Pokud zvíře kýchá, tak má zřejmě onemocnění horních cest dýchacích

16. listopad 2012

Onemocnění dýchacích cest trápí naše čtyřnohé kamarády obzláště v tomto období. Na toto téma jsme ve Veterinární poradně na "Dvojce" Českého rozhlasu hovořili s veterinářem Michalem Alexou. Více se dozvíme v neuatorizovaném a needitovaném přepisu poradny Dvojky.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Příjemné dopoledne vám všem, kdo posloucháte dvojku Českého rozhlasu. Je krátce po 10. hodině a to znamená, že je tu druhá hodina magazínu Je jaká je, jímž vás dnes provází Eva Kvasničková. No, a o čem bude řeč v následujících minutách? Pohled na takovou toulavou kočku s rýmou a ulepenýma očima zná asi každý z nás, ale onemocnění dýchacích cest se bohužel nevyhýbá ani kočkám žijícím v domácnosti. A totéž v bleděmodrém bychom mohli říct i o psech. Právě proto si teď budeme povídat s panem doktorem Michalem Alexou z veterinární nemocnice AA-Vet, dobré dopoledne.
MVDr. Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobré dopoledne.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je tu dnešní Veterinární poradna. No a já ještě předtím, než si začneme povídat, připomenu možnosti, jak se s námi spojit. Otázky můžete posílat buď prostřednictvím e-mailové adresy jejakaje@rozhlas.cz, anebo prostřednictvím SMS zprávy ve tvaru R2 mezera jejakaje mezera a text vašeho dotazu. Zprávu pošlete na číslo 90 777 04 a já dodám, že tuto službu provozuje ATS Praha a jedna SMS zpráva bude stát 4 koruny. Také se s námi můžete spojit prostřednictvím našeho chatu na adrese 2.rozhlas.cz. A teď už tedy jdeme na to dnešní téma onemocnění dýchacího aparátu. Pane doktore, které jsou právě, která jsou právě ta nejčastější onemocnění, která provázejí naše psí nebo kočičí společníky?
MVDr. Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak my můžeme ty onemocnění rozdělit do dvou takových obrovských kategorií, onemocnění toho respiratorního aparátu je samostatné odvětví v podstatě medicíny, takže je to strašně obsáhlé téma, ale to, s čím se setkáváme nejčastěji, tak jsou v podstatě dvě základní skupiny postižení toho dýchacího systému. Infekční onemocnění a onemocnění, které jsou neinfekční. Do té první skupiny těch infekčních, tam patří to, co jste říkala, onemocnění třeba horních cest dýchacích infekčních, to jsou ty kočičí rýmy, i pes může mít rýmu. Jsou to onemocnění vyvolávána často bakteriemi, viry a někdy také plísněmi, a pak jsou to onemocnění neinfekční, tam patří obrovská skupina nádorových onemocnění, pak skupina onemocnění, které jsou takzvaně imunitně zprostředkovaná, to znamená nějakým způsobem ten zánět nemá charakter, nebo ta vyvolávací příčina toho zánětu nemusí být vždycky, vždycky infekční. Tam patří třeba astma u koček neboli chronická bronchitida kočičí a podobně. No, a pak jsou to onemocnění, které jsou nějakým způsobem důsledkem anatomické predispozice toho daného plemena nebo toho daného jedince. A to jsou onemocnění jako takzvaný brachycefalickým syndrom, což není nic jiného než, než problém těch krátkých čumáku u mopsů, buldoků, buldočků, ale také u některých čivav, jorkšírských teriérů a podobně, kdy anatomická predispozice toho zvířete, to, jak má utvářené ty horní cesty dýchací, je takovým handicapujícím faktorem pro dýchání, kdy mají dlouhé měkké patro, zúžené nozdry, někdy můžou mít i kolabovaný hrtan. A na to se potom nabalují problémy, které ovlivňují možnost toho zvířete se nadechnout.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Když se řekne spojení onemocnění dýchacích orgánů, tak si každý člověk představí příznaky typu kašel, výtok z nosu, různá dušnost. Co dalšího bychom měli sledovat, jaké další příznaky?
MVDr. Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Je to přesně to, co říkáte. Výtok z nosu a kýchání je základním příznakem postižení horních cest dýchacích. Ten výtok z nosu, ten může být i příznakem onemocnění dolních cest dýchacích, ale ve většině případů, pokud je tam přítomno kýchání, tak je to skutečně důsledek dráždění v dutině nosní. Kašel, tam, ten už posouvá většinu ten problém trošičku níž, to znamená do oblasti hrtanu, průdušnice a dolních cest dýchacích. A potom jsou to příznaky mnohem vážnější, jak jste říkala dušnost, to znamená neschopnost toho zvířete nebo nějakým způsobem handicap toho zvířete při dýchání. Ta dušnost může být, nebo ta se může podle svého charakteru rozdělit na nádechovou dušnost, kdy to zvíře má problém se nadechnout, anebo výdechovou dušnost, kdy zase se nadechne dobře, ale při vydechnutí slyšíme nějaký problém nebo pozorujeme nějaký problém. A to už potom indikuje zase určité, určité kategorie onemocnění. Ten výtok z nosu, ten může mít různého charakteru. To lidé mohou pozorovat u koček zejména, že mají zalepený čumáček, ale často je to doprovázené i výtokem z očí. Není to zase nic jiného, než že ta, než že ten, ten příčinný činitel, ten virus, případně ty bakterie postihují jak tu výstelku dutiny nosní, tak i spojivky, sliznice, sliznice na spojivkách a podobně. Takže, takže potom je to takový komplex, komplex problémů, který mi třeba označujeme jako kočičí rýma, ale je to kombinace virových a bakteriálních onemocnění postihující nejen horní cesty dýchací, ale i třeba slzný aparát a spojivky.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Po kolika dnech pozorování různých typů obtíží je vhodné už vyhledat veterináře?
MVDr. Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Většinou by lidé měli zvážit, v jakém zdravotním stavu je dlouhodobě to zvíře. Pokud ten pes a kočka jsou celý život zdravý a najednou ho potká nějaký kašlík po vycházce a v podstatě nemá důvod se obávat, že ten pes někde, někde je poraněný, nebo že někde něco vdechnul, tak může počkat jeden, dva dny, jestli, jestli se to neupraví. Kašel, který prostě, který začne velmi náhle a je velmi intenzivní, je často v důsledku dráždění právě v oblasti hrtanu a průdušnice, samozřejmě může to být i něco jiného, mnohem vážnějšího, ale nejčastěji je to tady toto. To onemocnění označujeme jako infekční laryngotracheitida. Většinou spontánně odezní během tří až čtyř dnů. Zatímco pokud ten kašel ale přetrvává i napříč tomu, že ho začneme léčit, už vyhledáme veterináře delší dobu, tak je to vždycky indikace k dalším vyšetřením. To znamená minimálně k rentgenologickému vyšetření dutiny hrudní, případně k endoskopickým vyšetřením, ale tam už se bavíme v horizontu třeba dvou, tří, čtyř týdnů. Při výtoku z nosu je ta situace podobná. Pokud pozoruje majitel u jinak u úplně zdravého zvířete takový čitý, nijak nezabarvený, nezkalený výtok z obou nozder, není to zase důvod k nějaké panice. Pokud ten výtok se zintenzivňuje, zvíře začíná hodně frkat, pšíká, špatně se mu dýchá, ten výtok se zkaluje, nabírá takovou tu ošklivou potom barvu, tak pak už je nutné k tomu veterináři jít.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dianu Ross a Julio Iglesiase teď v éteru dvojky Českého rozhlasu vystřídá jeden ženský a dva mužské hlasy. Ten ženský bude patřit Evě Kvasničkové, jeden z mužských hlasů panu doktoru Michalu Alexovi z veterinární nemocnice AA-Vet. A druhý mužský hlas by měl patřit našemu posluchači, který se právě teď dovolal na číslo 22 155 25 25. Dobré dopoledne vám přejeme.
posluchač
--------------------
Lorenc, dobrý den. Prosím vás, já mám takovej dotaz. Mám bišonka zhruba čtyřletého, máme ho ne úplně od narození a asi zřejmě od tří let tak zhruba, a on má ten problém, že přijdeme domů a vždycky, když má radost, tak se projevuje tím, že úplně chrochtá, jakože má plnej nos, vždycky ho musím uklidnit, vždycky na něj dělám prostě nějaké posunky, ale ...
MVDr. Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Rozumím.
posluchač
--------------------
... stává se to i v noci nárazově, vůbec nevíme, co to je.
MVDr. Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
To, co popisujete, dobrý den, to, co popisujete, je velmi často, samozřejmě nemůžu to úplně s jistotou říct, ale to, co popisujete, tak jak to popisujete, velmi často příznak, který označujeme ve veterině jako reverzní kýchání, v podstatě je to opak, nebo opačný směr toho kýchání, kdy ten pejsek se snaží nějakým způsobem se osvobodit z ucpaného nosohltanu, ze zahleněného nosohltanu. Ten nosohltan může sám o sobě zdravý nebo může býti oteklá nosohltanová nebo nosní mandle, která tam nadále ještě zúžuje ten prostor, a ten, ten hlen, který tam je, nebo ten sekret, který tam je v tomto prostoru, to je ten prostor, který je nad měkkým patrem v podstatě mezi dutinou nosní a tím než, než se otevírá prostor zase hltanu, tam, kde to jde do dolních cest dýchacích, tak v podstatě v tomto místě, když dojde k tomu, že ta sliznice je oteklá, je tam větší množství hlenu, tak ten pejsek má problém dýchat nosem. A v okamžiku, kdy jako se snaží nějakým způsobem toho zbavit, tak se to, tak to natahuje do vnitřku a je to přesně takový ten, že on vysune čumák dopředu a teď se snaží nadechnout, teď to nejde a vy máte pocit, že se dusí jakoby.
posluchač
--------------------
Ano.
MVDr. Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Bylo by dobré se s tím zastavit k veterináři, aby se minimálně udělalo rentgenologické vyšetření dutiny hrudní, jestli tam není nález i na dolních cestách dýchacích, protože ten hlen se tam může dostávat i z dolních cest dýchacích. No a případně, když by to bylo hodně často a hodně špatný, tak by nezbývalo, než udělat, udělat endoskopické vyšetření toho nosohltanu. To už se dělá na specializovanějších pracovištích.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Výborně, děkuji za odpověď a pojďme na další posluchačský dotaz. Hezký den i vám.
posluchačka
--------------------
Dobrý den. Tady posluchačka z Plzně. Já jsem se chtěla zeptat. Máme 10letého jezevčíka, kterej je aktivní, jí, výtok z nosu nemá, ale když přijde zvenku dovnitř, tak dostane takovej záchvat jako kašle, jako spíš dušení, chrčení, sýpání, ale přitom má pusu zavřenou. A když mu jí, máme vyzkoušeno, když mu jí nastevřeme a přijde mu tam jako vzduch, tak se uklidní. Ale je to několikrát za noc a je to v klidu. Když je venku, běhá, nic a když je v klidu a stane se to i v noci, když jakoby spí, tak ho to i vzbudí.
MVDr. Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tady, dobrý den, tady si myslím, že by to, klidně to může být podobný případ, co měl posluchač před vámi, akorát do jiného plemena a malinko za jiných situacích, ale obecně, pokud ten pejsek dýchá, dýchá intenzivně, ventiluje se, tak velmi dobře pracuje i ta, ten očistný systém dolních cest dýchacích. Ten je vystlaný řasinkovými, řasinky, které to všechno, všechny ty nečistoty, ty hleny přitom aktivním dýchání tak ženou, ženou nahoru a vyčišťují se ty dolní cesty dýchací. V okamžiku, kdy ten pejsek leží v klidu, dýchá velmi volně, tak se tam ten hlen hromadí a když najednou vyskočí, začne být aktivní, tak se to znovu snaží všecko, všecko vyčistit a většinou se to nahromadí v té oblasti toho nosohltanu a ten pejsek se toho snaží nějak zbavit a vy máte pocit, že se dusí. Může tam být samozřejmě jiný problém, může tam být problém související se zánětlivým onemocněním v této oblasti, ať už nosohltanu nebo problém v oblasti hrtanu, takže zase bylo by lepší přijít minimálně za veterinářem, který by si ho poslechl, aby zjistil, jestli tam je poslechově nějaký nález, případně udělal rentgen, aby se zjistilo, jestli je to problém, který může být nějaký závažný, anebo jestli se s tím dá úplně v klidu žít.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak děkuji za odpověď. A ještě stihneme zodpovědět poslední posluchačský dotaz. Teď máme jednoho volajícího na našem telefonu. Hezké dopoledne.
posluchač
--------------------
Hezké dopoledne. Kunc, Rousínov, já vás zdravím.
MVDr. Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobrý den.
posluchač
--------------------
Já bych se spíš chtěl podělit o svojí zkušenost. Mám dva psy, jednoho čtyřletého, jednoho 1,5letého a podle mě veškeré tyhlecty záležitosti jsou spíš z toho, že ti psi běžně dostávají dost extrémní stravu, dostávají hlavně oblí, to je věc, kterou by přirozeně volně žijící pes v životě nevzal jediný zrníčko do pusy, protože obilí volně nikde samo od sebe neroste, a to vytváří hlen. A z toho hlenu se potom živí bakterie a rozvíjejí se bakteriální nemoci. Já s mýma psama k veterináři vůbec nechodím, kromě jednou za rok na povinnou vzteklinu, žádný problém nemají, dostávají syrové maso, syrové kosti a nic jiného než tohle, venku si sežerou trávu, nějaký mršiny, myšičku si vyhrabou a tak dále, nebo výkaly nějakých býložravců a jsou naprosto zdravý. Ani odčervovat je nemusím, ani červy nemají, protože nemají v sobě právě ten hlen, na kterém by se ty červi množili. A prostě jsou absolutně bezproblémový díky tomu, že právě dostávají to, co by, to, co by jedli, kdyby přirozeně volně žili mimo lidské skládky tak jako ty kočky, že jo, taky se nažerou někde kolem popelnic a na skládkách volně žijící v městě, takže taky mají tenhle problém, ale ty úplně divoce žijící přírodě tenhle problém nemají. A v tom si myslím, že je zakopaný pes.
MVDr. Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobře, tak děkujeme za názor. Děkujeme za názor.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme vám za velmi zajímavý postřeh. Chcete k tomu ...
MVDr. Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak samozřejmě výživa sehrává velmi důležitou roli ve zdraví každého jedince, ale prostě musíme si uvědomit, že ne každý z chovatelů má možnost zajistit tomu zvířeti úplně to nejoptimálnější stravu, tak se každý snaží udělat vždycky maximum a pak, pokud se objeví nějaké problémy, tak to bohužel my musíme řešit, takže tolik, tolik bych se k tomu asi vyjádřil.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká pan doktor Michal Alexa, veterinář, který bude ještě pokračovat v odpovědích na vaše dotazy a otázky, milí posluchači. Teď už ale na našem chatu na adrese 2.rozhlas.cz. Pane doktore, moc děkuji a přeju nám tedy období bez respiračních onemocnění, aby ten dýchací aparát nejenom náš, ale i psů a koček byl bezproblémů.
MVDr. Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Děkuju vám, na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.