Policisté, hasiči a záchranáři zasahovali v kampusu ústecké univerzity. Trénovali tam zákrok proti aktivnímu střelci

23. duben 2024 13:17

Kampus univerzity v Ústí nad Labem obsadily 23. dubna desítky policistů, hasičů a zdravotníků. V prostorách fakulty strojního inženýrství totiž nacvičovali zásah proti střelci. Podle scénáře cvičení se měli v budově pohybovat dva ozbrojení pachatelé. Místo pro výcvik vybrali policisté i s ohledem na loňské tragické události na filozofické fakultě v Praze.

„Je to první takhle velké, rozsáhlé cvičení – jinak se ale podobná cvičení dělají na každém okrese dvakrát do roka. Sledujeme nové trendy – nejen u nás, ale i ve světě. Učíme se z událostí, které se stanou – nejčastěji v Americe. Ty postupy se pak upravují podle toho,“ přibližuje velitel pořádkové policie Pavel Holzknecht.

Podle něj se cvičení zúčastnilo více než 100 policistů. Nechyběli ale ani hasiči a záchranáři. Průběh celé akce zaznamenávalo 26 kamer, umístěných na různých místech univerzity.

Jsou to hodiny záznamů, které se musí vyhodnotit – na základě toho se pak dělá písemné vyhodnocení a upravují se i postupy podle těch chyb, které byly případně na místě zjištěny,“ dodává Holzknecht.

Na cvičení spolupracuje s policisty přímo také univerzita. Podle mluvčí Jany Kasaničové chtěli mezi figuranty vybrat hlavně vyučující. „Prioritně jsme vybírali především vyučující – chtěli jsme, aby si vyzkoušeli, jaké to je být v roli těch, kteří se mají o ty studenty postarat,“ dodává Kasaničová.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související