Zřícenina kostela sv. Anny na klatovské Hůrce opět ožije divadlem

26. duben 2012

Tradiční šňůru akcí v upravených ruinách kostela sv. Anny na Hůrce v Klatovech zahájí členové Klubu přátel Klatovska v sobotu 28. dubna. Objekt na vrcholu Hůrky bývá otevřen od konce dubna do zhruba poloviny října. I letos se zde představí celá řada ochotnických souborů.

Sezonu zahájí v sobotu v 15 hodin klatovská skupina Nekázanka. O dva dny později, 30. dubna, se zde uskuteční oblíbená akce Pálení čarodějnic a májová veselice. Na tu každoročně chodí se svými rodiči mnoho dětí. Program bude už tradiční. V části určené především pro děti jsou od 16 hodin připraveny různé soutěže a následovat bude průvod malých čarodějnic. Od 19 hodin je pak připraven program pro dospělé s hudbou a tancem a chybět nebude ani spálení čarodějnice.

V v areálu upravené zříceniny kostela sv. Anny už tradičné vystupují ochotníci. První hru zde letos sehrají 12. května (od 15 hodin) děti ze Základní školy ve Švihově. Připravují pohádku Čert to nemá nikdy lehké. Děti ze Švihova vystoupí na Hůrce i o týden později, v sobotu 19. května v rámci doprovodného programu Klatovského karafiátu. Na Hůrce bude totiž letos cíl tradičního turistického pochodu, který pořádá Klub českých turistů, odbor turistiky TJ Start VD Luby a Sokol Klatovy, letos ve spolupráci i s Klubem přátel Klatovska. Na Hůrce bude také nachystána veselá naučná stezka. Farní divadelní spolek z Plánice se na Hůrce představí v sobotu 26. května od 18 hodin francouzskou komedií G. Feydeaua s názvem Ťululum.

Klub přátel Klatovska o objekt zříceniny kostela pečuje od roku 2006, kdy ho získal do nájmu od města Klatovy. Jde o zříceniny barokního kostela sv. Anny, který byl postaven a zároveň i zanikl v 18. století. Koncem 19. století byly ruiny upraveny na rozhlednu, později zde byla letní divadelní scéna. Nakonec objekt sloužil k mnoha dalším účelům.

V uplynulých letech zde klub vybudoval také dřevěnou pergolu pro 100 lidí a zastřešené pódium. Letos bylo přidáno ozvučení. Správa nemovitostí Klatovy nechala nainstalovat do okenních otvorů bývalé lodi kostela mříže, protože objekt byl už dvakrát navštíven nezvanými hosty a toto opatření výrazně zvýšilo zabezpečení objektu.

autor: Martin Kříž
Spustit audio