Kočičí rýma může zavinit smrt zvířete

17. březen 2015

Když se řekne rýma, tak se vám vybaví nepříjemné onemocnění, které s lékařem trvá sedm dní a bez něj týden. Jak je to ale s rýmou u koček?

„Může jít o velmi vážné onemocnění,“ říká veterinář Jiří Herzig z nemocnice AA-Vet. Hlavně, pokud máte doma zvíře oslabené nebo nemocné.

Jak kočičí rýmu vůbec poznáte?

Způsobuje ji virus herpes, který je známý svou latencí. Tedy nejde z těla vyloučit, a pokud je zvíře oslabené, tak se znovu aktivuje.

Pokud zvíře frká a kýchá, zbystřete

Nemoc začíná vodnatými výtoky z očí, z nosu. Zvíře frká, kýchá, pozorovat můžete i těžké dýchání. Oči jsou zanícené a zarudlé. Tak se projevuje zánět spojivek. Ale pozor! Postižená může být i rohovka, tvořit se můžou i rohovkové vředy. To je nepříjemné hlavně u koťat. „Dokonce už nedokáží otevřít oční víčka. Tady nezbývá, než chirurgická léčba,“ říká veterinář.

Komplikací může být i zápal plic

No, a aby toho nebylo málo, k virovému onemocnění se často přidávají bakterie. To poznáte tak, že se vodnatý výtok mění na hlenový, hnisavý. Následně se tvoří zánětlivé léze v dutině ústní, tedy afty, vředy. „To je navíc pro nemocné kočičky bolestivé a tak nežerou a hubnou,“ upřesňuje.

Čtěte také

Velmi důležitá je tak role chovatele. Musí zvíře nutit jíst, ale hlavně pít. Jinak nemoc postupuje dál. Z horních cest dýchacích se může přesunout až na ty dolní, tedy na plíce. A hrozí i zápal plic.

Jak léčit?

Od začátku choroby vždy podáváme imunostimulancie: vitaminy, aminokyseliny, velký význam má L-lysin, tedy aminokyselina. „Ale pokud chovatel nemoc zaznamená a zvíře se zhruba tři, čtyři dny nelepší, musí navštívit veterináře! Rozvoj toho onemocnění, zvláště oční formy, totiž nemusíte vůbec poznat. Důležitá je ale rychlá a cílená léčba.“

Hlídejte, jestli zvíře pije!

To, jak bude lékař postupovat pak závisí na fázi nemoci, ve které se zvíře nachází. Pokud najde hnisavé hleny, jsou na místě antibiotika, a to jak celková, tak lokální (oční kapky). A pořád je třeba zdůrazňovat pitný režim zvířete.

„Pokud totiž chovatel neví, jestli zvíře pije nebo ne, může lehce dojít k dehydrataci. Kočky totiž pijí málo vždy, natož když jsou nemocné. Vše nakonec může vyústit v opravdu závažný stav, který se dá řešit jedině hospitalizací, infuzní terapií a intenzivní léčbou.“

Prevence?

Už i pro kočky existují na trhu antivirotika. Tady jde o oční kapky nebo gel. Nejdůležitější prevencí je ale očkování. Tím dokážeme potlačit příznaky a onemocnění může proběhnout bezpříznakově. Tito jedinci jsou pak ale celoživotními bacilonosiči.

Kočičí karanténa

Když máte doma bacilonosiče, musíte zvýšit hygienu. Virus se totiž může přenést přímým kontaktem mezi jedinci, kapénkovou infekcí a taky kontaminovanou miskou na žrádlo a pití.

Pozor je tak třeba dávat i na místa, kde je velká koncentrace zvířat, jako jsou útulky, velkochovy nebo výstavy koček.

autoři: lup , ČRo Dvojka
Spustit audio