Pomáhá mi pytlík a skákání, popisuje kadeřník Michal Zapoměl, jak zvládá panické ataky

14. červenec 2023

S prvními panickými atakami se Michal potýkal ve dvaceti letech. Nějaký čas se objevovaly denně, několikrát ho odvezla sanitka. Když změnil životní styl, paniky ustoupily. Ta poslední se mu přihodila skoro po dvou letech. Reakce zaskočeného okolí ho přiměla k rozhodnutí mluvit o svých potížích veřejně.

Kadeřník Michal Zapoměl, kterého vyhledává řada známých tváří, má Instagram plný krásných vlasů. Nedávno ale místo nich promluvil o svých panických atakách. „Poslední ataka přišla po dvou letech absolutního klidu. Už jsem si myslel, že je všechno skvělý a úžasný, ale ono vás to zastihne v nejmíň očekávaný okamžik,“ popisuje nedávnou událost.

Když cítil, že se s jeho tělem dějí věci, které znal z dřívějška, požádal kolegy, aby ho doprovodili do zázemí salónu a pomohli mu záchvat paniky zvládnout. „Nechci, aby to probíhalo na veřejnosti, protože to je velmi nekomfortní,“ pokračuje s tím, že jedna z věcí, která mu pomáhá, je jednoduchý pytlík. „Pytlík je skvělá věc, mějte ho vždy u sebe, protože to je nejjednodušší pomůcka, kterou můžete použít. Když dýcháte do pytlíku, nedochází k hyperventilaci, která může panický stav velmi zhoršit.“

Za svůj život Michal vyzkoušel řadu metod, jak zvládat panické ataky – klasickou medicínu, různá odblokování, reiki, energie, dýchání, bylinky, Bachovu terapii a další. Jako funkční se ukázala změna životního stylu, pravidelný pohyb, práce se stresem, a když už se ataka blíží, tak zmíněný pytlík nebo skákání.

„Skákání funguje velmi dobře úplně na začátku. Když chytnete někoho za ruce a začnete skákat, i když to zní bláznivě, tak mysl se zaměří na něco jiného a buď k tomu stavu vůbec nedojde, nebo ho to výrazně zmírní. Nejde to ale dělat třeba v letadle, kde se mi to také stalo,“ dělí se o své zkušenosti Zapoměl.

Jak funguje hlava v panické atace? Co potřebuje člověk, který atakou prochází? A s jakou léčebnou metodou má Michal Zapoměl nejhorší zkušenost? Poslechněte si Diagnózu F o záchvatech úzkosti.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.