Přepis: Rizika dehydratace psa a kočky - 27. ledna

28. leden 2011

Poradna pro chovatele patřila riziku dehydratace psa a kočky. Hostem byl veterinář Michal Alexa z veterinární kliniky AA-Vet

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tak v tuto chvíli začíná slíbená veterinární poradna, téma: Rizika dehydratace psa a kočky. Hostem je doktor Michal Alexa z Veterinární nemocnice AA-Vet. Dobrý den.
MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobrý den.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tak u koho hrozí dehydratace?
MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak v zimním období, jak už jsme říkali v tom telefonáty, ty rizika jsou relativně malá, nebo jsou rozhodně menší, než třeba v teplých horkých letních měsících. Ale to riziko tu je veliké u zvířat, které jsou třeba bez nějaké zvýšené péče toho majitele. V zimě se velmi často stává, že u zvířat, které jsou naprosto zdravé, ale jsou v prostoru, kde je jim zabráněn přístup třeba k tekoucí vodě, přijde několik mrazivých nocí, zmrzne jim voda v tom, kam obecně se chodí napít, to znamená nejen v misce, ale i třeba v nějakém korýtku a podobně a majitel si toho nevšimne. Může se stát, že takový pes i pojde jednak na umrznutí a jednak na oslabení, které je způsobené dehydratací. No, ale to jsou ale opravdu takové velmi temné šmouhy prostě na tom, to se nestává často a rozhodně se s tím potom nesetkávají veterináři, protože nelze očekávat od takových chovatelů, že by potom s tím psem přišli k veterináři. Mnohem častější je právě to ...
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Na to jsem se chtěl zeptat.
MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Mnohem častější je třeba tady toto u koček, které jsou chované takovým polodivokým způsobem, to znamená, kočka se domů chodí pouze najíst a pak je zase třeba 2, 3 dny venku. A pokud se tomu zvířeti něco stane na těch toulkách, je nějakým způsobem poraněné nebo ho srazí auto nebo je pokousáno a podobně, a zabrání mu to tady objektivně se vrátit do toho přístřeší, aby se napojilo, aby se nakrmilo, tak pak může dojít k vyčerpání, může dojít k dehydrataci a může to zvíře přijít třeba po 3 dnech velmi oslabené a tam potom ta dehydratace hraje rozhodující roli o jeho dalším bytí a nebytí. A tam je důležité, aby opravdu ten majitel, pokud se s takovým zuboženým potom tvorem setká, aby už neváhal a sebral ho a jel s ním někam do veterinárního zařízení, kde by mu potom byla poskytnuta adekvátní péče.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Jak je to u štěňat? To je možná samostatná kapitola.
MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Přesně tak. Potom štěňata jsou velmi náchylná k rychlým ztrátám energie a k rychlým ztrátám tekutin, pokud je jim odepřen ten příjem, anebo naopak, pokud mají velmi zvýšený výdej. Průjmová onemocnění, které se u štěňat vyskytují, jsou velmi častým zdrojem velmi rychlé, velmi prudké dehydratace a v podstatě během 12 hodin se může stát, že to štěně je tak vyčerpané, že ten chovatel mu není schopný vlastními silami pomoci. Ale neplatí to pouze pro štěňata, platí to obecně prostě i pro pacienty, kteří jsou třeba slabší, nebo trpí nějakými chronickými onemocněními. A tady se dostáváme vlastně k té třetí kategorii našich pacientů, těch nejčastější, kdy ta dehydratace hrozí v důsledku nějakého onemocnění, které je spojeno s masivní ztrátou tekutin. Velmi často jsou to onemocnění teda prvotně vycházející ze zažívacího aparátu, to znamená, doprovázené těmi typickými příznaky zvracen a průjmem, ale pak to jsou i pacienti, kteří třeba trpí cukrovkou, nebo pacienti, kteří berou nějaké léky, berou léky třeba na srdíčko, berou diuretika a zanedbání tady takových těch prvních příznaků, já nevím, apatie nebo nechutenství, může vést k tomu, že ten pacient přestane přijímat tekutiny, přestane přijímat potravu a dostává se do kritického stavu, který je navíc umocněn ještě podáváním třeba tady těch diuretik. U těch štěňat, tam velmi častou příčinou tady těch profúzních průjmů bývají například parazité, nebo to bývají různé virózy a obecně, tam by neměl ten chovatel čekat déle, než nějakých 6 až 12 hodin, pokud se ten průjem neupraví a je opravdu velmi masivní, tak přesto, že u toho štěněte je velmi těžké pozorovat nějakou, nějaký nástup té dehydratace, která se velmi často projevuje třeba sníženou kožní elasticitou, nebo vysušením sliznic, tak u těch štěňat, to jsou takové prostě ty bambulky obalené, tam prostě ten chovatel nepozná, že ta kožní elasticita je třeba zhoršená a může to zanedbat. Ale je lepší přijít prostě dřív, než když pak už je, když už pak to vyžaduje nějakou dlouhodobější léčbu.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Nabádá veterinární lékař Michal Alexa. Vy mu můžete klást svoje otázky hned po krátké písničce. Připomínám naše telefonní čísla 221552598 nebo 99 na konci.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
My si dnes ve veterinární poradně povídáme s doktorem Michalem Alexou z Veterinární nemocnice AA-Vet, téma: Rizika dehydratace psa a kočky. Vy už jste vysvětlil v úvodu, jak k tomu může dojít, že těch důvodů hned může být několik a nemusí to být jenom onemocnění nebo nějaký masivní průjem. Já jenom připomenu naše telefonní čísla, že můžete, pokud máte nějaké otázky do veterinární poradny, volat na čísla 221552598 nebo 99 na konci. Před chvílí jsme měli telefonát k soutěži, tak ta už bohužel proběhla před hodinou. Teď si povídáme ve veterinární poradně s Michalem Alexou. Kdy by měl chovatel už opravdu vzít toho svého pejska nebo kočičku a odnést ho k vám do veterinární poradny?
MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Obecně, jak už jsem říkal, chovatel málokdy pozná, že se jedná právě o dehydrataci, takže tam obecně opravdu platí, že jak pozoruje nějaké známky apatie, letargie, to znamená takového nezájmu o okolí, spíš jenom spavost a anorexie, to znamená, neochoty k příjmu nejen vody, ale i k příjmu krmiva, tak by měl zvážit, jestli se nevydat k veterináři. Nebylo by dobré tady opomíjet tyto příznaky déle, než prostě nějakých 24 hodin. A úplně kritické je to u pacientů, kteří jsou třeba dlouhodobě léčeni. Tady tito chovatelé nebo majitelé jsou většinou proškoleni tím veterinářem, ale třeba u pacienta, který má dlouhodobě léčenou cukrovku, nebo ledvinné selhání, tak tady tyto první alarmující příznaky můžou velmi rozhodnout o jeho dalším bytí nebo nebytí. Takže tam určitě přijít raději dřív, než později.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Máme telefonát. Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Dobrý den, tady jsou Budějovice, Mecerová.
MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Já jsem se pana doktora chtěla zeptat, mám 10letou kočičku, která byla tulačka vlastně, já jsem si ji vzala z útulku, nic moc o ní nevím, byla jsem teda samozřejmě na prohlídce, je očkovaná a tak dále. A mě se vždycky paní doktorka zeptá: A kolik ta kočička pije? Prosím vás, pane doktore, kolik taková normální 10letá doma jenom bydlící, nikde venku neběhající kočička má asi vypít? Jestli je to 2 deci nebo deci tekutin za den. A potom se mě taky ptá, jestli hodně čůrá. No, to já taky nedokážu odhadnout, jestli je to hodně, nebo málo. Já můžu spočítat ty hrudky teda v tom stelivu nějakým, to ano, ale vůbec nevím, kolik je dobře, nebo kolik není dobře, nebo jestli jí něco chybí nebo nechybí. Projevuje se normálně, jí normálně, je veselá, čilá a myslím si, že nemá žádný problém. Ale ráda bych věděla teda, co to je normální pití u tý kočičky 10letý?
MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Podívejte, to je strašně oblíbená otázka všech veterinářů, jo, jestli hodně nepije nebo hodně nečůrá, protože to opravdu může souviset s celou řadou potom onemocnění. Obecně by ten tvor měl vypít zhruba 60 ml tekutin na kilogram a den, jo. To znamená, když má kočka prostě 3, 4 kila, tak by to mělo být kolem 120 ml, to vychází necelého, já nevím kolik, deci a půl, jo, zhruba. Takže u koček, tam ale, to jsou takoví zase tvorové, kteří třeba neochotně přijímají tekutiny jako tím, že je nalijete do misky a kočka vypijete misku, vy to máte změřené. Ona chodí třeba, tam si olízne z květináče trošičku, zpod misky květináče nebo tam u kohoutku, nebo vylíže kapičky v umyvadle, ve vaně nebo venku někde, takže tam to těžko změříte. S tím, jestli víc čůrá, nebo víc pije, to většinou poznáte, že opravdu se něco zásadního změní, že vidíte, že najednou kočka je pořád v kočkolitu, že tam jsou, že je tam zvýšené množství těch hrudek, mnohem víc, než byl do té doby standard, že chodí a doposud jste viděli, že v misce byla večer voda ještě, nebo ráno, že tam zůstávala voda, teď chodí kočka a furt čuchá k prázdné, suché misce, vy furt dolíváte, dolíváte a nic se neděje, furt je tam sucho, jo. Takže to už většinou alarmuje k tomu, že se něco děje, co nemá být. Takže nemusíte mít spíš strach z toho, že byste to nepoznala, že víc močí nebo víc pije. Ale obecně to změřit, kolik toho vlastně kočka vypije, to je velmi těžké. Něco jiného je to u psa, ale u koček, nemusíte si s tím lámat hlavu, to byste opravdu poznala, že se něco děje v tom jejím životě.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Máme další telefonát, dobrý den.
posluchač
--------------------
Dobrý den. Já bych měl takový dotaz. Obráceně kvůli pití. Máme 2 trpasličí pudlíky, mají necelý 4 kila každej a ten jeden pije normálně, ale ten druhý má neobyčejně velký příjem vody. Nechali jsme mu vyšetřit moč, cukr tam nemá, což bylo první podezření, ale jinak toho vypije hrozně moc, aspoň 3x tolik, co ten starší, ten pije normálně tedy. Čím by to mohlo být?
MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Podívejte, to, co jste říkali, to je první takový předpoklad k tomu, aby se udělaly základní kroky k tomu, aby se zjistilo, co se vlastně děje, vyšetření té moči. Takové to orientační biochemické vyšetření na to, jestli tam je cukr nebo jestli jsou tam jako nějaké jiné látky, ketony a podobně, to je jenom díl toho vyšetření. To, jestli je opravdu zvýšená tvorba té moči, jestli ty ledviny hůř koncentrují a podobně, to zjistí stanovení hustoty té moči, takže tam určitě, pokud tady toto třeba bylo opomenuté, toto vyšetření, znamená, první se ten veterinář vždycky zaměří na to, jestli je tam cukr, není tam cukr, ale pak by mělo následovat vyšetření, kdy se stanoví hustota té moči. Není to těžké vyšetření, je to z toho stejného vzorku. A pokud je ta koncentrace té moči, koncentrovatelnost je slabá a my máme přesně dané, v jakých rozmezích by se měla pohybovat, tak to potom indikuje třeba k dalším onemocněním, většinou jsou to různé endokrinopatie, onemocnění toho hormonálního systému. Takže u pudlíka, jak jste říkal, tam je třeba náchylnost k nějakým endokrinopatiím, tak je potom, pokud ta hustota té moči nebo ta koncentrace té moči je opravdu nízká, tak potřeba pokračovat v té diagnostice. Ale určitě to konzultovat dál s vaším panem veterinářem.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tak to jsme slyšeli od doktora Michala Alexy z Veterinární nemocnice AA-Vet. Další otázky, prosím, už orientujte teď na náš web s adresou praha.rozhlas.cz, můžete s panem doktorem dál chatovat. Jenom připomínám téma: Rizika dehydratace psa a kočky. Já vám děkuji za váš čas a přeji, ať se daří. Na shledanou.
MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Na shledanou.



Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.