Se zvířetem do zahraničí? Proč ne. Ale musí mít nový cestovní pas

21. červenec 2015

Pozor na změnu legislativy. Zvířecí pas musí teď mít jinou podobu. Co všechno váš domácí mazlíček potřebuje, než odjede na dovolenou, vám poradí veterinář Martin Daníček.

Chystáte se na dovolenou a nevíte, co se zvířecím společníkem? Pokud ho vezmete s sebou, nezapomeňte na cestovní pas. Vydává ho certifikovaný veterinární lékař a musí obsahovat vakcinace zvířete nebo například číslo mikročipu.

Pozor na změnu legislativy!

Zhruba půl roku v Česku platí nové nařízení a zvířecí doklad musí být úplně nový. Co je tam navíc? Je to informace o datu a platnosti vakcinace proti vzteklině. A to je jen 21 dní! Také bylo zpřísněno hodnocení očkování.

„Pokud jste až dosud byli zvyklí na to, že pes nemá čip a v době očkování lékař dává nálepky z vakcíny, tedy doklad o očkování, jen do klasického průkazu, tak to už nejde,“ varuje veterinář Martin Daníček. Podle nového nařízení se nálepka nesmí znovu použít!

Čtěte také

Zvíře se musí před cestou přeočkovat a taky musí dostat čip. „Je to kvůli možnému rozšiřování nákazy. Naše země je sice vztekliny prostá, ale už na Slovensku byl celkem v nedávné době pozitivní nález lišky. A je to smrtelná a neléčitelná nemoc, která je přenosná na lidi,“ vysvětluje.

Ven se dostanete, ale domů?

„Pokud vím, tak se obecně mezi lidmi říká, že není až takový problém Česko opustit. Myšleno se zvířetem, které nemá vše tak, jak má být. Ale problém nastává ve chvíli návratu do země.“ Taky se vám pak může stát, že vaše zvíře znovu naočkují a dají do karantény na 21 dní!

Rázem jste ve stresu vy, pes a taky si sáhnete hluboko do kapsy. Všechno totiž platí chovatel. Zajištění potřebného pasu nenechávejte na poslední chvíli. „Denně se setkávám s lidmi, kteří přijdou pár dní před odjezdem. To už ale bývá pozdě.“ Podrobné informace najdete na stránkách Státní veterinární správy.

Zvíře na cestu připravujte

Pokud se tedy rozhodnete, že pes s vámi na dovolenou prostě jet musí, máte všechno potřebné očkovaní a taky čip, tak zbývá asi to nejdůležitější. Musíte ho na cestu dopředu připravit, nacvičit si ji.

„Pokud třeba kočka nemá ráda přepravku, tak jí tam nějaký čas dávejte jídlo. Zvykne si do ní chodit a pozitivní motivací předejdete stresu,“ doporučuje. Nácvik je důležitý i u psa. Pokud cestujete autem nebo jiným dopravním prostředkem, je důležité, aby to pro zvíře nebylo poprvé.


Základní postup nácviku psa na delší cestu autem:
1. Nechejte auto otevřené, dávejte mu tam pamlsky a hlavně nikam nejezděte
2. Naučte ho skákat tam a zase zpátky
3. Začněte cestovat, ale jen na chvíli (třeba na místa, která jsou pro něj atraktivní)
4. Musíte se brzy vrátit, aby věděl, že vlastně o nic nejde
5. Vzdálenosti postupně prodlužujte

Zvíře prostě dopravní prostředek musí brát jako pozitivní záležitost, ne mučení. Asi největší chybou je vozit zvíře autem pouze k veterináři, třeba na očkování, a pak ho naložit a odjet do Chorvatska. Zafixuje si totiž strach a automobil dohromady a pak se těžko zbavujete jeho obav.

Naučte se řídit plynule

Některým zvířatům bývá v autě špatně. „Podle mě to hodně závisí na stylu jízdy řidiče,“ říká veterinář. Doporučuje řídit plynule, pomaleji, nebrzdit do zatáček. Prostě klidně. „Pes se většinou umí zapřít a pohyby auta snáší dobře. Ale kočky v přepravkách, ty tam bohužel lítají z rohu do rohu.“

Pes v autě

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio