Poradíme, jak poznat první hárání u fenky. I jak určit den ideální pro zabřeznutí

31. březen 2015

Kdy nastává první hárání feny? A kdy je skutečně oplodněníschopná? Jaký je ideální věk fenky a jak na falešnou březost? Poradí vám doktorka Petra Soukupová z Veterinární nemocnice AA-Vet.

První hárání feny závisí na velikosti plemene. „Malá plemena začínají hárat dříve, třeba už od 4. měsíce věku. Velká plemena začínají hárat zhruba v 8. až 12. měsíci,“ vypočítává Petra Soukupová.

První hárání často nemusíte ani zpozorovat. Průběh je většinou nestandardní: bývá krátké, nevýrazné. „Už v tomto období je ale fenka schopna oplození. Ale není to vhodná doba pro plánované nakrývání, to určitě ne,“ varuje.


Hárání trvá dva až tři týdny a opakuje se zhruba dvakrát do roka. Některé fenky hárají i čtyřikrát třeba do roka. Závisí to většinou na velikosti plemene. Malé fenky hárají častěji.

Dvě fáze hárání

V první fázi, která trvá nějakých 7 až 9 dní, můžete pozorovat krvavý výtok z pochvy. Fenka často močí, olizuje se. Bývá neklidná, neposlušná, anebo naopak zase hodně mazlivá.

Ve druhé fázi se výtok mění na slámový: už není intenzivně krvavý. Fenka je svolná k páření a je oplozeníschopná. Obecně jde o devátý třináctý den od počátku hárání.


Pokud chcete stanovit přesně den ideální pro oplození, navštivte veterináře. Ten to určí buď pomocí stěru z pochvy, nebo podle hladiny progesteronu.

Doba plodnosti

Obecně je to tak do toho 4. roku. „Potom by zbytečně mohly nastat nějaké komplikace,“ upozorňuje veterinářka.

Varuje také před antikoncepcí. „Hormonální preparáty na oddálení nebo přerušení říje existují, ale my je určitě nedoporučujeme.“ S velkou pravděpodobností vyvolají vysoké riziko zdravotních komplikací: záněty dělohy, nádory mléčné žlázy, diabetes apod.

Falešná březost

Falešná březost se vyskytuje obvykle dva až tři měsíce od hárání. Co s tím? Kastrace fenky zabrání dalšímu opakování i jiným problémům.

Čtěte také

„Jinak jsou opatření konzervativní: věnovat jí co nejvíce času a pohybu, odstranit hračky, trošičku omezit příjem stravy, zejména bílkovin, lehce omezit i vodu na noc, aby neměla produkci mléka.“ Pokud toto nepomůže, zkuste preparáty na bázi sirupu.

V období hárání byste určitě neměli feny vakcinovat. „Také bych nedoporučovala nějaké plánované chirurgické výkony, pokud to samozřejmě zdravotní stav zrovna nějak nenakazuje.“

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio