Dušnost u zvířat

1. listopad 2013

Hostem chovatelské poradny byl veterinář Michal Alexa. Zajímalo nás, čím může být způsobena dušnost u našich domácích mazlíčků.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
O tom, jaké to je být úplně na dně, zpívala Lucie Vondráčková a já jenom doufám, že pocit být na dně není momentálně na blízku nikomu z vás, milí posluchači. Máte naladěnou Dvojku Českého rozhlasu, kde pokračuje magazín Je jaká je a ve čtvrtek po 10 hodině dostávají v našem vyslání pravidelně prostor chovatelé domácích mazlíčků a nebude tomu ani dnes v poslední den měsíce října, kdy naše pozvání přijal pan doktor Michal Alexa z Veterinární nemocnice AA-Vet.

MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobrý den.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane doktore, vy jste dnes vybral velice zajímavé, ale takové poměrně široké téma - dušnost. A právě tato dušnost může být příznakem velkého množství onemocnění. Pojďme si ale nejdřív vlastně ujednotit v tom, co vlastně rozumíme tou dušností?

MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dušnost je pouze příznak, je to pojem, který označuje problém s dýcháním. To je docela široké označení a vyjadřuje to v jednom slovu to, když to zvíře, nebo i člověk, když namáhavě dýchá, nemůže se nadechnout nebo naopak obtížně může vydechnout, nebo když dýchá velmi zrychleně, aby to takříkajíc jako udýchal. Takže je to cokoliv, co spojujeme s obtížemi s dýcháním, s výraznými obtížemi s dýcháním. V podstatě dušnost je i to, když se člověk zadýchá, když někam dobíhá. Ale to je taková ta fyziologická nebo to je to fyziologicky zrychlené dýchání. My se budeme dneska bavit o tom, kdy tedy to namáhavé nebo velmi výrazně zrychlené a plytké dýchání doprovází onemocnění nebo některé úrazy nebo některé poruchy v organismu, které jsou patologické.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
A my bychom také měli mít na paměti to, že dušnost nemusí provázet onemocnění jenom dýchacího aparátu, ale může také souviset s ledasčím dalším, tak pojďme to tedy teď probrat postupně. Jaké vlastně známe příčiny dušnosti?

MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak, ty příčiny jsou samozřejmě přímo v tom dýchacím aparátu, to znamená v těch horních cestách dýchacích. Ta dušnost z horních cest dýchacích často bývá spojena třeba buď s těžkou rýmou, se zúžením horních cest dýchacích, se zúžením nozder třeba u některých plemen nebo s prodlouženým měkkým patrem, s otokem v oblasti nosohltanu, to je velmi častá příčina dušnosti, anebo s problémem potom na přechodu mezi horníma a dolníma cestama dýchacíma, to je v oblasti takzvaného hrtanu, to je to místo, kde mají chlapi ohryzek, a to je velmi akutní dušnost. To je v podstatě něco podobného, co můžeme přirovnat, když lidi píchne do kořene jazyka nebo do oblasti hrtanu vosa, tady u některých plemen může dojít k tak akutnímu otoku v oblasti toho hrtanu a v oblasti kořene jazyka, že ta dušnost nastoupí velmi rychle, ten pes se začne velmi rychle přehřívat a může okamžitě zkolabovat a může i uhynout. Takováto dušnost je doprovázena charakteristickými zvuky třeba při tom nádechu. Ten pes má problém se nadechnout, dýchá proti uzavřenému v podstatě tomu hrtanu, uzavřené štěrbině a je to doprovázeno výrazným sípáním nebo výrazným chrčením a tam je potřeba okamžitě vyhledat potom lékařskou pomoc. Potom samozřejmě, když se posuneme potom do těch dolních cest dýchacích, tak tam jsou to onemocnění související s plícemi jako takovými a nebo s pohrudniční štěrbinou, to je ten prostor kolem plic. Pokud dojde k tomu, že se tady tato pohrudniční štěrbina zalije tekutinou, krví nebo nějakým výpotkem obecně, třeba hnisem a nebo se na ní dostane vzduch a změní se ten podtlak, který tam je na přetlak, tak ta plíce se nemůže roztáhnout, a to zvíře se začne velmi aktivně, velmi rychle se začne dusit a v takovém případě je taky nutné vyhledat toho veterináře podle toho, jak akutní ten stav je. Některé můžou trvat delší dobu, majitel vidí na tom zvířeti, že se třeba jenom zrychleně dýchá, že dýchá namáhavě, že mu trvá dlouho než se nadechne a naopak rychle vydechne a vidí, že je třeba unavené , dnes netoleruje zátěž, dýchá s otevřenou pusou. Kočkám se při nádechu rozevírají nozdry, a to zvíře začíná postupně třeba ztrácet i chuť do jídla. V takovém případě by ten majitel neměl lenit a dostavit se na veterinární vyšetření.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dušnost může také souviset s problémy se srdcem.

MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Samozřejmě, protože srdce jako takové, pokud selhává, tak nezajišťuje tu svou funkci v plném rozsahu a dochází při některých srdečních poruchách k tomu, že se hromadí v uvozovkách krev v tom malém krevním, v tom malém plicním oběhu a dochází tam k tvorbě výpotku k edému a edém plic je potom tou příčinou tím mechanismem, co způsobí, že zase ta kapacita těch plic se snižuje a to zvíře má obtíže s dýcháním. Samozřejmě i potom následné druhotné změny na tom srdci mohou způsobit, že třeba to srdíčko tlačí na to větvení těch průdušek, a to může být doprovázené potom třeba kašlem nebo zvýšeným drážděním těch dýchacích cest. Ale ten základní mechanismus je, že v podstatě se dostane jakoby voda do těch plic, do těch míst, kde dochází k výměně těch plynů mezi tím vnějším prostředím a krevním řečištěm a v podstatě to zvíře se není schopné nadechnout, dodechnout a není schopné se zajistit dostatek kyslíku pro svoje potřeby.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě bychom se měli zmínit o jednom typu onemocnění, které také provází dušnost, je to onemocnění krve, hematologické, a to sice anémie. Jak se to, jak souvisí vlastně dušnost s anémií?

MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tam těch onemocnění, které samozřejmě se projevují dušností, je celá řada. Anémie v těch finálních stádiích, to znamená v období, kdy té krve je opravdu málo v uvozovkách, anémii můžeme mít z různých příčin, může to být buď anémie ze zvýšených ztrát krve, to znamená, pokud to zvířátko krvácí ať už do dutin nebo krvácí po nějakém úrazu a nebo může být z důsledku nedostatečně krvetvorby, kdy má pouze málo třeba červených krvinek. A v takovém případě ta dušnost je způsobena tím, že se výrazně snížila transportní kapacita červených krvinek pro kyslík, a to zvíře v podstatě ať dýchá jak dýchá, tak ten kyslík po tom organismu nemá co roznášet, a proto všecky ty buňky říkají, že mají nedostatek toho kyslíku, a to je zase signál pro to, aby to zvíře zrychleně dýchalo. Takže ten majitel v těch konečných stádiích většinou už vidí, že to zvíře je velmi apatické, je bledé a začíná se jakoby dusit nebo lapat po dechu.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
S panem doktorem Michalem Alexou dnes v rámci naší Veterinární poradny na Dvojce Českého rozhlasu probíráme téma dušnost. Připojit se k nám můžete i vy, milí posluchači, ať už prostřednictvím mailové adresy jejakaje@rozhlas.cz nebo prostřednictvím telefonických čísel, stačí, když vytočíte 221552525 nebo 221552424 a můžete svůj dotaz položit panu doktorovi přímo ve vysílání. Samozřejmě nám můžete poslat i SMSku ve tvaru R2 JEJAKAJE a text vašeho dotazu, zprávu pošlete na číslo 9077704 a nebo se podívejte na náš web 2.rozhlas.cz, kde probíhá chat a tam můžete pro pana doktora zanechat svou otázku.

/ Písnička /

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
V čtvrtečním dopoledním vysílání na Dvojce Českého rozhlasu vás provází Eva Kvasničková, spolu se mnou je ve studiu pan doktor Michal Alexa z Veterinární nemocnice AA-Vet. No, a na telefonu 221552525 už čeká první paní posluchačka se svým dotazem. Dobré dopoledne.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady Hana z Prahy. My máme šestiletou kokřici, britskou tedy kokršpaněla, ona je jako hrozně milá a v celku v pořádku jo, ale chrápe. Čím je to způsobeno?

MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobrý den, chrápání je určitý druh samozřejmě by se dalo říct nebo určitý příznak, který s dušností souvisí, i když to není nic dramatického, ale je to pouze příznak toho, že dochází k rozechvění některých měkkých tkání, některých měkkých struktur v oblasti právě nosohltanu a hrtanu a nejčastěji to souvisí s výraznějším třeba otokem a prodloužením a uvolněním se toho volného konce měkkého patra. Velmi často to může souviset se zvýšenou hmotností toho zvířete, pokud se nejedná přímo o takzvané brachycefalické plemeno, to znamená pejska, který má fyziologicky, který má řekněme plemeně disponované to, že má ten krátký čumák. Kokršpaněl není brachycefalické plemeno, a to pokud chrápe, tak může být právě způsobeno tím, že třeba má nahromaděné větší množství tuku v oblasti těch měkkých struktur v oblasti hrtanu a nosohltanu, to znamená malinko prodloužené třeba měkké patro, volnější, může tam být i otok v oblasti té nosní mandle, to znamená, tam je taková mízní tkáň, která může být malinko třeba předrážděná, oteklejší, může tam být malinko větší množství výpotku nějakého hlenovitého sekretu, a to může způsobovat taky to chrápání, jak ten vzduch tam potom při tom nádechu vibruje. Ale pokud to není tak, že by přes den se dusila nebo chrápala i během dne, když normálně jde, když normálně chodí, normálně dýchá a neslyšíte vůbec žádné zvuky, tak bych to neřešil, to by mělo být v pořádku.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuji za odpověď, teď dáme prostor dalšímu posluchačskému dotazu. Hezké dopoledne, vítáme vás ve vysílání. Tak haló, haló, ještě jednou zkusíme přivítat posluchače nebo posluchačku, nevadí, tak položím dotaz, který přišel do naší, už máme, výborně, tak tedy teď znovu dobré dopoledne paní posluchačce nebo panu posluchači.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady posluchačka Dana, já mám dotaz takojev, máme kotě asi dvouměsíční a teklo mu z očíček, tak jsem mu to vytírala borovou vodou a teď mu teče rýma a kašle a prská, jestli mu může dát nějaké léky jako dítěti malýmu na kašel a na rýmu.

MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Podívejte, kočičí rýma je komplexní onemocnění, které jak se správně říká, tak postihuje jak spojivky, tak i horní cesty dýchací a může postihnout potom i další oddíly té dýchací soustavy. Ale to, že vyplachujete spojivky borovou vodou je samozřejmě v pořádku, ale pokud už dochází k výraznějšímu výtoku hnisu nebo hlenu z toho nosu, tam už potom by bylo lepší zastavit se za veterinářem a domluvit se jakým způsobem dál budete pokračovat, protože na toto onemocnění jsou často navázané i jiné choroby, které pouze snižují třeba obranyschopnost toho jedince a může to být třeba svrab nebo začervení a nebo třeba ještě nějaké další onemocnění, a to zvíře si potom tady s tou kombinovanou infekcí potom není schopno samo poradit a je třeba v krajních případech potom nasadit i antibiotika. Co se týče léků pro děti, tam záleží, co máte na mysli. Samozřejmě nějaké kapky do nosu můžete aplikovat, ale není to úplně ten nejvhodnější typ léčby, který bych v tuto chvíli doporučil. Bylo by lepší se zastavit za veterinářem a domluvit se, přestože to není třeba v tuto chvíli nějak dramatické.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak děkuji za odpověď a ještě zkusme ve stručnosti dotaz, který nám poslala posluchačka Hanka do e-mailové schránky. "Pane doktore, která plemena dušnost trápí nejvíce a je to ovlivněno věkem, počasím nebo stravou?

MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak, to je dobrý dotaz, protože jak už jsem zmínil v tom předchozím telefonátu, brachycefalická plemena, to znamená mopsové, francouzští buldočci, boxeři a všechny tady ty plemena, které mají krátký čumák, mají zúžené nozdry, mají dlouhé měkké patro, mají dispozici k tomu, že jim kolabují chrupavky na hrtanu. Někteří jedinci můžou mít i zúženou průdušnici, tak mají výraznou predispozici k tomu, že se jim bude prostě blbě dýchat a počasí je velmi zásadním takovým iniciátorem té dušnosti. Přehřátí toho organismu a zvýšené nároky na ventilaci potom mohou nastartovat výrazné problémy, protože to zvíře se začne přehřívat a dochází tam k takové kaskádě dějů, které mohou opravdu vyústit až ke zkolabování. Dalším takovým rizikovým faktorem je nadváha toho zvířete. Co se týče stravy, tak tam není nějaký vyložený, že by byla nějaká dispozice, tam se to spíš odvíjí potom od hmotnosti, nebo respektive od nadváhy toho jedince. Takže majitelé, kteří chovají tady takováto brachycefalická plemena, tak jistě vědí, že v horkých letních měsících musí velmi dbát na to, aby se to zvíře nepřehřálo.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká pan doktor Michal Alexa, který byl hostem naší dnešní Veterinární poradny, já moc děkuju za všechny užitečné rady. Je tu ještě několik dalších dotazů, které dorazily do naší e-mailové schránky, tak milí posluchači, určitě se na ně dostane, jenom je pan doktor Michal Alexa zodpoví na našem chatu, takže dnes odpoledne se podívejte na naše webové stránky 2.rozhlas.cz, kde si budete moct přečíst odpovědi na své dotazy. Pane doktore, moc děkuji, na slyšenou.

MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Na shledanou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.