Infekční FIPka koček je smrtelná nemoc. Zatím neexistuje jiná než podpůrná léčba

8. září 2015

Infekční peritonitida koček, kterou chovatelé znají spíše pod zkratkou FIPka, je onemocnění koček, kterou nikdo nechce slyšet. Jak nemoc poznáte?

„Je to virové onemocnění vyvolané koronaviry. Název je ale trochu zavádějící, nejde totiž o klasické infekční onemocnění. Virus totiž musí v organismu nejdřív zmutovat,“ říká veterinářka Petra Soukupová z nemocnice AA-Vet.

Mutací viru vznikne infekční zánět pobřišnice zvířete, tedy obávaná FIPka. Infekční v názvu zůstává kvůli možnému přenosu z jednoho zvířete na druhé. Ale může jít i o nepřímý kontakt z nakaženého prostředí, třeba z misky. Nebezpečný je i samotný koronavirus.

Zákeřná mutace

Nemoc se ale naštěstí nepřenáší mezi druhy, trpí jí jen kočkovité šelmy. Pes onemocnět nemůže. „Každý živočišný druh má svůj specifický kronavirus.“


Virus napadá celou dutinu břišní, respektive výstelku, pokryv dutiny. Je to vlastně slizniční nemoc celého těla.

Na tomto viru je specifická právě zmiňovaná mutace. Až 50 % jedinců je sérologicky pozitivních, tedy že mají protilátky. „Ale jestli zmutuje nebo ne záleží na imunitním systému zvířete.“

Dvě formy FIPky

Jedna je efuzivní vlhká, druhá neefuzivní suchá. „Lépe rozpoznatelná je vlhká forma,“ vysvětluje. Kočka má vysokou horečku, na kterou nepomáhají antibiotika, nežere, zvětšuje se jí bříško, kde vzniká výpotek.

Čtěte také

Často je dušná, tedy dýchá s otevřenou tlamičkou. Taky může mít žloutenku se zažloutlými sliznicemi dutiny ústní, žluté může mít i bělmo očí nebo kůži. Objevuje se zvracení a průjem.

Suchá forma je zrádnější

Hůře se totiž diagnostikuje. Kočka má neurologické problémy, jako jsou křeče, inkoordinace pohybu, tikání očí, kývání hlavy ze strany na stranu.


Nejtypičtější pro FIPku je patologické zvětšování bříška a zažloutnutí sliznic. V tu chvíli je třeba spěchat na veterinu.

Objevují se i záněty spojivek nebo výpotek, ať už krvavý nebo hnisavý v přední oční komoře. Zvíře hodně hubne. „Ale všechny tyto příznaky jsou nespecifické. Pořád může znamenat spoustu jiných onemocnění,“ dodává.

Léčí se jen příznaky

Nejčastěji onemocní koťata a zvířata do dvou let věku. A bohužel, není jim pomoci. „Dá se jim jen pomoci od případné bolesti, ale to u FIPky nebývá, leda vzácně. Nemocnému zvířátku se dá pouze pomáhat protizánětlivými a imunosupresivními léky. Nemoc ale jen udržujeme podpůrnou terapií. Bohužel, přežívání koček ale nebývá dlouhé.“

Prevence?

Je to pravidelná desinfekce prostředí, a pokud si vybíráte kotě z velkých chovů, vždy se na FIPku v chovu ptejte.

„Existuje také vakcína, která ale vytváří pouze slizniční lokální imunitu proti koronaviru, tedy ne proti tomu už jednou zmutovanému. Takže i vakcína má svá omezení,“ dodává Petra Soukupová.

černá kočka

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jan Rosák
Spustit audio