Kašel, sípot, dušnost? Může jít o respirační onemocnění zvířete

28. duben 2015

Když má člověk problémy s dýcháním, nebo třeba se žaludkem, tak lékař často sáhne k endoskopickému vyšetření. A veterinární medicína je na tom dnes už podobně. Zvěrolékař se dokáže podívat přímo „na věc“.

„Nejde ale o diagnostickou metodu první volby,“ říká Michal Alexa z nemocnice AA-Vet. Endoskopie je až na vrcholu celého procesu. Nejdřív totiž musí proběhnout podrobné klinické vyšetření a také rentgen plic.

Na jaké orgány „se koukne“?

Veterinář tak může u psa nebo kočky provést přímé vyšetření dutiny nosní, nosohltanu, hrtanu, trachey a bronchů. Tedy horních i dolních cest dýchacích.

Podívat se může na sliznice, jestli tam není nějaká vývojová vada, tedy jak jsou tvořeny dýchací cesty, jestli tam není nějaké cizí těleso či nádor. Pokud je to třeba, může velmi šetrně odebrat i vzorek tkáně.

Čtěte také

Vyšetření se provádí v celkové anestezii. Jinak by to asi ani nešlo. „Určitě by to bylo spojeno s velkým stresem, a taky někdy s bolestí,“ vysvětluje.


Kdy musíte k veterináři?
Mezi základní příznaky onemocnění respiračního, tedy dýchacího, aparátu patří špatná tolerance zátěže, kdy se zvíře rychle unaví. Nejčastěji to je ale kašel, výtok z nozder a očí, dušnost neboli dýchavičnost. Pozor musíte dávat i na změny v hlase zvířete.

Vrchol veterinární diagnostiky

„Takto vyšetřujeme ale pouze ta zvířata, která mají chronické potíže a pouze ve chvíli, kdy opravdu víme, že jde o respirační aparát. Tedy když už jsme vyloučili, že nejde třeba o zánětlivý výpotek, nebo onemocnění srdce, které se může projevovat podobně.“

Veterináři jsou podle Michala Alexy za endoskopii opravdu vděční. „Touto metodou jsme totiž schopni, ve valné většině případů, opravdu stanovit diagnózu a zvířeti pomoci,“ dodává.

Existují víc ohrožená psí plemena?

Z logiky věci jsou to zvířata s krátkým čumákem. Tedy plemena, kterým to do vínku dal člověk, v lepším případě sama příroda. Konkrétně jsou to buldoci, boxeři, čivavy, jorkšíři a další.

Tato plemena mají prodloužené měkké patro, tedy anatomické dispozice. Při určování diagnózy musí lékař vždy odlišit, jestli je to jen otok třeba v důsledku zánětu, nebo se musí přistoupit k chirurgickému řešení.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Daniela Brůhová
Spustit audio