Spadla vám kočka z okna paneláku? Musíte hned k veterináři! I vážné zranění totiž není vidět

25. srpen 2015

Každá kočka má prý sedm životů. Alespoň se to tak říká. Jak je to ale ve skutečnosti? Podle veterináře Jiřího Herziga z nemocnice AA-Vet ale většina koček, která spadne z výšky, zrovna dobře nedopadne.

„Je tedy pravda, že pokud vypadne nebo vyskočí z několikapatrového okna, tak může dopadnout neuvěřitelně dobře. Ale většinou má mnohočetná poranění, která navíc nemusí být hned po pádu vůbec vidět,“ říká veterinář.

Stačí malé leknutí

Pro takovou kočku totiž na rozdíl od psa není žádnou překážkou vyskočit na okno, na zábradlí balkonu. A pak už stačí málo. Lekne se, bouchnou dveře a zvíře spadne. Uskočí totiž od aktuálního nebezpečí do prostoru.


Nejčastější poranění zvířete při pádu z výšky:
- pneumotorax (volný plyn v dutině hrudní, plíce kolabují, zvíře se dusí)
- poranění plicní tkáně
- zlomeniny celých končetin, tak jen prstů
- zlomeniny pánve, žeber
- zlomenina tvrdého patra, vykloubení nebo zlomení čelisti
- krvácení do dutiny břišní (není vidět na první pohled)
- prasknutí močového měchýře (taky není vidět)

Hlavně kočky, které jsou jen doma, nemají žádnou zkušenost se skoky třeba na strom. Vůbec si neuvědomují vzdálenost. „Nebo taky kolem proletí ptáček, motýlek a začne lovit. Vůbec si přitom samozřejmě neuvědomí, že je v šestém patře,“ dodává.

Nejhorší úrazy jsou do 4. patra

To, jak zvíře dopadne, záleží na výšce, ze které spadne. „Musím říct, že obvykle lépe dopadnou pády z vyšších pater, někde od čtvrtého výš. Z nižších jsou zranění obvykle mnohem horší.“

Kočka se totiž pádem z menší výšky nestihne napolohovat tak, aby dopadla na všechny čtyři končetiny. Velkou roli hraje i to, jestli pád přibrzdí nějaký strom nebo jiná překážka. A taky dopad. Často jde o kapotu auta, ale nejhorší následky mají samozřejmě chodníky, silnice. Tedy čím tvrdší podložka, tím i horší zranění.


Když zvíře spadne třeba k večeru, vám se zdá bez zranění, tak si řeknete si, že na veterinu jezdit nemá smysl. Ráno už taky žádnou kočku nemusíte mít!

Veterinář ale varuje, pokud zvíře takto spadne, a zdánlivě je v pořádku, přesto ji okamžitě dovezte k veterináři. Úrazy jsou často skryté, vnitřní a k rozvoji příznaků dochází až za několik hodin, třeba v noci.

První pomoc

Záleží na stavu kočičky. Pokud jen leží, je třeba ji zabalit do deky. Můžete přidat i lahev s teplou vodou. Šokem jí totiž rychle spadne teplota těla. Při převozuje tak třeba ji zahřát a co nejrychleji vyrazit k lékaři na nějakou pohotovost.

Jiří Herzig doporučuje předem lékaři zatelefonovat. „Jde o to, aby na tento akutní stav byl připraven a mohl ji co nejdříve pomoci. Je to totiž obvykle otázka života.“

Kočka na stromě, ilustrační foto

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jan Rosák
Spustit audio