Po porodu štěněte nesmíme zapomínat na masáž bříška

16. březen 2012

Čtvrteční poradna patřila péči o březí fenu, dozvěděli jsme se, jak postupovat při porodu a jak se starat o malá štěňata.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Také malé tajemství má asi každý z nás, každopádně nabídka zajímavostí z vysílání Dvojky Českého rozhlasu pro vás tajemstvím nezůstane. Příjemný poslech vám všem přeje Eva Kvasničková a v této hodině nabízím pravidelnou čtvrteční poradnu pro chovatele. V seriálu o Velkých maličkostech vás pozveme za loutkáři, Ježkovýma očima se dnes podíváme na Chartu 77 a potom se necháme stylově v závěru hodiny namasírovat. No, a o masírování nám možná leccos prozradí i náš další host, paní doktorka Kateřina Pavlisová z veterinární nemocnice AA-Vet. Dobrý den.
Kateřina PAVLISOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobrý den.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Masírování jsem si totiž vybavila v souvislosti se štěňátky, o nich si právě dnes budeme povídat. Právě masírování je pro nově narozená štěňata velmi důležité a někdy musí třeba i vyčerpanou fenu zastoupit v tom masírování člověk a namasírovat jim po přijetí potravy bříško, jestli je to říkám správně?
Kateřina PAVLISOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
No, říkáte to správně, může to tak být. Většina fen se teda o ta štěňata stará víceméně vzorně, ale v případě, že dojde k tomu, že po porodu přijdete o fenu a zbydou vám pouze štěňata, což se doopravdy stát může, anebo ta fena má doopravdy velký zdravotní problém jako je například akutní zánět mléčné žlázy, kdy má horečku, je bolestivá, tak v tom případě musí zaskočit chovatel a teďka si představte, že máte 9 prcků v porodní bedně, protože štěňata vlastně na začátku života nebo poté, co se narodí, nemají vyvinutu defekaci, to znamená, vyprazdňování se a právě ta masáž, ta stimulace toho bříška, ta jim pomáhá k tomu, aby se v pořádku vyprázdnili. Takže, pokud je to na vás a fenka vám nepomůže, tak musíte vzít nějaký vlhký hadřík, vlažný samozřejmě, ani studený, ani horký a vždycky po každém krmení ať už teda fena vám nepomáhá a vy musíte pomáhat jí, ale kojí, tak po krmení fenou nebo když krmíte umělou stravou, tak potom po každém krmení. Takže, když si představíte, že nakrmíte 9 štěňat, potom každé masírujete, tak víceméně u posledního skončíte, uděláte si nové mléko a u dalšího můžete začít, protože štěňata baští ze začátku víceméně jako dítě každé dvě hodiny.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
My ale začneme chronologicky, tedy správně tím, že jsme teď tedy zdárně dokončili porod štěňátka, malá jsou na světě. My jsme si právě o porodu povídaly minule a musíme se také vrátit k tomu, že k tomu porodu je možné přistupovat různě, buď to tedy nechat na přírodě, anebo se toho trošku aktivně účastnit jako chovatel.
Kateřina PAVLISOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Ano, tohle samozřejmě není postup, který musíte dodržet. Jsou dva přístupy, buď to teda nechám na přírodě, ať to dopadne, jak to dopadne, ale většina lidí, kteří fenu nakryjí úmyslně a štěňata chtějí, tak samozřejmě chtějí, aby se narodila zdravá, fena byla bez jakéhokoliv zdravotního rizika, a ta štěňátka potom po těch 8, 9 týdnech, které stráví doma potom v pohodě a zdravá, vychovaná v uvozovkách, odešla do rukou nových majitelů. Takže já teda přistupuju a přikláním se k té druhé metodě, takže, pokud máme zdravě a zdárně porozená štěňata, díky bohu teda i zdravou fenu, která může samozřejmě být unavená, začínáme tak, že pokud máme plemeno, kde jsou ta štěňata hodně podobná, tak je můžeme označit. Většinou se k tomu prodávají také barevné malé obojky, to je první. Druhá věc samozřejmě je vážit ta štěňátka, protože ta váha, to, jestli přibírají nebo nepřibírají, je prvním takovým alarmujícím faktorem, který nás může upozornit na to, že se něco děje. Samozřejmě, co je velmi důležité, když se ta štěňata narodí, přiložit je co nejdříve k feně, za a) aby začala sát, protože vlastně v těch prvních dnech nebo dochází ke spuštění takzvaného kolostra, mleziva, to je mléko, které obsahuje velké množství protilátek, a ta štěňátka vlastně potom v průběhu těch prvních šesti týdnů chrání, proto je také důležité, aby ta fena rodila v prostředí, ve kterém normálně žije, protože ona má protilátky proti tomu prostředí a ty protilátky potom ty štěňata budou chránit. Pokud porodí jinde, tak tam samozřejmě mohou být jiné patogeny a ta štěňata mohou mít problém. Takže určitě přiložit. I když máme početný vrh dejme tomu 9 štěňat, u velkých psů 10, ty první 3, 4 dny, pokud fena mléčná je, já preferuji ty štěňata nechat sát, maximálně teda doopravdy, když vidíme, že by nepřibírali, tak jednou za den střídat, jednou dvakrát a přikrmit je teda umělým mlékem, ale to kolostrum je doopravdy strašně důležité, takže ty první 3, 4 dny nechat fenku, pokud štěňátka přibývají, jsou spokojená, to znamená nekrčí se někde v koutě, aktivně vyhledávají fenu a struk, aktivně sají, stolice je víceméně normální, fena po nich uklízí, masíruje jim, jak už jsme říkaly, břicha, tak bych to nechala na feně. Co je důležité samozřejmě starat o fenku, musí bejt neustále krmena několikrát denně kvalitní stravou, ať už teda granulovanou, což teda já preferuji s tím, že třeba to ochutím masem nebo vývarem, protože většinou, a toho by se lidé neměli lekat, většinou, když mají první vrh, tak to neví, ta fenka po porodu tím, jak je unavená, tak většinou nechce žrát, byť musí, takže je dobré uvařit nebo to nějak zchutnit ty granule, abychom do ní tu tekutinu a stravu, energii dostali. Samozřejmě musí mít přístup k čerstvé vodě. Tady pozor ta fena první týden vyloženě nechce z té porodnice, takže i na venčení se víceméně tahá násilím, takže, když někdo dá vodu do porodnice, dobře, ale musí si uvědomit, že jsou tam štěňata a těm hrozí jakoby nebezpečí, protože se tam v misce můžou utopit.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
U lidských narozených miminek musíme dávat pozor na pupečník, takže platí něco podobného i u štěňat?
Kateřina PAVLISOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tady teoreticky taky musíme dávat pozor, ale většinou to probíhá spontánně, okolo toho třetího, čtvrtého dne po porodu ten pupečník upadne, my vlastně během porodu ho podvážeme, ustříhneme zhruba ty 2 centimetry, pardon, 2 centimetry od pupku a on okolo toho třetího, čtvrté dne odpadne. My vlastně sledujeme jenom, jestli to místo není zarudlé.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak paní doktorka Kateřina Pavlisová se teď napije, pořádně si odkašlá a já mezitím prozradím vám všem, milí posluchači, kdo se budete s námi chtít poradit na téma péče o štěňata, jakým způsobem se s námi můžete spojit, buď napište svoje otázky na mailovou adresu jejakaje@rozhlas.cz nebo nám pošlete SMS zprávu, a to na číslo 9077704, tvar SMSky je následující - R2 mezera JEJAKAJE mezera a text vašeho dotazu. Službu provozuje ATS Praha a 1 SMSka vás bude stát 4 koruny. Na našem webu dvojka.rozhlas.cz samozřejmě probíhá také chat a úplně nejrychlejší možnost, jak se s námi spojit, je vytočit telefonní číslo 221552525 nebo 221552424.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vaším společníkem je dopolední vysílání Dvojky Českého rozhlasu, u nás na návštěvě ve studiu je paní doktorka Kateřina Pavlisová z veterinární nemocnice AA-Vet a my si povídáme o péči o štěňata. Vy se samozřejmě můžete na cokoliv zeptat, telefonní číslo sem k nám do studia je 221552525 nebo 2424 na konci. K dispozici je vám i naše mailová adresa jejakaje@rozhlas.cz. No, a my si budeme povídat tedy o těch čerstvě narozených štěněcích přírůstcích. Jak vlastně časově řekněme, v jakém časovém horizontu je vzít k panu veterináři, k paní veterinářce na nějaké prvotní odčervení na nějakou prvotní vakcinaci?
Kateřina PAVLISOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak určitě toto je dobrá otázka, ta malá štěňátka se k veterináři poprvé neberou, víceméně ani nemusí podruhé, tak tam stačí, když klient přijde, ví, jak jsou stará a kolik váží a veterinář mu vlastně ten odčervovací přípravek sám podá a řekne, kolik kterému štěněti. Poprvé se štěňata by měla odčervovat ve dvou týdnech stáří a to odčervovací schéma je druhý týden, čtvrtý týden, šestý týden a osmý týden. To znamená ta štěňata by minimálně třikrát až čtyřikrát měla být odčervena od chovatele, to znamená, pokud dostanu štěně, kterému je 8 týdnů a bylo odčerveno jednou, tak je to doopravdy nedostatečné a ti vnitřní parazité doopravdy mohou udělat problém, to znamená ti budoucí majitelé by si toto měli zkontrolovat a stát za tím. Co se týče vakcinace, štěně by se mělo vakcinovat nejdříve v ukončeném šestém týdnu, nejlépe v sedmém, a to z toho důvodu, mluvily jsme o tom, že fena produkuje kolostrum, ty protilátky to štěně chrání zhruba do toho šestého týdne, pokud je to štěně, a já se s tím setkávám velmi často, naočkováno dřív, ty protilátky interferují protilátky z kolostra a protilátky z vakcíny, a to štěně je potom chráněno minimálně až vůbec, to znamená, ta vakcinace je úplně k ničemu. Většina lidí to dělá z toho důvodu, aby ta štěňata mohla jít co nejdřív z domu, ale doopravdy to není dobře nejenom po té zdravotní stránce, ale i poté stránce psychické. To štěně musí mít čas dozrát, vytvořit si kontakty s matkou, se smečkou, o to spokojenější bude potom v tom dospělém životě a o to snazší bude ho vychovat, ať je to čivava nebo je to dobrman nebo je to doga. Takže vakcinovat určitě v rozmezí tedy šestého, sedmého týdne a pak počítat s tím, že to štěňátko by ještě týden mělo být doma.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pojďme tedy si zjistit, s čím se na nás obrátil někdo z našich posluchačů na našem telefonním čísle 221552525 už někdo čeká. Dobré dopoledne.
posluchačka
--------------------
Dobrý den, Dostálová. Já jenom takovou drobnou připomínku, když ta paní doktorka říkala, že ty miminka to kolostrum potřebují, některý ho nechtějí pít a umělý mlíko, mně se vyplatilo, když to miminko některý třeba málo pije nebo nechce pít, že to od té feny odstříkávám do pidistříkačky to kolostrum a tomu miminku to vlastně po kapičkách nastrkávám do pusinky, protože ta fena třeba rodí 12 hodin a to první mimino, který je první, tak třeba nemá čas, protože ta fena mu utíká, protože přivede další miminko na svět, tak je ideální stav mít malinkatou stříkačku, odstříkat to kolostrum z nějakého toho struku, kde už to jde ven a to miminko tím trošku napít prvních pár hodin, než ta fena všecko odrodí a než je klid, tak to do toho miminka po kapičkách prostě nacpat, je to tak dobře?
Kateřina PAVLISOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Určitě, ano, já jsem to myslela trošku jinak, já jsem myslela, že když máte fenu, která už třeba odrodila má 12 štěňat, má 8 struků a té potravy je relativně málo, tak ty štěňata samozřejmě kolovat, ale pokud by některé z nich mělo hlad a to kolostrum už nebylo k mání, tak jednou, dvakrát ty drobky dokrmit. Ale preferovat samozřejmě to kolostrum. Pokud máte fenu, ta má dostatek kolostra a třeba z toho důvodu, že probíhá porod a ten prcek první, druhej je prostě někde bokem, tak určitě je to výbornej nápad odstříkat a dávat teda stříkačkou potom nebo nějakou malou lahvičkou tomu prckovi přímo, určitě, souhlasím.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak děkuji za odpověď. Stále ještě se můžete ptát paní doktorky Kateřina Pavlisové. Právě téma přikrmování je asi takovou velkou oblastí, takovou možná trošku velkou neznámou, na kterou, teda na které směřuje hodně dotazů, tak kdy začít přikrmovat?
Kateřina PAVLISOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak štěňatům vlastně se prořežou zuby okolo 20., 21., 23. dne, to znamená 3 týdny, a tam už se dají dokrmovat. To znamená je spousta komerčních preparátů, krmiv, které můžete použít, samozřejmě podle značky, podle oblíbenosti, podle toho, jaké máte zkušenosti, většinou je to označeno jako Starter, to znamená to úplně jako první s tím, že ze začátku, když ty štěňata dokrmujete, ty granulky namočíte. Buď můžete v mléce, které jste použila předtím, pokud jste dokrmovala nějakým umělým, mě nedělalo problémy ani normální mléko s tím, že se to rozředí, pro ty štěňata je to lépe poživatelné a oni to požívají doopravdy s chutí a nemají s tím nejmenší problém. S tím, že posléze můžete teda přejít na suché granule a můžete přidávat samozřejmě maso, kuřecí, vývar, zeleninu, podle toho, jak jsou ta štěňata zvyklá, na co je naučíte, oni samozřejmě to maso budou preferovat, to je jasné. Ale od toho třetího týdne, abychom teda feně ulevili.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak mají vypadat takové správné váhové přírůstky, když tedy chovatel poctivě váží?
Kateřina PAVLISOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Ono toto je různé samozřejmě podle plemena. U těch velkých plemen nebo obecně platí, že zhruba v tom druhém týdnu, v tom prvním týdnu ukončeném, by to štěně mělo zdvojnásobit váhu. To, že když se narodí a má dejme tomu 500 gramů a druhý den má 450, vůbec nic neznamená, protože to kolostrum je méně výživné a ta štěňátka většina ten ...
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, omlouváme se posluchačům, tady nám interferuje nějaký mobilní telefon, asi omylem zůstal zapnutý, můžete si ho prosím zapnout. A my si tedy zahrajeme další písničku, asi už vás propustím v tuhle chvíli, paní doktorko. Už se nám to uklidnilo. Tak máme ještě poslední telefonát, stihneme ho tedy zodpovědět. Dobré dopoledne.
posluchač
--------------------
Dobrý den, Ctirad, Vysoké Mýto. Prosím vás, já jsem dlouholetý chovatel, chovatelská stanice /nesrozumitelné/ a podvazuju ty pupíčky, já je podvazuju těsně, snažím se co nejdřív jako u bříška, že by to jako zabránilo případné kýlečce, ale před chvílí tam teda paní doktorka říkala, že asi tak 2 centimetry od bříška to podvazovat, jestli to je opravdu nějaká chyba, jestli to teda dělám špatně, když to dělám až u bříška? Děkuju mockrát.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme, děkujeme za dotaz.
Kateřina PAVLISOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Určitě to špatně neděláte. Já si tam nechávám trochu prostor z toho důvodu, aby ta fena, když je potom olizuje u toho štěňátka, tak aby neměla tendenci to ukousnout těsně u pupku, protože o tom jsme se bavili minule, pak může dojít k vyhřeznutí těch vnitřních orgánů, a to je samozřejmě nepříjemné. To znamená my tam necháváme trochu vůli, my to podvazujeme teda kolem toho centimetru od toho břicha, ale v každém případě, pokud s tím máte takhle dobrou zkušenost, tak určitě problém to není. Já osobně si myslím, že vzniku kýly to teda nezabrání, ale pokud se vám to osvědčuje, proč ne.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
O péči o novorozená štěňata jsme si dnes dopoledne na Dvojce Českého rozhlasu povídaly s paní doktorkou Kateřinou Pavlisovou z veterinární nemocnice AA-Vet. Já vám mnohokrát děkuji.
Kateřina PAVLISOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Na slyšenou.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
A ještě připomínám, že pokud chcete konzultovat dále svoje otázky, svoje problémy, tak máte možnost na našem webu dvojka.rozhlas.cz, kam se právě teď paní doktorka Pavlisová odebírá na náš chat. Budu se těšit příště na slyšenou.
Kateřina PAVLISOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Na slyšenou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.