Zlatý hřeb 9 týdnů baroka. Constanza e Fortezza zazní po téměř 300 letech

Do své poloviny úspěšně vstoupil festival 9 týdnů baroka. 63denní festival se odehrává postupně na 63 místech po celém Plzeňském kraji a je to jeden ze stěžejních projektů Evropského hlavního města kultury 2015.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barokní varhany zazněly i ve filmu Všichni dobří rodáci

Barokní varhany zazněly i ve filmu Všichni dobří rodáci | Foto: Lukáš Peška

Tento týden zavede návštěvníky na Stříbrsko a Kladrubsko a také do Jízdárny ve Světcích u Tachova. Tam se odehraje obnovená světová premiéra opery Constanza e fortezza.

Bude to největší hudební událost festivalu. Opera se historicky hrála jen jednou, a to na začátku 18. století.

Přehrát

00:00 / 00:00

Festival 9 týdnů baroka zve na každodenní program po celých 63 dní v 63 lokalitách západních Čech, informuje Jana Kosová

„Na diváky čeká opravdu zlatý hřeb programu. A sice historicky teprve druhé provedení barokní korunovační opery Constanza e Fortezza v podání souboru Musica Florea,“ říká Mirka Reifová ze společnosti Plzeň 2015.

„Tato opera byla napsána v roce 1723, uvedena při příležitosti korunovace císaře Karla VI. A od té doby nebyla nikdy uvedena. A je to i zajímavá podívaná, protože bude probíhat na replice tehdejšího divadla.“

Jak Reifová zdůraznila, festival má připravený program na každý den. V sobotu se například také uskuteční Zahradní slavnosti na zámku Svojšín. Celodenní program se bude odehrávat jak na zámku, tak na nádvoří a v zahradě.

Připravené je divadlo, tanec, květinové instalace a také ochutnávky barokní kuchyně. A v neděli je na programu varhanní koncert v městečku Úterý a odtud pak pěší výlet do Vidžína, kde bude na Motýlí louce komunitní piknik, hudba v krajině a taneční performance.

Cembalo | Foto: licence Creative Commons Attrib.-NonCommercials-NoDerivs 2.0 fotopedia

Zájem o víkendové programy

O festival 9 týdnů baroka je podle Mirky Reifové velký zájem. Oblíbené jsou především víkendy, kdy v sobotu probíhají barokní večery,“ pochvaluje si Mirka Reifová.

„Lidé chodí i na koncerty barokní hudby, které bývají v různých klášterech, kostelích.“

Především přijíždějí v rámci organizovaných zájezdů návštěvníci z Německa. Festival 9 týdnů baroka se příští týden přesune na Domažlicko.

Pak do oblasti Plas, Radnic a Mariánské Týnice, následovat budou Manětín, Nečtiny a Rabštejn a poslední prázdninový týden se festival uzavře v Sušici.

Jana Kosová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme