Kašel a záchvaty dušení mohou u zvířat znamenat kolaps průdušnice

15. září 2015

Pokud má váš pes suchý, dráždivý kašel, a navíc je to malé plemeno středního věku, je čas na návštěvu veterináře. Mohlo by to být vážnější.

Kašel se taky často přirovnává k husímu hejhání. Na začátku je to občasný a mírný kašel, pak ale následují dlouhé záchvaty s dušením. „V podstatě jde o dechový kolaps pacienta,“ říká veterinář Jiří Herzig z nemocnice AA-Vet

Vzniká vlastně dráždění při dotýkání průdušnic. To už je ale opravdu vážné. Při menším postižení se zase produkuje více hlenu, průdušnice je drážděná a obranný reflex je pak kašel.

Na začátku pes kašle jen občas, třeba ve chvíli, kdy pije nebo jí. Taky když ho třeba zvednete na nějakou podložku. Lehce tak můžete jeho problémy přehlédnout. „Zkuste ten kašel nahrát na mobil a pak to veterináři pustit.“

„Jde většinou o jedince staršího věku a tak mohou být klidně postiženy i plíce nebo srdce nějakým jiným zánětem. Taky může mít nemocné srdíčko souběžně. Takže je zvíře vždy třeba pořádně vyšetřit.“

Čtěte také

Jak probíhá diagnostika?

Nejdůležitější je udělat rentgen dutiny hrudní, ale ani tam nemusí lékař nic vidět. „Můžeme se totiž trefit do okamžiku, kdy je trachea, tedy dýchací trubice, splasknutá. Pokud máme podezření, že jde o kolaps průdušnice, tak musíme sáhnout po endoskopu.“


Trocha anatomie pro vysvětlení
Průdušnice je tvořena chrupavčitými prstenci ve tvaru ležatého písmene C. Z horní části jsou konce spojeny sólovou tkání, je tam membrána. Prstence jsou pak mezi sebou spojeny vazivem. Dohromady je to pružná dynamická struktura.

Problém malých plemen

Navíc se dosud neví, proč tato nemoc vůbec vzniká. Jsou tady ale vrozené predispozice. Nejčastěji tak onemocní malá plemena jako je čivava, jorkšírský teriér, toy pudl, špic, kterým chybí základní stavební kameny.

„Chrupavka ztrácí pružnost a dochází k deformaci kulovitého průměru. Můžete si to představit, jako když vezmete ruličku od toaletního papíru a shora dolů ji zmáčknete,“ vysvětluje.

Terapie

Pokud už je jasné, že jde o onemocnění průdušnice, tak se musí podávat léky, které tlumí kašel, případně mukotika, která hlen uvolňují.

Edík od Jiřiny Smejkalové z Prahy

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jan Rosák
Spustit audio