Při výhřezu meziobratlové ploténky musí být zvíře v absolutním klidu! Hrozí mu totiž ochrnutí

14. červenec 2015

Výhřez meziobratlové ploténky je bolestivé a docela vážné onemocnění jak u lidí, tak u psů.

„Je to poměrně častý problém,“ říká veterinář Hanuš Velebný. Častější je samozřejmě rýma nebo kulhání, ale u některých psích plemen se s tím určitě setkal každý chovatel a lékař.

Nejvíc postihuje chondrodystrofická plemena a patří mezi ně třeba takový jezevčík.

„Teď, v létě, je zrovna období, kdy se s tím setkávám na každém kroku. Každou chvíli jezdím operovat páteře jezevčíků,“ svěřuje se.

Většina chovatelů si taky neuvědomuje, že pro zvíře je problematický i povrch, na kterém se pohybuje. „Lidé si pořizují plovoucí podlahy, které jsou hodně kluzké. Pejsek skočí ze sedačky na takovou podlahu, podjede mu to a výhřez ploténky je na světě.“

Čtěte také

Jak onemocnění poznáte?

Docela snadno. Buď je pes bolavý, má typické vyhrbení, chodí jak napnutý luk a někdy i vydává bolestivé zvuky. To je většinou výhřez menšího rozsahu.


Proč je nejvíc ohrožený jezevčík?
Má hodně dlouhé tělo a krátké nohy. Jejich ploténky jsou tak náchylnější k degeneraci, jsou křehčí a snadněji vyhřeznou. V poslední době se navíc často setkáváme s obezitou psů. Z logiky věci pak vyplývá, že u takového jedince páteř trpí ještě víc.

Když je větší, pak se dostaví obrna. V oblasti hrudní, bederní páteře, je to obrna pánevních končetin, tedy paraplegie. Pes prostě za sebou začne tahat zadní nohy.

Nahrbení, strnulost a bolest

Výhřez v oblasti krční ploténky poznáte nahrbením, strnulostí, absolutní neochotě zvířete k pohybu a taky bolestí. „A pokud už jde o větší rozsah, dochází k tetraplegii, kdy je pes je ochrnutý na všechny čtyři končetiny. Většinou jen leží na boku a nemůže se pořádně zvednout,“ vysvětluje Velebný.

Jak mu pomoci?

Pokud nejde o první epizodu, tak doporučujeme počkat dva, tři dny, jestli se problém sám neupraví. Ale musí být v absolutním klidu!


Jak má vypadat domácí léčba a absolutní klid zvířete?
Pes musí být zavřený v jedné místnosti, nejlépe v nějaké ohrádce! Venčit ho můžete pouze na vodítku, optimálně na kšírech! Doba venčení je maximálně tři až pět minut!

Když totiž dojde k výhřezu, ne jen k ústřelu, tak je ploténka nějaký čas otevřená a náchylná k další epizodě. Zvíře musí být v klidu nejméně 14 dní.

Musíte ale vydržet a nepodlehnout psím očím!

„Chovatelé ale vydrží tak maximálně dva dny. Když mají pocit, že je to lepší, hned psa nechají volně pobíhat. A problém se vrátí. K veterináři pak přijdou až s ochrnutým zvířetem,“ zlobí se.

S obrnou ale hned na veterinu!

Hanuš Velebný taky dvakrát nedoporučuje podávat analgetika. Když ho to totiž bolí, nemusíte ho výrazně nutit ke klidu. Bolest ho totiž donutí sama. Ale pokud dojde k obrně, tak je to horší a musíte okamžitě k veterináři.

jezevčíci, štěňata, jezevčík

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jan Rosák
Spustit audio