Jak ochránit zvířata před silvestrovským stresem? - 29. prosince

30. prosinec 2011

Ve čtvrtek jsme se věnovali silvestrovským oslavám z pohledu našich domácích zvířat, která s námi tato veselí rozhodně nesdílejí. (Neautorizovaný a needitovaný přepisu pořadu najdete v článku.)

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pěkné dopoledne vám z Dvojky Českého rozhlasu přeje Eva Kvasničková a před námi je teď pravidelná čtvrteční Poradna pro chovatele. Konec roku nebývá totiž jen ve znamení poklidných vánočních svátků, ale právě taky bouřlivých oslav, často nechybí ohňostroje, odpalování rachejtlí, petard, dělobuchů, a to může způsobit řadu komplikací majitelům domácích zvířat, zvlášť potom majitelům těch jedinců, kteří jsou citliví. Jak se na poslední den v roce připravit, jak ochránit zvířata před velkým stresem, to nám teď zruší poradit pan doktor Karel Najman z veterinární nemocnice AA-Vet. Dobrý den.

Karel NAJMAN, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobrý den.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane doktore, s koncem roku se na vás určitě obrací spousta chovatelů právě s žádostí o radu, jak se na ten poslední den v roce vyzbrojit. My teď zkusíme projít některé možnosti a když začneme na té škále tím opravdu nejjednodušším, tak to je asi vzít to domácí zvíře a odjet s ním někam mimo město, mimo všechny ty záře dělbuchů, veškeré ty ohňostroje, je to dobré řešení?

Karel NAJMAN, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak určitě je to jedno z řešení. Ono se prostě bouchání na Silvestra nevyhneme, já bych ještě na úvod asi chtěl apelovat na ty, kteří budou držet ty petardy, aby si rozmysleli, co s tím dělají, samozřejmě chápu, že to přinese někomu radost, to je v pořádku. Jenom musíme přemýšlet nad tím, jak se to použije. Není dobré házet takové petardy někomu pod nohy, ať je to člověk nebo pes. A to, co jste říkala, je určitě jedna z možností. Já bych jenom chtěl tady na tom místě trošku vypíchnout rozdíl mezi psem a kočkou. Pro psa je nejdůležitější bod na světě vůdce jeho smečky, on toho vůdce by měl respektovat, ale také ten pes u vůdce hledá ochranu, to znamená, bude-li se svým pánem, bude daleko klidnější, bude-li ten pán klidnější a bude-li ho utěšovat, tedy měli bychom na to myslet, máme-li psa, neplánovat si nějaké bouřlivé oslavy a případě oželit tedy to bouchání a raději klidnit svého psa. Odjet se psem na nějakou chalupu na mýtince si myslím, že je určitě dobrý nápad, to bezesporu, ale rozmysleme dobře, protože ono nás ty petardy dostihnou ledaskde. Pamatuji si sám, jak jsme se ženou prchli na silvestrovskou noc do přírody a dostihlo nás to tam stejně a ještě to přineslo komplikace. K té změně prostředí jsem, takže změnu prostředí určitě ano, pojedeme-li se svým psem, určitě ano. S kočkou je to trošičku jinak. Většina koček naopak preferuje místo před tím, s kým žije. Kočka nemá pána, jak je hezky napsáno v Deníku kocoura Modroočka, kočka má člověka a s tím člověkem žije a kočku bych naopak nechal raději v jejím prostředí, kde ona určitě už si našla nějaká místa úkrytu a tam se schovala. Myslím si, že zdravého jedince to bouchání neohrozí. Jenom bychom měli zabránit psovi v nějakém útěku, kočka ta volně pohybující si kryt najde. U těch nemocných bychom měli být opatrní a tam právě ty metody, které jsme tady spolu probírali, měly patřit, tedy odjet se psem ano, s kočkou zvážit, se psem hlavně být jako majitel jako pán.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
V některých rodinách, to jsem slyšela, se prý uprostřed domu nebo bytu staví jakýsi odhlučněný bunkr z matrací, kde potom třeba i za doprovodu těch svých páníčků zvířata tráví večer.

Karel NAJMAN, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Ano, určitě souhlasím, ale já sám bych opravdu preferoval ten klid majitele, tu pohodu, než nějakým stresovým budováním bunkru, to toho pejska jenom vystresuje, takže hlavně klid pánečka.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě než se dostaneme potom k tišícím lékům, tak můžeme vyzkoušet různé alternativní prostředky. Nabízí se třeba šetrná přírodní homeopatika.

Karel NAJMAN, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Nic proti nim nemám, já jsem homeopatii nepoužíval, ale nic proti ní nemám, považuji za normální alternativní cestu a jsem pro použít. Jenom bych doporučil majitelům vyzkoušet předem, jde-li to, protože pak samozřejmě ta metoda může selhat a může z toho být majitel rozpačitý.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Někteří prodejci nabízejí jako uklidňující prostředek pro zlepšení dobré nálady, takzvané odpařovače psích nebo kočičích feromonů a ten odpařovač se dá do zásuvky třeba dva týdny před Silvestrem, myslíte, že tohle může zabrat?

Karel NAJMAN, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Nevím, já sám jsem se setkal s takovejma ne úplně nadšenejma reakcema majitelů zejména teda u koček, který to zkusili, ne, že by si na to všichni stěžovali, ale zas úplně nějaké překvapivé výsledky to teda zatím podle mého soudu nepřinášelo.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ostřílení pejskaři nebo majitelé koček tedy vědí, že je dobré to včas zkonzultovat se svým veterinárním lékařem, takže, když nezabere ani jedna z těch už zmiňovaných metod, tak se asi na vás lidé obracejí s tím, že by chtěli nějaké tišící léky.

Karel NAJMAN, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
A my máme letos problém jim poradit, protože určitě, jak jsem říkal, u nemocných je na místě skutečně ztišení i třeba právě farmakologové a dříve hojně používaný acipromazin je teď velmi obtížně dostupný, v podstatě jenom jako pasta, která se špatně dávkuje. My jsme si jakousi zásobu vytvořili ze zahraničních přípravků, ale i tak se bojíme, že to nebude stačit. Nevýhodou těhle těch přípravků je, že ztlumí toho pacienta velmi dlouho a musíme si uvědomit, že oni ho neuvedou do narkózy, že by ho měli trošičku zklidnit, čili jsou nezřídkové případy, kdy ten pacient nebo ten pejsek, kočička po podání toho léku je stejně neklidný a usne, až skončí střílení a prospí celý Nový rok, takže to má své nevýhody. Rád bych tady trošku varoval před používáním lidských léků, zejména pak toho nejběžnějšího diazepamu, protože u pejsků i koček je schopen vyvolat to, čemu říkáme paradoxní reakce, že toho pejska nezklidní, ale naopak vybudí, excituje. Takže raději to skutečně probrat se zvěrolékařem. Některé z těch alternativ tak, jak jsme to popisovala, /nesrozumitelné/ taky asi jsou léky vhodný, akorát problém je, že spoustu těchto léků je potřeba podávat zavčasu předem přesně, jak jste to popisovala s tím flodemonem. Takže to dneska už asi nestihneme.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na internetových diskusích se lze dočíst různé věci, například v jedné z nich radí chovatelé použít při té silvestrovské noci jako ochranu před všemi těmi dělbuchy a petardami u psů ucpávky do uší, například vatu.

Karel NAJMAN, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak to bych teda fakt chtěl vidět, protože podle toho, co jsem si mohl všimnout, tak většina psů a koček si za prvé nenechá sahat na tlapky a ještě více si nenechá sahat na uši, takže to bych opravdu chtěl vidět, jak by se jim to tam zavádělo a jak by je to opravdu uklidnilo, to si dovolím zpochybnit.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.