Obrna hrtanu se kočkám vyhýbá. Psy může zabíjet

17. únor 2015

Paralýza hrtanu. Onemocnění sice ne časté, ale ani ne výjimečné. Postihuje výhradně psy. Provází ho typický sípavý zvuk, mdloby a může způsobit smrt. Chirurgická terapie ale přináší další problémy.

Hrtan má na svém vstupu dvě konvicovité chrupavky, které jsou ovládány svaly. Při obrně hrtanu se tyto chrupavky pohybují naprosto volně, místo aby se při každém nádechu otevřely a při každém výdechu nebo třeba při příjmu potravy zavřely.

Dušení a sípání

Postižený pes se při každém nádechu jakoby dusí. Veterináři mluví o tzv. nádechové dušnosti. To znamená, že pes se jakoby nemůže nadechnout, ale přitom vždycky vydechne relativně normálně. Nádech doprovází typický sípavý zvuk.

Postihuje velká plemena a starší psy

K onemocnění dochází u všech plemen všeho věku. Nejvíce postiženou skupinou jsou ale velká plemena jako labrador, retrívr, irský setr, pointer. Anebo psi nad 10 let.

Léčba obrny hrtanu

Odstranit paralýzu je možné chirurgicky, kdy se natrvalo oddálí chrupavka na jedné straně. Což samozřejmě s sebou nese pooperační komplikace a zvýšené riziku vdechnutí potravy.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio