Co všechno má být ve zvířecí lékárničce? Poradíme!

7. červenec 2015

Jaké to je cítit se pod psa, to už každý z vás jistě zažil. Ale co když se takto cítí váš čtyřnohý společník? A jaké léky nesmíte zvířeti nikdy podat?

„Mezi nejzákladnější vybavení, které by tedy nemělo chybět ani v humánní lékárničce, patří nůžky, pinzeta, háček na klíšťata,“ vyjmenovává veterinářka Petra Soukupová.

Chraňte taky sebe!

Pokud se pustíte do první pomoci zvířete, je dobré myslet i na to, že to pro něj nebude nic příjemného a preventivně si vyrobte nějaký tkalounek z gázy, případně fixační náhubek. „Chráníte tím jak zvíře, tak vlastně i sebe,“ dodává.

Může zvíře dostat lidské léky?


Co by nemělo chybět ve zvířecí lékárničce:
- sterilní i nesterilní gázy, obinadla a vata, náplast
- stříkačky, které se hodí na podávání tekutých látek a oplachování ran
- teploměr, nejlépe digitální (teplota se měří u zvířat v konečníku)
- tekutina na výplach očí a čištění uší

Pozor na to, že ne všechny naše léky jsou pro zvířata vhodná. Můžete mu tak nechtíc víc ublížit. Nejlépe je se opět poradit s veterinářem, alespoň telefonicky.

„Mezi ty, které v malém množství použít můžete, patří lék na průjem tedy třeba Smecta nebo živočišné uhlí. Živočišné uhlí se dá použít i při intoxikaci. To totiž na sebe váže nežádoucí látky a toxiny,“ upřesňuje veterinářka.


Jak použít lidské desinfekční prostředky?
Můžete je aplikovat třeba na vyčištění rány. Nejlépe tříprocentní peroxid vodíku. Ten je vhodný i jako první pomoc pro vynucené zvracení u psa. (Nejlépe ale po konzultaci s lékařem.)
Vhodné jsou i jodové reparáty, ale jen pro pejsky.
Pro kočky použijte raději hypermangan.
Každý roztok ale musíte naředit! Tato menší koncentrace by měla mít světlejší barvu, než původní roztok.

Mezi další léky patří antihistaminika, tedy antialergické léky jako je Dithiaden, Claritine, Zyrtec, Zodac.

Pozor! Zvíře nesmí dostat lidská analgetika!

„Nejdřív si dovolím důrazně apelovat: se všemi léky buďte hodně opatrní. Hlavně s nesteroidními antiflogistiky, analgetiky, tedy protizánětlivými léky, které se používají taky na lidskou bolest, tedy léky typu Ibalgin, Paralen. Ty nesmíte nikdy použít! Udělají totiž více škody než užitku. Zvíře navíc může mít vážné následky,“ důrazně varuje.

A co různé masti?

U těch by veterinářka dávala pozor. Zvíře je totiž velmi pravděpodobně bude lízat. Ale klasické antibiotické masti s opatrností, a v malém množství, použít můžete.

Mějte po ruce důležitá čísla

Alespoň poblíž lékárničky určitě mějte taky nejdůležitější telefonní čísla jako je třeba zvířecí záchranka nebo číslo na vašeho veterináře. „Mějte to po ruce. V době nějakého zmatku, kdy musíte reagovat rychle, pak na to, kde vizitku máte, nevzpomenete,“ dodává.

Leták o první pomoci už povinnou součástí autolékárniček není, přesto ho stále v mnoha z nich najdeme
Spustit audio