Pozor na domácí bazény! Váš pes sice umí plavat, ale kolmá stěna je pro něj smrtící past

4. srpen 2015

Se zvířaty je to často jako s malými dětmi. Taky je musíte pořád hlídat, a v létě ještě mnohem víc. Navíc, když se nám do Česka přestěhovaly tropy.

O to víc tak musíte myslet na to, že i jim vadí velká vedra. „ Nejnebezpečnější je pro ně vyhřátý a navíc uzavřený prostor, třeba takové auto,“ říká veterinář Karel Najman z veterinární kliniky AA-Vet. Ale problém nastane i v domě s prosklenou stěnou nebo střechou, hlavně směřovanou na jih nebo západ.

A myslet musíte nejen na kočky nebo pejsky, ale i malé hlodavce, morčata, křečky. „Na to lidé velmi lehce zapomínají, a pak se diví, že jim takto zavřené zvíře zahyne.“

Navíc myslete i na to, že čím je zvíře starší, tak horko hůř snáší. Stejně jako lidé. Pečlivě tak myslete na to, že je byt třeba před odchodem řádně vyvětrat a hlavně třeba psa nezavřít v koupelně. Neštěstí je pak jedna dvě.

Jak zvíře přepravovat?

Dnes už si podle veterináře můžete koupit síťku do oken. Zabrání pohybu psa z auta, vniknutí někoho cizího dovnitř a zároveň stálé větrání.

Čtěte také

„Úplně nejlépe je, zvíře samotné a v rozpáleném vozidle, nikdy nenechávat!“ Auto je ale nebezpečné i v relativním chladu. Velmi rychle se v něm zvýší teplota, a to i pokud nestojí na přímém slunci.


Znám několik psů a koček, kteří se dokázali uhřát jenom z vyhřívání na sluníčku!

Jak je to s koupáním? Může se pes utopit?

Může. Nebezpečné jsou pro ně bazény. Hlavně takové, které mají kolmé stěny. Ty jsou pak pro psa smrtící pastí. Sice dokáže plavat, ale nedokáže se z něj dostat ven, vyskočit.

„Nedokáže se, tak jako člověk, zachytit packou a vylézt. Plavě tak dlouho, dokud má sílu a pak utone,“ varuje.


Úplně samozřejmou věcí by pro každého chovatele pak měla být miska s vodou. Taky myslete na to, že ji může ve voze vylít. Takže ji musíte uložit nejlépe na podlahu nebo použít cestovní misku.

Myslete ale nejen na svého psa, ale taky na návštěvu, které zvíře vezme s sebou. A utopit se může bohužel třeba v rybníku.

Nebezpečí plavání je i v podobě přecenění sil třeba ve vodním proudu. Pokud narazíte na řeku se silným proudem, tak psa do vody nepusťte.

Někteří psi jako velcí vodníci labradoři, ohaři, novofunlanďané, vodu sice milují, ale můžou se taky takzvaně uházet míčkem k smrti. Takže taky pozor.


Rozhodně neplatí pověra, podle které psa hodíte do vody, a on vždy doplave ke břehu. Může to dopadnout špatně.

Další letní nástrahy

V létě by chovatelé neměli zapomenout ani na hygienu tlapek. „Musíte je opravdu pozorně prohlížet, ostříhat drápy. U dlouhosrstých se často dělají na tlapkách bačkory. Vytvořená plst je pak přímo magnet na osiny. Ty jsou nebezpečné hlavně svým tvarem a štětinami proti posunu, takže migruje.

„Klidně se zapíchne do tlapky a vyleze v podpaží,“ varuje. A problém může udělat i vdechnutí cizích těles. „Hlavně psi, kteří jsou nabití energií, běží v poli, větří, jsou schopni vdechnout i klásek obilí. Rozhodně nepodceňujte následné dechové potíže po podobné procházce a vyhledejte zvěrolékaře,“ uzavírá Karel Najman.

pes, voda, plavání, léto, dovolená

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio