Zpěv harckých kanárů se tento týden ozývá v Poběžovicích na Domažlicku

12. leden 2018

V Poběžovicích na Domažlicku vrcholí mistrovská soutěž ve zpěvu harckých kanárů. Na 82 ročník je přivezli majitelé z celého Česka. Drobnochovatelská soutěž má nejdelší tradici v naší zemi a dokonce je zapsaná v České knize rekordů.

Soutěže se letos účastní zhruba 200 kanárů, jsou převážně žlutí, ale někteří mají i černé zabarvení na křídlech. Jsou to mladí samci a přivezlo je asi 40 chovatelů z celého Česka. Kanáři jsou v jedné místnosti, každý ve své kleci a tu mají zatemněnou jen s malými otvory na dýchání. Je to proto, že kanáři jsou cvičení na to začít zpívat s rozedněním, tak aby se před soutěží nevysilovali.


Kanárci pocházejí z Kanárských ostrovů, odkud se díky španělským námořníkům dostali do Evropy. Napřed si je taky mohli dovolit jen ti nejbohatší. Nicméně ve 2. polovině 19. století v německém pohoří Hartz vyšlechtili horníci tak zvané harcké kanáry jako pomocníky pro práci v dolech. Dokázali totiž svým chováním upozornit na nebezpečné koncentrace důlních plynů. V naší zemi se kanáři používali v uhelných dolech ještě mezi světovými válkami.

Za svůj výkon jsou kanáři bodovaní. O tom, kolik bodů čtveřice kanárů dostane, rozhoduje poloha, rytmus, barva a hloubka zpěvu. Podle posuzovatelů čím hlubší, tím lepší. Zpěv ptáka má čtyři základní části. Píseň začíná jakýmsi vrčením, kterému se říká basová role, dál pokračují duté zvonky a končí píšťalami.

Soutěží tak zvané kolekce čtyř kanárů. „Nosič přinese klece, postaví je nad sebe do jakési věže. Potom mají kanáři půl hodiny, aby předvedli vše, co umí,“ popsal jeden z organizátorů soutěže Pavel Pivoňka.

Zpěv harckých kanárů se tento týden ozývá v Poběžovicích na Domažlicku. Chovatelé tam totiž pořádají mistrovskou soutěž v jejich zpěvu s nejdelší tradicí v Česku

Ptáci by měli zazpívat všechny části a dohromady můžou získat až 360 bodů. Vítězové letošní soutěže se lidem představí v hotelu Hubertus v Poběžovicích tuto sobotu 13. ledna v 15:30.

autoři: mkl , jik
Spustit audio