Kdy jde zvíře do důchodu? Poznejte to včas a buďte připraveni!

3. březen 2015

Stáří není nemoc. A to platí jak u lidí, tak u zvířat. Staré zvíře pouze vyžaduje trochu jiný přístup chovatele. A když přijdou opravdu vážné nemoci, je třeba zvážit i utracení.

Podle Mezinárodní kynologické federace začíná u psů a koček stáří kolem osmého roku věku. Kočky žijí déle než pejsci. Hodně ale záleží na plemeni zvířete a taky na jeho velikosti.

Malá a střední plemena žijí déle. „Je to prostě dáno geneticky a metabolismem jejich organismu. S tím nic moc nenaděláme,“ říká veterinářka Petra Soukupová.

Jak poznat zvířecího seniora?

Kromě pohledu do očkovacího průkazu, poznáte zvířecího seniora podle toho, že začíná být pomalejší, unavenější. Začíná tloustnout nebo mu naopak atrofují svaly a hubne. „Taky jsou náchylnější k nemocem. To kvůli snížené imunitě a taky zhoršené regeneraci tkání,“ vysvtěluje veterinářka.

Chovatel také zaznamená změnu chování. Starší zvířata totiž pomalu ztrácejí zejména hygienické návyky. „Úplně prvním projevem je šedivění kolem čenichu,“ upřesňuje.

Jaké nemoci můžete čekat?

pes Linda u bazénu

Hlavně to jsou artrózy pohybového aparátu, tedy degenerativní změny chrupavek a kloubů. Může docházet i k inkontinenci moči nebo stolice. To je asi nejčastější zdravotní projev stáří.

Přidat se může ztráta zraku nebo hluchota. „Objevuje se i stařecká demence nebo vestibulární syndrom, který postihuje rovnováhu.“

Můžete mu nějak život ulehčit?

Moderní veterinární medicína je už na vysoké úrovni a pomáhat starým zvířatům dokáže. „Už ji můžeme přirovnat k medicíně humánní. Můžeme tedy brzo nemoci odhalit a taky léčit. A tím tak vlastně zvířeti prodloužit a ulehčit život.“

Utracení je podle Soukupové až nejkrajnějším řešením. Až když veterinář objektivně zhodnotí, že už se bude zvíře jen trápit. „Chodí k nám chovatelé s tím, že zvířátko je staré a už ho nechtějí trápit. Rádi by se s ním rozloučili. Ale pokud nemá žádné velké zdravotní potíže, tak k tomu opravdu není důvod.“

Pokud žere a pohybuje se, může dožít svůj poklidný důchodový život. „Pokud už tato kvalita není, je vážně nemocné, je před vámi nepříjemné a konečné rozhodnutí,“ dodává.

Čtěte také

Dotazy posluchačů:

osoba
--------------------
Mám jedenáctiletého jezevčíka a zdá se mi, že má zakalené oči. Dřív je měl nádherné, sytě rezavo hnědé. Je ale zajímavé, že pořád dobře vidí. Třeba na veverku reaguje okamžitě. Myslíte, že může mít nějakou vadu očí?

MVDr. Petra SOUKUPOVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
S velkou pravděpodobností je to šedý zákal neboli katarakta, která má více stádií. Může se to v budoucnu projevit slepotou pejska. Jak nemoc postupuje, tak zvířátko dokáže rozeznávat různé stíny, lépe reaguje na světle než v šeru a ve tmě. Šedý zákal je normální projev stáří a nic to neznamená.

osoba
--------------------
Já bych se chtěla zeptat, máme knírače středního, bude mu 14. Začaly mu vypadávat chlupy, a to až na kůži. Ale nesvědí ho to. Je to projev stáří?

MVDr. Petra SOUKUPOVÁ, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
V takto vyšším věku pejska určitě nějaké změny na kůži a srsti pozorovat můžete. Ale to, co popisujete, by mohl být nějaký další zdravotní problém. Pokud je to nesvědivé, tak to může být hormonální problém. Doporučila bych návštěvu veterináře. S věkem se mění kvalita srsti, ale ne tak, jak paní popisuje.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio