Známý řezbář z Velhartic podporuje záchranu kostela svaté Máří Magdaleny

10. prosinec 2016

Šumavský řezbář Karel Tittl má rád velké výzvy. Před lety spolu s dalším řezbářem postavili Sušický mechanický betlém. Jeden z Tittlových betlémů dostal i Svatý otec. Už několik let pomáhá také dobrovolníkům, kteří se starají o zchátralý kostel ve Velharticích. Ve své dílně vyřezal Velhartický betlém a výtěžek z prohlídek věnuje na opravu této církevní památky.

Betlém je zasazený do 14. století a je složen z 25 velkých postav a z více než 40 menších. Největší jeho dominantou je právě kostel Máří Magdaleny. Ten řezbář Karel Tittl vyrobil za pomoci místního pana faráře a díky zapůjčení starodávných plánů. V podloubí jsou vyobrazena čtyři řemesla, každé v čele se svým patronem. Prohlédnout si tak můžete sv. Josefa s truhláři, sv. Eligia s kováři, sv. Urbana s vinaři a sv. Lucii se skláři. V jádru betlému stojí chlév se Svatou rodinou. Nechybí ani pastýři s ovcemi a Tři králové. Součástí je i mlýn s pohyblivým mlýnským kolem.

Kostel svaté Máří Magdaleny, který pomáhá Karel Tittl zachránit. Dobrovolné vstupné za prohlídku betlému věnuje na jeho opravu


Stavba hřbitovního kostela svaté Máří Magdaleny začala roku 1373. Kostel byl následně v 16. století byl pozdně goticky přestavěn, z té doby pochází hřbitovní brána a portály. Ke kostelu byla tehdy přistavěna severovýchodní předsíň s diamantovou klenbou. Další významná přestavba kostel čekala v 19. století. Původní třídílný gotický oltář, nazývaný „Velhartická archa“, koupilo v roce 1902 Národní muzeum. Národní galerie v pražském Anežském klášteře oltář vystavuje ve sbírce starého umění. Od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka České republiky. Kostel však značně chátral. V roce 2009 vzniklo Občanské sdružení na záchranu kostela sv. Maří Magdalény ve Velharticích a díky jeho aktivitám byla opravena střecha.

Kostel svaté Máří Magdaleny se nachází na místním hřbitově. „Na kostele je opravená střecha a v nejbližších dnech se budou natahovat elektrické rozvody. Následovat budou další venkovní úpravy,“ uvedl Karel Tittl.

Hřbitovní kostel ve Velharticích je opředen řadou pověstí

Ke kostelu a hřbitovu se váže několik mýtů i strašidelných příběhů. Od těch kdy tu ještě za dob Velké Moravy bylo pohřebiště, přes tajemnou zjevující se dívčí tvář na štítu kostela, až po ty při kterých se zde prý pokoušeli při tajemném rituálu vzkřísit mrtvého. Další z příběhů je, že zdejší místo inspirovalo Karla Jaromíra Erbena k napsání balady Svatební košile. Podle Karla Tittla tu kdysi bývalo obětiště či jiné mystické místo, neboť uvnitř kostela má skutečně nepříjemné pocity. Zároveň však dodává, že ať už se povídá cokoliv, důležité je kostel zachránit.

Betlém mohou zájemci navštívit v domě Karla Tittla a vstupné je dobrovolné. Jeho zaplacením přispějí návštěvníci na opravu hřbitovního kostela Máří Magdaleny ve Velharticích. A do dnešního dne do kasičky lidé vhodili víc než sto tisíc korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio