Podzimní vydání Seriálu dechových hudeb: V Hodoníně zahrála strážnická Svárovanka

3. říjen 2023

Svárovanka navazuje na tradici dechových hudeb ve Strážnici. Sama vznikla v roce 1987 a dnes patří k základu slavností a zábav ve Strážnici i okolí.

Kořeny dnešní dechové hudby začaly vznikat kolem roku 1977 ve strážnické lidové škole umění, kde tehdejší učitel Jiří Pimek založil dětskou dechovku. Až v roce 1986, tedy téměř po 100 letech od doby původního vzniku strážnické dechovky se stabilizuje kapela, která spolu se svým učitelem Pimkem a ředitelem školy Jaroslavem Čajkou, shromažďuje mladé muzikanty ze Strážnice a okolí.

Svárovanka se v 90. letech rozjela do Holandska, Belgie, Německa. Úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Kapela uspěla i v Českém rozhlase Brno s písní Jaroslava Vinklárka s názvem Večer, která zvítězila v dechovkovém pořadu Všech 9. V roce 2000 získala Svárovanka pro sebe doposud největší úspěch v účasti populární soutěže Polkafest.

Podívejte na záznam koncertu dechové hudby Svárovanka, který se uskutečnil 5. října 2023 v hodonínském Domě kultury.

autor: Jiří Kokmotos

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.