Je vtipný, zemitý, velice komediální a je v kontrastu ke Kamilovi,“ míní Dubnička. A jmenuje další herce, kteří se pravidelně divadelního léta v Plzni účastní. „Nebude chybět Diana Toniková, Antonín Procházka mladší nebo Zdeněk Rohlíček, který z Plzně odešel a v inscenaci se vrací,“ vypočítává Vilém Dubnička.

Poslechněte si: Divadelní zápisník věnovaný také 9. ročníku festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem

Každý rok se snaží festival vybírat jiné místo v centru Plzně. Divadelníci už se stačili usadit v Proluce v Křižíkových sadech, před radnicí na náměstí Republiky nebo před Západočeským muzeem. Letos prověří možnosti místa U zvonu, kde by měla jednou vyrůst nová Západočeská galerie. „My tomu věříme, že tam jednou bude galerie, to je právě to donquijotství,“ směje se Dubnička a dodává: „Ten písek, stromy, ostrov uprostřed dopravního systému mi konvenuje s tématem Dona Quijota a s tou španělskou pustinou.“

„Don Quijote“ je na programu Divadelního léta pod plzeňským nebem od 1. do 15. července. Od 20. do 26. července ho vystřídá loňský premiérový titul „Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor zlý pes“ s Pavlem Baťkem v hlavní roli.

Příznivci festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem uvidí novinku jeho devátého ročníku: „Dona Quijota“
autor: Petra Kosová
Spustit audio