Nekupujte štěně naslepo! Může taky pocházet z nelegální množírny

18. srpen 2015

Pokud si chcete pořídit štěně nebo kotě, tak pravděpodobně zasednete k počítači a začnete hledat na internetu. Podle veterináře Michala Alexe jsou tak začínající chovatelé docela dobře připraveni. Ale i takovéto hledání naslepo má svá rizika.

„Pokud si začínající chovatel pořizuje plemenného, chovného psa, tak už často dobře ví, že ho budou čekat různé genetické predispozice a s tím spojené i případné choroby,“ říká veterinář.

Pozor na infekční choroby!

Co ale předem nastudovat nejde, jsou infekční nemoci. Dostat je totiž může jak čistokrevný jedinec, tak kříženec, a to jak psa, tak kočky.

Jednou z kategorií infekčních nemocí jsou i parazitární choroby. Postihují hlavně zažívací trakt štěňat a koťat.

„Většinou jsou to hostitelsky poměrně specifické organismy, které mohou sice u lidí vyvolat nějakou imunitní reakci, ale není to nějak významné. Mluvím i o vnějších parazitech jako je svrab nebo blechy, vši, všenky a podobně.“

Je taky rozdíl, jestli si pořizujete štěně od chovatele, třeba lovecké plemeno od nějakého myslivce, nebo jestli si kupuje zvíře naslepo.


Zvířata v množírnách opravdu velmi trpí. Navíc nemají ani žádný veterinární dohled!

Jak poznáte štěně z množírny?

Jestliže na internetu najdete inzerát, kde někdo prodává štěně čivavy nebo třeba yorkšírského teriéra za velmi výhodných podmínek, tak by to mělo být pro vás varování. Pokud navíc obsahuje formulku: „tatínek/maminka papírový, štěně bez papírů“, tak je tady velká pravděpodobnost, že jde o velkochovatele, tedy množírny zvířat.

Termín množírna tady vznikl právě v souvislosti s nekalým podnikáním, které nemá nic společného s klasickým chovem zvířat. Jde jen o jejich množení, za často krutých podmínek. Jediným důvodem je rychlý zisk.


Je to nelegální činnost, která se pohybuje na hranci zákona a je těžké ji prokázat. Stejně špatně se ale prokazuje i špatné zoohygienické podmínky u drobných chovatelů. Prostě tam, kde není soudce, není žalobce.

Chtějte vidět rodiče!

„Takový člověk, kterého nebudu nazývat ani chovatelem, na místě uvidí jen jedno, dvě štěňata, ze kterých si může vybrat. To, jak vypadají rodiče, nebo jak vypadá prostředí, ve kterém žijí, to neuvidíte.“

Když už si takové zvíře přinesete domů, můžete se docela divit, co vám z něj vyroste. Když tedy budete mít to štěstí, a zvíře nebude nevyléčitelně nemocné, což je prý hodně časté.

Dejte pozor i na kupní smlouvu

Před popisem si pozorně přečtěte kupní smlouvu. „Původní majitel by se totiž měl podílet na nákladech léčení, když na první veterinární prohlídce zjistíme, že má štěně nějakou infekční nemoc.“

Zvíře z útulku?

V útulcích by veterinární péče měla být na mnohem lepší úrovni než v množírnách. Pokud si vezmete psa nebo kočku z útulku, tak máte docela vysokou jistotu, že zvíře je relativně zdravé, naočkované. A pokud je nemocný, tak se to dozvíte.

Aida s početnou rodinkou od Evy Formánkové z  Mochova

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Daniela Brůhová
Spustit audio