Česko tloustne a je to vidět už i na zvířatech! Jak na obezitu u psů a koček?

14. duben 2015

Že Česko tloustne, všichni dobře víme. Ale už je to vidět i na domácích mazlíčcích. Přitom za obezitu zvířete může z 99 % jeho chovatel. Výjimkou jsou snad jen majitelé bíglů a retrívrů. Ale jen s přivřenýma očima.

Veterinář Martin Daníček z nemocnice AA-Vet má o obezitě pádný důkaz. Podle statistik je totiž v českých domácnostech obézních 40 až 50 % všech psů a koček. Hlavním důvodem je nepoměr mezi příjmem a výdejem potravy.

Zvíře s nadváhou a nemoci

Obézní jedinci jsou daleko víc nemocní. „Nejvíc pochopitelně trpí pohybové ústrojí, zvířata mají často artrózy, cukrovku, mají problémy s dýcháním a nesnášejí teplotní výkyvy.“ To všechno dobře znají i lidé s nadváhou.

Tuk se ukládá do jater a ty mohou selhat. A pokud zvíře potřebuje operaci, mají jedinci s nadváhou problémy s anestezií. Asi nejvíc nebezpečná je Obezita u štěňat velkých psích plenem. „Velmi často u nich dochází k dysplazii kyčelních a loketních kloubů,“ říká Daníček.

Čtěte také

Největším nepřítelem je sám chovatel

Velmi často totiž už jen informaci o obezitě jejich zvířete důrazně odmítají. S tím prý veterináři bojují dnes a denně. Optimálně by zvíře mělo mít úzký pas, který je lehce viditelný z horního pohledu. Břicho má být vykasané.


Pokud psa pohladíte po boku, tak byste měli cítit žebra. Jak je to u pláněk dřevěného plotu. Lidé si ale vystouplá žebra často pletou s vyhublostí. Tu poznáte jednoduše tak, že u psa nenajdete kousek tuku, má napjatou kůži a vystouplá žebra.

O tom, že za obezitou zvířete stojí chovatel, svědčí taky volně žijící jedinci. „Ta totiž svůj přísun potravy sama regulují. Zvířata, která žijí u nás doma, to musíme udělat my.“

Odtučňovací kůra aneb Co s tím?

Odpověď je zdánlivě jednoduchá. Snížit příjem potravy a zvýšit aktivitu zvířete. Opět najdete analogii v léčbě lidské obezity.

Zvířecí krmnou dávku musíte snížit o 25 %. A navíc vytrvat a nedat jim nic navíc. Po 14 dnech zvíře zvážit. Pokud se váha nesnížila, pak celý proces opakovat. Množství krmiva tedy podruhé snižujete o další čtvrtinu.


Zapomenout nesmíte ani na aktivní pohyb. Ten je stejně důležitý, jako správná strava. Stejné je to u koček, které jsou jen doma. Přirozený pohyb jim musíte nahradit aktivní hrou. Nejlíp, když se honí za nějakou hračkou nebo běhají třeba za laserovým světlem.

Existuje plemenná dispozice k obezitě?

Dnes už dobře víme, že opravdu jsou takzvaná žravá plemena. Nejžravější je bígl (Beagle), v těsném závěsu je labradorský retrívr. „Potkat zástupce obou plemen v optimálním výživovém stavu je opravdová vzácnost. Jejich majitelé jim taky často říkají popelnice. Sežerou všechno, co vidí.“

Co kastrace?

Kastrace opravdu ovlivňuje chuť k jídlu. (Pozn. redakce: Tady už analogii s lidskou nádváhou raději nehledejte!:-)) Zvířata po zákroku, nebo ta, která musí užívat některé léky, opravdu nabývají na váze rychleji. O to víc musí majitel spolupracovat. „Je to těžké, zvlášť když mají ty krásné, smutné oči. To cituji jejich nářky,“ dodává veterinář.

Bígl, beagle, pes, štěně

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jan Rosák
Spustit audio