Pod vlivem kultu: Chrám lidu aneb Hledání utopického ráje skončilo největší masovou sebevraždou v moderních dějinách

6. duben 2024

Bylo 18. listopadu 1978. V jihoamerické Guyaně ten den zemřelo 921 lidí. Byl mezi nimi kongresman USA Leo Ryan, několik novinářů, ale hlavně členové náboženské skupiny Chrám lidu.

Komunita pod vedením charismatického Jima Jonese přišla do povodí řeky Orinoko ze Spojených států amerických. Tam se cítila pro svoje přesvědčení pronásledována a navíc chtěla zkusit svůj zemědělský, utopický způsob života. Osadníci začali obdělávat nehostinnou džungli a tak vznikl Jonestown.

Čtěte také

Jim Jones měl přitom na začátku ušlechtilé myšlenky. Stal se laickým kazatelem a s vizí integrace založil velkou „duhovou rodinu“. S ženou adoptovali korejskou dívku. Později se v Indianopolis stali prvním bílým párem, který adoptoval černé dítě.

V polovině 50. let Jones založil vlastní sbor. Vycházel z takzvaného pentekostalismu, velmi entuziastického křesťanského hnutí. Jenže Jim Jones si z nějakého přesvědčení moc nic nedělal.

Vysvětluje religionista Zdeněk Vojtíšek: „Všechny možné ideologie používal pro svůj účel a tím účelem bylo vytvořit rasově a sociálně spravedlivou společnost. Takže ten, kdo byl laděn křesťansky pentekostálně, tak se našel v církvi. Ten, kdo byl, jako mnoho bílých intelektuálů, laděn spíše do myšlenky socializmu, tak tomu Jones říkal, že Bible je vlastně kniha bílých mužů, kterou se udržuje dominance bílých nad černými a že bůh žádný není, že pokud je tady nějaký bůh, tak je to socialismus. Pro každého měl nějakou jinou ideologii a spousta té ideologie byla samozřejmě politická. To, co ale sledoval, byl ten jeho ideál rasové a společenské rovnosti.“

Čtěte také

A spousta lidí se pro ten ideál nadchla s ním. Jones a jeho společenství se staralo o lidi z okraje společnosti, o alkoholiky, narkomany. Jenže jejich tvrdé praktiky, vliv, který nad lidmi Jones měl, i to, že věřící přetrhávali vazby s rodinami, budily podezření. A tak se tisícovka lidí přestěhovala do Guyany.

Místo utopického ráje tam ale po roce našli smrt. Proč devět stovek lidí nakonec vypilo kyanid? To se dozvíte v prvním díle cyklu Pod vlivem kultu.

V pořadu byly použity ukázky z archivu The Jonestown Institute na státní univerzitě v San Diego.

Spustit audio

Související