Bulka na mléčné žláze feny je z 50 % zhoubný nádor. Víme, jak ho poznat i jak mu předejít

21. duben 2015

Rakovina, zhoubný nebo nezhoubný nádor. Takovou diagnózu opravdu nikdo rád neslyší. A co teprve, když se týká vašeho zvířete.

Bohužel jsou nádory mléčné žlázy u fen a koček ty nejčastější, se kterými se veterináři setkávají. U fen je až 50 % nádorů zhoubných. Tvořit mohou metastázy, tedy druhotné nádory, a to většinou v plicích a v mízních uzlinách.

U koček je to trochu jinak. Nejsou moc časté, ale když už se najdou, tak jsou z 80–90 % právě na mléčných žlázách. „Většinou jsem se s tím u koček setkal po dlouhodobém podávání preparátů pro potlačení říje, tedy antikoncepce,“ říká veterinář Jiří Herzig.

Proč se vůbec nádory tvoří?

Přibližně polovina nádorů obsahuje receptory pro pohlavní hormony. To znamená, že zvýšená hladina těchto hormonů podporuje růst nádorů. Po hárání tedy většinou dochází k jejich zvětšování.


Jak poznáte nádor mléčné žlázy?
Jsou to většinou malé uzlíky v podkoží. Ale běžně se veterináři setkávají i s velikosti slepičího vejce, nebo i větší. Jsou tady i rychle rostoucí nádory, nebo ty, které hnisají. Nejčastěji jsou napadeny žlázy u zadních končetin.

Jak vypadá léčba?

Záleží na velikosti nádoru, jeho malignitě nebo benignitě, a taky na celkovém stavu zvířete. Až z 99 % se chirurgicky odstraňují. „U nezhoubných nádorů je operace konečné řešení, tedy už nemusíme léčit dál. Stejně tak u zhruba poloviny nádorů zhoubných.“ Jsou ale agresivní druhy, u kterých musí přijít na řadu i chemoterapie.

Čtěte také

Operaci samozřejmě předchází podrobné vyšetření. Musí se totiž přesně vědět, o jaký nádor jde. „Provádí se biopsie s následnou histopatologií, odebírá se krev, dělá se rentgen hrudníku a hodně důležité je i to, jak velké je pro zvíře riziko anestezie. Ta dnešní už je šetrná, chovatel se nemusí bát,“ dodává.

Jak dlouho se zvíře léčí?

Rekonvalescence trvá obvykle 14 dní po vytažení stehů. To už může běhat a dělat vše jako obvykle. „Mezi nejčastější komplikace patří hojení operační rány. Musíme totiž odebrat větší část kůže, a to může způsobovat problémy s hojením. Ale je to vždy hodně individuální, u každého zvířete trochu jiné.“


Důležité je i pravidelně a důkladně prohmatat zvířeti mléčnou žlázu. Pokud ale na něco narazíte, nemusí to hned znamenat zhoubný nádor. Raději běžte k veterináři včas. Jinak by totiž mohlo být pozdě.

Existuje prevence?

Je to kastrace feny po prvním hárání. To je jediná spolehlivá metoda. To samozřejmě neradi slyší ti, kteří chtějí, aby zvíře mělo potomky. Navíc opravdu neplatí zažité pravidlo, podle kterého fena, která kdy měla štěňata, nemůže mít nádory mléčné žlázy. Bohužel může.

A pokud už se nádor objeví, tak po zrušení hormonálního vlivu, tedy po kastraci, je menší pravděpodobnost, že se bude opakovat. A navíc už bylo dokázáno, že se pak tato zvířata dožívají delšího věku. Navíc předejdete dalším chorobám, jako je zánět dělohy nebo cukrovka.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Daniela Brůhová
Spustit audio