Polární Prstem po mapě s Petrem Horkým. Známý cestovatel vyrazil na Antarktidu

25. březen 2024

Moderátor, cestovatel a dokumentarista se připojil k expedici českých vědců, aby o jejich práci na 16 000 km vzdálené Mendelově polární stanici natočil film. I vy můžete být u toho. Užijte si mrazivou pustinu a její příběhy pěkně z tepla domova. Polární Prstem po mapě s Petrem Horkým poslouchejte každý čtvrtek v 15:30 na Dvojce. Moderuje Iva Bendová a Mirek Vaňura.

Jak je to se změnou klimatu a ozónovou dírou? Jak se objevuje život na místech, z nichž ustoupily ledovce? Jaké nové druhy mikroorganismů bílý kontinent skrývá? Jaká je geologie Antarktidy? To je jen zlomek otázek, na které hledají čeští vědci odpovědi. Na Mendelovu polární stanici se s nimi letos vypravil i cestovatel, dokumentarista a náš rozhlasový kolega Petr Horký, který na místě sbírá materiál pro svůj nový dokumentární film.

„Chci se věnovat tomu, jak vypadá život na stanici, ale hlavním tématem je pro mě komunikace vědy – české vědy. Chtěl bych vysvětlit, jaké jsou přímé dopady vědeckých objevů v Antarktidě na naše životy,“ svěřil se se svým záměrem.

Česká vědecká stanice Johanna Gregora Mendela se nachází v Antarktidě na pobřeží ostrova Jamese Rosse. Založil ji polárník Pavel Prošek. Slavnostně byla otevřena v únoru 2007, čímž se Česko stalo 26. zemí s vlastní vědeckou základnou na kontinentu. Stanice je majetkem brněnské Masarykovy univerzity a vědci na ní tráví každoročně pět až devět týdnů v období od prosince do března, kdy na jižní polokouli panuje antarktické léto. Letošní expedice vyrazila 24. ledna 2024.

Petr Horký na místě provádí i vlastní průzkum. S Alicí Němcovou Tejkalovou, vedoucí katedry žurnalistiky na IKSŽ Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, totiž spolupracuje na projektu, který zkoumá vliv omezeného přístupu ke zpravodajství na spokojené prožívání každodennosti. Zajímá Vás třeba, jak někteří polárníci prožívali izolaci od okolního mediálního světa a jak (těžce) se mnozí vraceli pod každodenní mediální „palbu“?

Poslouchejte každý čtvrtek od 15:30 na Dvojce nebo zpětně na našem webu a v aplikaci mujRozhlas.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.