Nízká teplota u zvířat signalizuje závažnější stavy než horečka - 5. ledna

6. leden 2012

Horečce, zvýšené teplotě ale také podchlazení patřilo mezi témata čtvrteční Poradny pro chovatele. (Neautorizovaný a needitovaný přepisu pořadu najdete v článku.)

moderátorka
--------------------
10 hodin 10 minut a 30 vteřin přesně. Vaším společníkem je dopolední vysílání Dvojky Českého rozhlasu a v tuhle chvíli také pan doktor Michal Alexa z veterinární nemocnice AA-Vet. Dobré dopoledne.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobré dopoledne.
moderátorka
--------------------
O čem si budeme povídat v dnešní Veterinární poradně?
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
No, tak dneska to téma je takové dvoustranné, to znamená, budeme si povídat o vysoké a o nízké teplotě zvířat u psů a koček, co to může znamenat, jak moc to může být nebezpečné, co by člověk měl udělat, když má podezření, že má ten pes nebo kočka vysokou nebo nízkou teplotu.
moderátorka
--------------------
Možná bychom měli začít tím, jak správně tu teplotu změřit, abychom věděli, jestli je vysoká nebo nízká.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak teplota u zvířat se dá měřit v podstatě jedině ta vnitřní teplota, teplotu toho vnitřního jádra změříme u toho zvířete jedině, jedině rektálně, to znamená, nemá smysl dávat ten teploměr pod pažu nebo do úst. Pokud třeba během operace měříme teplotu a podobně, tak měříme jícnovou teplotu, takže tohle pro chovatele je nemyslitelné. Takže jedině klasicky teploměr, přidržet zvíře a změřit teplotu zadečku, protože takové ty metody, že pes má studený nebo teplý čumák, to sice může někdy inspirovat toho majitele, že prostě se něco děje, že něco není v pořádku, ale rozhodně to ještě neznamená, že opravdu musí být ta odchylka od normálu. Ten normál totiž u zvířat je trošičku vyšší než u lidí. Člověk, když si změří teplotu, tak má 37, někdo 37,1 a cokoliv je už víc, tak je považováno za teplotu, která je zvýšená a potom ta horečka je třeba od těch 38,4, 38,5, kdežto u zvířat se pohybujeme v tom normálu, když měříme tu rektální teplotu někde mezi 38 a 39,1 stupni, záleží od plemene, od velikosti toho zvířete a potom se nám může kdykoliv, kdy na to zvíře prostě sáhneme a jsme třeba trošičku citlivější, tak se nám může zdát, že to zvíře je teplejší, že má teplotu, protože tam se vždycky bude zdát, že to zvíře je trošku teplejší na periferii, a proto tady ta teplota 39,1 třeba se nám může kdykoliv na to zvíře sáhneme, zdát, že už je vysoká, ale pořád to je ještě normální a nemusí to vůbec nic znamenat.
moderátorka
--------------------
Já si myslím, že povědomí o problematice vysokých teplot je trošku větší než povědomí o problematice těch nízkých teplot. Co může vlastně signalizovat taková nízká teplota?
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Paradoxně ta nízká teplota je horší než, nebo většinou signalizuje mnohem závažnější stavy než ta teplota zvýšená nebo ta teplota vysoká. Obecně ta zvýšená teplota, nebo řekněme si, nejdřív začneme u té zvýšené teploty, tak ta může signalizovat samozřejmě některé bakteriální, virové onemocnění, některé zánětlivé stavy, velmi často u koček třeba různé hnisavé procesy, někde skryté hnisavé ložiska na tlapkách nebo na ocase, v oblasti tváří po pokousání, abcesi a podobně, ale ta nízká teplota, pokud je nízká, tak hovoříme už o teplotě někde kolem těch 37 stupňů Celsia, což je v podstatě teplota, kterou má člověk normálně a pod 37, tak ta už znamená, že dochází k nějakému metabolickému třeba selhání, ať už v důsledku třeba dehydratace nebo dochází k šoku, k oběhovému selhání. To jsou závažné stavy, kdy to zvíře, pokud už je letargické, je apatické, delší dobu se zdá tomu majiteli, že neprosperuje, tak takováto teplota může znamenat třeba u koček pokročilou formu ledviného selhávání nebo u psů, pokud tedy tento stav nastane náhle, tak může být příznakem třeba akutního srdečního selhání. Navíc, pokud je to spojené ještě třeba s dušností nebo s bledostí sliznic nebo s krvácením do dutiny břišní, prasknutí nějakého nádoru, u velkých plemen je velmi časté v období třeba mezi šestým, osmým rokem života, že se jim dělají u některých plemen teda nádory na slezině, na játrech, takže prasknutí takového nádoru a jeho krvácení způsobí, že to zvíře se dostává do oběhového selhání, nastává tam oběhový šok nebo cirkulační šok a to zvíře první na to reagují apatií, bledostí a samozřejmě, pokud ten chovatel změří teplotu, tak ta periferní teplota bude velmi nízká.
moderátorka
--------------------
Pan doktor Michal Alexa z veterinární nemocnice AA-Vet je připraven odpovídat na všechny vaše dotazy, milí posluchači. Ty svoje otázky nám můžete posílat buď ve formě SMS zprávy na číslo 9077704 a tvar SMSky je následující - R2 mezera JEJAKAJE mezera a text. Službu provozuje ATS Praha, 1 SMSka stojí 4 koruny. Pokud si chcete svoji otázku spíš rozmyslet a počkat, až bude pan doktor Alexa hostem na našem chatu, pak zavítejte na webové stránky dvojka.rozhlas.cz. No, a nebo můžete hned teď vytočit telefonní číslo 221552525 nebo 221552424 a položit svou otázku hned teď v našem rozhlasovém éteru.
moderátorka
--------------------
Co všechno může u psů a koček signalizovat vysoká, anebo naopak nízká teplota, o tom si povídáme v dnešním dopoledním vysílání na Dvojce Českého rozhlasu s panem doktorem Michalem Alexou. Ptát se můžete i vy, milí posluchači. K dispozici jsou vám telefonní čísla 221552525 nebo 2424 na konci. A já už ve vysílání vítám první posluchačku. Dobré dopoledne.
posluchačka
--------------------
Dobrý den.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Tady Skácelová, Brno. Já jsem se chtěla optat, já, když jsem byla malá holka, my jsme měli vždycky pejsky, s kterejma se nikdy nedělalo, pejsci jednali jako to, co bylo od stolu nebo co se jim dalo a já jsem nikdy neslyšela o nějakých nádorových onemocněních, teď mezi pátým, osmým rokem pejsci mají nádory. Já jsem se chtěla optat, já mám teďka, já jsem v bytě, mám bytovýho pejska, mám yorkshirku malou roční, jestli to není tím, že třeba ti pejsci jí granule nebo něco takovýho, že se tak strašně teďka jako mezi pátým, osmým a už jsou nějaký nádory, já jsem se s tím jako malá holka, když jsme měli psy, nikdy nesetkala. Ti pejsci se dožívali třeba 10, 11, 12 let a bylo to vždycky bez problémů a najednou teďka to slyším ze všech možných stran, to měl nádor a takový a takový problémy, úplně se děsím, když mám tady tu malou yorkshirečku, že by mohla něco takovýho, tak, jestli to není stravou, že třeba jestli ty granule, já ji mám na granulkách, dostává třeba ještě nějaký maso nebo něco takovýho jako kuřecí, ale jestli to není tou stravou?
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
No, podívejte, ono tady to, co popisujete, tak ono to tak bylo i dřív, akorát tam byly trošičku jiné problémy a ta veterinární medicína před nějakýma těma 20 rokama, ta tady toto u psů a koček vůbec neřešila, takže veterináři v té době neměli ani diagnostické možnosti, neměli sonografické přístroje a vůbec přístup k onkologii malých zvířat, to znamená k nádorovým onemocněním před 20 lety vůbec nebyl, onkologie malých zvířat jako taková vůbec neexistovala, ale ty nádory samozřejmě ty zvířata měly. Tam těžko teďka zpětně zpracovávat nějaké studie, jestli byly takové nebo onaké typy, jestli jich bylo víc nebo míň než teď. Samozřejmě je možné, že nějaký nárůst různých typů nádorů se zvyšuje, ale je to dané spíš tím, jak dochází k dalšímu a k dalšímu prostě křížení těch zvířat a k šlechtění, takže některé ty nádory, které jsou třeba geneticky více fixované, tak se můžou v těch populacích upevňovat, ale ty nádory tady byly, akorát se nediagnostikovaly. Takhle, kdybyste se zeptala před 100 lety, jak to, že lidi neměli prostě rakovinu nebo neměli takové a takové problémy, tak samozřejmě, že měli, pokud se toho dožili. Dneska ty zvířata běžně se dožívají 15 až 18 let, takže tam samozřejmě potom i ta četnost těch nádorů v té populaci je vyšší. S jídlem to může souviset, to nepopírám, ale zatím je to málo pravděpodobné, rozhodně to není to hlavní gró, proč tehdy to nebylo, a teď to je. Ono tehdy to bylo, akorát se to nevědělo, že to je, že to takto způsobuje.
moderátorka
--------------------
Děkuji za odpověď. A s dalším dotazem vítám ve vysílání druhou posluchačku, pěkný den.
posluchačka
--------------------
Dobrý den. Tady Veselá.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Já se chci pana doktora zeptat, pane doktore, prosím vás, mám labradorskýho retrívra, miluje vodu a jako tady upozorňujete na nízkou teplotu, teplotu jsme mu teda nikdy neměřili, ale on by se chtěl koupat třeba i v chladných dnech, jestli mu to nemůže nějak uškodit? Děkuji.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak my jsme se bavili vlastně o těch faktorech té nízké teploty, jako nízká teplota jakoby projev něčeho, podchlazení jako takové, to je samozřejmě také spojené s nízkou teplotou, ale když je to zvíře zdravé a může a má možnost si to regulovat, tak ono si to zreguluje samo, jo, labrador, když se bude koupat v ledové vodě, tak bude vědět, kdy má vylézt a kdy se má zahřát, když bude mít potom možnost běhat, zahřát se nebo vy ho vysušíte, tak to je v podstatě bez problémů. Problém by mohl nastat, pokud prostě ten pes, nemyslím teď jenom labrador, ale jakýkoliv pes spadne třeba nebo se propadne do ledu nebo se propadne do bazénu na zahradě, kdy jsou prostě svislé stěny a nemůže z toho vylézt, tak pak samozřejmě se může podchladit, pokud tam zůstane delší dobu a může tam dojít k závažným zdravotním potom komplikacím nebo naopak, pokud ten pes třeba zmokne i v tomto počasí, jak je teďka větrné a vlhké počasí, pokud zmokne a zůstane někde ležet odložený venku ve vlhku a na větru, tak může dojít stejně tak k podchlazení, ale u toho, co vy myslíte, tak tam nehrozí nějaké ani ty větší problémy.
moderátorka
--------------------
Děkuji za odpověď a i další dotaz teď dostane možnost položit naše posluchačka. Vítáme vás ve vysílání.
posluchačka
--------------------
Dobrý den, můžu?
moderátorka
--------------------
Můžete se ptát.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Můžete.
posluchačka
--------------------
Já volám z Prahy, já mám na pana doktora prosbu, my jsme našli kocourka venku odloženýho, tak jsme ho vypiplali. Já mám na pana doktora prosbu, on ten kocourek přežil zřejmě tu velikou zimu loňskou venku a on totiž má pořád takovej problém, buď má kašel anebo kejchá, my to nemůžeme poznat a bejvá takovej jako malátnej pořád. Jak poznám kýchání od kašle? Já vím, že to je taková banální otázka, ale on takhle kašle nebo kejchá třeba několikrát denně, jestli máme vyhledat veterináře, poraďte nám.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Určitě, to jsem vám chtěl říct, určitě by bylo dobré se zastavit za veterinářem, protože ono s tím chladným počasím to nemusí úplně souviset v pravém slova smyslu, protože tady tyto onemocnění horních, potažmo teda dolních cest dýchacích jsou většinou u těch koček infekčního původu, že to není tak, že on by se nachladil a pak se to s ním táhlo celý rok. Takže tam samozřejmě mohlo v důsledku chladu dojít k oslabení toho organismu a pak se mohla rozvinout nějaká infekce, takže jako na 99 % je to infekční onemocnění, čím trpí. To kýchání je v podstatě u těch koček spojeno s jakýmsi takovým frkáním, to znamená, výtokem z nozder a vyloženě s tím, jak kdyby frkne, tak to je to kýchnutí, zatímco kašel takový u koček není vůbec častý. Tam už je to spojeno třeba s onemocněním hrtanu nebo dolních cest dýchacích a ten kašel se projevuje trošičku jinak, tam u toho většinou bývá pootevřená tlamička. Nemusíte si s tím vůbec lámat hlavu, prostě jsou to příznaky onemocnění horních cest dýchacích, pokud to trvá takto dlouho. Ta kočka se s tím sama nedokáže srovnat, tak budete muset prostě zajít za veterinářem, aby ji vyšetřil a doporučil vám nějakou léčbu.
moderátorka
--------------------
Díky za odpověď a pojďme ještě ve stručnosti na úplně poslední dotaz pro dnešní Veterinární poradnu. Vítáme ve vysílání další posluchačku.
posluchačka
--------------------
Dobrý den, tady je Písek.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Já jsem chtěla pana doktora poprosit, máme /nesrozumitelné/, je to holčička rok a půl a já jí dávám ráno konzervu a večer granule a někdy se mi stane, že třeba má průjem anebo třeba druhej ten mi nechce jíst. Je to dobrý, my bysme chtěli vyzkoušet jeden den třeba v tejdnu jí nedávat vůbec nic jako mít hladovej den, jestli je to dobrý v tomhle věku? Váží 8 kilo.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak podívejte, jako rozhodně, rozhodně ten hladový den není nic, co by jí vyvedlo z míry, ale pokud je to tak, jak popisujete, tak tam může být samozřejmě nějaké, nějaká dispozice zatím k onemocnění zažívacího aparátu, protože nechutenství jako takové je u zvířat většinou bráno jakoby první takový, první taková předzvěst, první takový příznak nějakého problému, ať už teda se zažívacím ústrojím nebo jiného problému, ale podle toho, co popisujete, tak pravděpodobně se zažívacím ústrojím. Nemůžu říct teďka, jestli je to takové nebo onaké onemocnění, jestli je do budoucna nějak řešitelné nebo není, jestli se to váže třeba na typ potravy, jestli tam může být nějaká přecitlivělost potravní nebo onemocnění, které je na toto navázané, to takto nejde říct, ale pokud váží 8 kilo, nemáte pocit, že je vyloženě hubená, vyloženě jí svědčí, že jí zařadíte jeden den hladový, že když prostě nemá chuť do jídla, tak jí to jídlo nedáváte, nenutíte ji a další den je to v pořádku, tak si myslím, že se nic neděje.
moderátorka
--------------------
Další odpovědi můžete panu doktoru Michalu Alexovi z veterinární nemocnice AA-Vet klást prostřednictvím našeho chatu na adrese dvojka.rozhlas.cz. Pane doktore, ať se vám daří a spoustu spokojených posluchačů, kterým pomůžete s jejich trápením.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Děkuji. Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.