Politické vraždy, které změnily svět: Anvar Sadat – smrt v přímém přenosu

2. prosinec 2023

Egyptský důstojník a státník Anvar Sadat, spolutvůrce mírového procesu na Blízkém východě a nositel Nobelovy ceny míru, byl zavražděn v roce 1981.

Narodil se v chudé rodině v roce 1918. Vystudoval Královskou vojenskou akademii v Káhiře a stal se důstojníkem. Spolu s budoucím egyptským prezidentem Násirem a dalšími kolegy v armádě spoluzaložil tajnou organizaci Svobodní důstojníci. Jejím cílem byla likvidace monarchie a omezení britského vlivu v zemi (za druhé světové války byl Brity vězněn).

Čtěte také

Zúčastnil se ozbrojeného převratu, který v roce 1952 svrhl egyptskou monarchii. Poté vykonával různé funkce, byl například předsedou parlamentu a následně viceprezidentem. Po Násirově smrti v roce 1970 se stal prezidentem a na rozdíl od svého předchůdce, který zemi orientoval prosovětsky, se postupně začal stále více sbližovat se západními zeměmi.

V roce 1973 vedl proti Izraeli válku, která přes počáteční úspěchy nakonec skončila patem. Postupně si uvědomoval nutnost přímého jednání s Izraelem a tento u arabského vůdce bezprecedentní vhled zcela změnil poměry na Blízkém východě. Po řadě přípravných jednání navštívil v roce 1977 – jako první arabský vůdce – Izrael.

Za přítomnosti kamer

Egyptsko-izraelskou mírovou smlouvu podepsal s izraelským premiérem Menachem Beginem v roce 1979 a spolu s ním získal v roce 1978 Nobelovu cenu míru.

Čtěte také

Ačkoliv se Sadat snažil od počátku svého prezidentského působení dohodnout s islamistickými organizacemi (jeho předchůdce stavěl státní ideologii na panarabském nacionalismu), jeho vnitropolitické kroky a zejména vyjednávání a dohody s Izraelem byly v těchto kruzích vnímány velmi negativně.

Atentát na Anvara Sadata byl proveden 6. října 1981 při slavnostní vojenské přehlídce skupinou důstojníků, kteří patřili k radikální islamistické organizaci. Útok byl zachycen televizními kamerami a zahynula při něm řada dalších osob na tribuně.

Ačkoliv atentátníci doufali, že se k nim připojí rozbouřené masy a – po vzoru Íránu – svrhnou poměrně liberální prozápadní režim, po vlně nepokojů a lokálních vojenských povstání k žádným výrazným společenským otřesům nedošlo. A i když od roku 1981 prošly izraelsko-egyptské vztahy řadou turbulencí, nikdy už nebyly přerušeny.

V pořadu hovoří historik Jan Adamec a zazní ukázky z odborné a memoárové literatury.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související