U psa je normální teplota 39°C

7. září 2012

Čtvrteční poradna patřila horečce u psů a koček. Více se dozvíme v neuatorizovaném a needitovaném přepisu poradny Dvojky.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Michal David dozpíval na Dvojce Českého rozhlasu v 10 hodin a 7 minut, dobré dopoledne vám přeje Eva Kvasničková. Je tu druhá hodina magazínu Je jaká je, a tak si říkám, že abychom to naše další povídání náležitě uvedli, měli bychom zahrát třeba titulní píseň z filmu Horečka sobotní noci. V následujících minutách bude totiž právě horečka hrát klíčovou roli. Naším hostem je pan doktor Michal Alexa z veterinární nemocnice AA-Vet. Dobrý den.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobrý den.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, a já nic nezkazím, když prozradím, že právě horečnatá onemocnění budou tématem dnešní Poradny pro chovatele. Ještě, než položím první dotaz, tak bych ráda vyzvala vás všechny, kdo máte v souvislosti s horečkou a horečnatými onemocněními u vašich domácích mazlíčků jakékoliv dotazy. Prosím, směřujte je do naší e-mailové schránky na adrese jejakaje@rozhlas.cz, či své otázky posílejte prostřednictvím SMS zprávy ve tvaru R2 mezera JEJAKAJE mezera a text vašeho dotazu. Zprávu odešlete na číslo 9077704, službu provozuje ATS Praha a 1 SMSka se ve vyúčtování projeví jako 4 koruny. A teď už tedy dnešní téma. Pane doktore, která horečnatá onemocnění vůbec ty naše čtyřnohé společníky trápí nejčastěji?
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak nejčastěji se s horečkou nebo se zvýšenou teplotou a následně třeba s horečkou setkáváme u infekcí způsobených u těch zvířat po nějakém poranění, nejvíc na to snad trpí kočky, na kterých je to nejčastěji vidět, že jsou apatičtější, skleslé, schovávají se, nechtějí přijímat potravu a při nějakém vyšetření ten majitel zjistí, že někde jim hnisá nějaká ranka nebo mají někde nějakou bouli na těle, z které může vytékat hnis a tady tyto bakteriální infekce spojené s nějakou flegmonou nebo abscesem, to znamená nahromaděním hnisavého, hnisavé tekutiny, hnisavého sekretu někde v podkoží, následně vzniká horečka. U pejsků je to trošku jiné, tam samozřejmě toto platí také, ale existují potom samozřejmě i jiné onemocnění bakteriální, infekční onemocnění, sdělné onemocnění, které mohou tu teplotu vyvolat. Nejčastější jsou různé průjmovité onemocnění, onemocnění zažívacího aparátu nebo onemocnění dýchacího aparátu, zápaly plic, zápaly průdušek, onemocnění horních cest dýchacích, občas můžeme vidět zvýšenou teplotu i u takových těch nejčastějších kašlů, jak je taková ta infekční laringotracheitida, tak i u ní může být zvýšená teplota a horečku jako takovou potom můžeme u pejsků sledovat při přehřátí, ale to už je trošičku jiná kapitola, o tom už jsme dříve mluvili. Kromě těch bakteriálních infekcí existují i velmi závažné virové infekce, které stejně tak u psů i u koček mohou se projevit zvýšenou teplotou. Ta zvýšená teplota, to je jakýsi obranný mechanismus toho organismu, to znamená ne vždycky ta vysoká teplota nebo zvýšená teplota musí znamenat veliký průšvih, někdy ten organismus se snaží tímto samo si poradit prostě s tou, sám si poradit s tím onemocněním a má to svůj ozdravný smysl, ale pokud ta teplota potom trvá už dýl a vyčerpává to zvíře, tak je potřeba mu pomoct různým způsobem. U těch virových onemocnění právě ta vysoká teplota nebo zvýšená teplota může, nebo je, nebo doprovází a je hlavním, je jedním z hlavních příznaků takových onemocnění jako je třeba vzteklina nebo psinka, což jsou onemocnění, které se v dnešní době nevyskytují, často naštěstí se nevyskytují, vzteklina vůbec u nás a psinka velmi, velmi málo a většinou u zvířat dovezených a tam je to jeden z těch parametrů, které se sledují přitom vyšetřování toho zvířete na tyto onemocnění.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Určitě bychom si taky měli připomenout, jaká je vůbec správná teplota zdravého jedince. U lidí je to něco mezi 36, 37 stupni, jak jsou na tom domácí zvířata psy a kočky?
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tam samozřejmě každý ten pes podle své velikosti, svého, svého habitu má tu teplotu postavenou trošičku někde jinde, ale můžeme obecně říct, že teplota do 39 je normální. Pokud je teplota zase hodně pod 37, tak je nízká, to zase může znamenat, že to zvíře je v nějakém šoku nebo má nějaký jiný problém oběhové selhání a podobně, prostě zase takové ty problémy, které způsobují, že ta teplota je nízká, ale jako zvýšenou teplotu už můžeme považovat teplotu, která je přes 39,2 v podstatě u jakéhokoliv zvířete. U velkých zvířat, u dog třeba nebo u velkých plemen psů, tam, pokud ty zvířata jsou úplně v klidu, nejsou rozdýchaná, neměříme tu teplotu hned po příjezdu třeba na veterinární kliniku, tak ta teplota může být třeba kolem 38,5, 38 stupňů, ale v podstatě, pokud měříme a měříme tu teplotu vždycky rektálně, není možné přiložit ten teploměr jenom tak do podpaždí nebo někam do kožichu, takže ta rektální teplota měřená nějakým elektronickým teploměrem nebo i normálním potom, co si to ten majitel potřeba nějakým olejíčkem, aby to zvíře zbytečně nezraňoval, tak by měla být kolem 39 stupňů, do 39 stupňů by byla normální.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili doporučil byste třeba i během klidové doby, kdy tomu pejskovi nic není, jen tak cvičně si občas tu teplotu změřit, abychom vůbec měli ponětí, jaká je ta jeho normální teplota, abychom to potom rozpoznali, když už se třeba něco děje?
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Je to možné, cvičně změřit. Samozřejmě pro některé zvířata to není příjemné, například kočky to velmi špatně snáší, ale je určitě dobré, aby ten majitel tak zhruba věděl, že jakým způsobem se postavit k tomu, když to zvíře je třeba apatičtější a neví, co mu je, jestli nějak je nemocné nebo jestli se třeba jenom přejedlo nebo je unavené, takže je možné tu teplotu změřit. Takové ty orientační měření tím, že má teplý čumák nebo studený čumák, to je skutečně spíš pověra, samozřejmě, že i celé to tělo je trošičku teplejší u toho psa, když si vezmete, že má 39 stupňů, což je normální teplota a šáhnem si na něho my, kteří máme 37 necelých, tak se nám vždycky bude zdát to zvíře, že je teplejší a těžko odhadnout, kdy už to horečka je. Samozřejmě, pokud má 41 stupňů, tak to pozná každý, že to zvíře je vařící a že se prostě něco děje.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
S panem doktorem Michalem Alexou z veterinární nemocnice AA-Vet se můžete právě teď poradit i vy, milí posluchači, stačí, když vytočíte číslo sem k nám do studia, 221552525 nebo 221552424.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak na horečnatá onemocnění a horečku u psů a u koček, o tom si povídáme v rámci dnešní Veterinární poradny s panem doktorem Michalem Alexou z veterinární nemocnice AA-Vet a se zajímavým dotazem se teď na nás obrátila jedna z našich posluchaček, která se dovolala na číslo 221552525. Přejeme vám dobré dopoledne.
posluchačka
--------------------
Dobrý den.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Prosím vás, já vás pěkně poslouchám a mám takovej problém se svým pejskem, začal se hrozně drbat jako na zadku, přímo to snad nesouvisí, i když možná s tím horečnatým onemocněním taky, ale on je bojácnej hrozně, nenechá na sebe sáhnout a teďka má to rozkousaný, olízaný na tom zadku a strašlivě se bojí, nenechá si na sebe sáhnout. Myslíme si, že ho asi něco štíplo.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Podívejte, to máte ...
posluchačka
--------------------
Schovává se i před mouchama, je celej zalezlej pořád pod gaučem a není možný ho, když ho vytáhnu, tak se třese úplně a nevím co s ním mám dělat?
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
No, podívejte, tady u těchto vážnějších kožních problémů, tam asi by bylo nejlepší, abyste zašli s tím pejskem k veterináři, protože vy máte pravdu v tom, že to může být reakce na nějaké poštípání, nejčastěji to můžou být reakce na bleší kousnutí a ten pejsek se potom, jak vy říkáte, rozlíže, rozkouše si tu oblast okolo kořene ocasu nebo na zádech v oblasti zadečku, že se tam vytvoří těžká infekce v té kůži pak skutečně může mít ten pejsek i zvýšenou teplotu, bolí ho to, svědí ho to a už si sám nepomůže. Je potřeba tam kolikrát nasadit i antibiotika nebo léky, které na nějakou dobu minimálně ztlumí třeba tu bolest nebo to svědění a ten pejsek, aby si to dál nezraňoval, tak třeba často dostává takový ten límec, aby se to dalo ošetřovat, by se mu ulevilo od bolesti, od toho svědění a trvá to někdy dva, tři týdny, než se to vyléčí, takže by bylo lepší, abyste s ním zašli k veterináři.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuji za odpověď a teď už je tu další posluchačský dotaz, přejeme vám hezký den.
posluchačka
--------------------
Ano, prosím vás pěkně, pane doktore, my máme fenu jezevčí, je jí 9 roků a dostala nějaký zánět pachových žláz. Pan doktor jí to rozříznul, ale ona nežere, hubne, po ránu zvrací žlutou pěnu a pan doktor říká, že už si sám s tím neví rady. Dal jí injekci pro chuť k jídlu, ale pořád jí vymačkává, jak jí to rozřízl ty pachový žlázy a nevede to k ničemu, prostě už to trvá asi 3 týdny.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak ten problém v oblasti zánětu těch paranálních žlázek může být vleklý, ale málokdy tedy se stává, že by tam byly takového reakce toho celého organismus, že by začal zvracet ten pejsek, hubnul, to už, to už si myslím, že může souviset i třeba s nějakým dalším problémem. Může se stát, a to neříkám, že to je případ vašeho, vaší fenečky, že tam může být ještě další problém, nevím, jestli je třeba kastrovaná, není kastrovaná, jestli tam nemůže být ještě problém související třeba s gynekologickým aparátem a podobně. Bylo by dobré se domluvit teda s panem kolegou, s vaším panem doktorem, jestli by vám třeba nedoporučil pracoviště ve vaší blízkosti, kde třeba mají další ještě diagnostické přístroje, kde by mohli třeba vzít krev, vyšetřit krev nebo udělat sono bříška, případně rentgen, jestli tam skutečně není ještě další problém, který by byl potřeba řešit a nesoustředit se třeba jenom na ty paranální žlázky.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak já děkuji za odpověď a teď už vítám ve vysílání dalšího posluchače nebo posluchačku, zdravíme vás.
posluchačka
--------------------
Dobrý den. Já mám takový dotaz na pana doktora. My máme kočičku asi 3 měsíce, měsíc ji máme doma, takže necelý 3 měsíce a ona prská jednak tak, jako když má rýmu a jednak tak jednou, dvakrát denně vždycky si sedne, přikrčí se a tak, jako kdyby chtěla zvracet, ale mně to spíš připadá, jako když kašle ty hleny polyká. A teplotu se mi nezdá, že má, včera byla taková divná jako spavá, že ležela a spíš spala, dneska už to bylo zase dobrý, zas byla tak jako stejně veselá jako předtím. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli to může být teda nějaký jako chřipkový onemocnění nebo co by to mohlo být? Odčervená je.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tam u těch mladých koček, asi má 3 měsíce, to je pořád ještě kotě, tam skutečně sehrávají při onemocnění horních cest dýchacích velkou roli jak bakteriální, tak virové patogeny, jo, takže tam ta kočičí rýma je komplex, komplexní onemocnění postihující jak ty horní cesty dýchací, tak i třeba spojivky, můžou být postižené i oči jako takové a to zvíře nebo ta kočka může mít problém s tím, že se jí třeba ucpávají ty nosní průchody, špatně se jí dýchá, necítí potravu, má potom neochotu k příjmu potravy. Bylo by asi nejlepší, pokud už se to vleče delší dobu, se s tímto obrátit opět prostě na veterináře, také byste měli zajít na nějaké to přeočkování nebo očkování, jestli chodíte nejenom teda to odčervení, tak, aby ji přitom vyšetřil a doporučil nějakou léčbu, protože opravdu někdy se z toho ty kočky dostanou samy, někdy je potřeba to přeléčit antibiotikama třeba 3 týdny, 14 dní a té kočce se výrazně uleví, takže někdy se to může vléct i celý život, takže, aby se to zachytilo co nejdřív.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na posluchačské dotazy dnes odpovídal pan doktor Michal Alexa a bude v tom určitě pokračovat i dál prostřednictvím našeho chatu na adrese dvojka.rozhlas.cz. Tam směřujte i nadále vaše otázky. Pane doktore, já vám moc děkuju za návštěvu a budu se zase příště těšit na slyšenou.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.