Veterinární pohotovost nám může pomoci s převozem nemocného zvířete k veterináři - 26. ledna

27. leden 2012

Čtvrteční poradna Dvojky patřila veterinární pohotovostní službě. Hostem byl Michal Alexa z kliniky AA-Vet. (Neautorizovaný a needitovaný přepisu pořadu najdete v článku.)

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na Dvojce Českého rozhlasu teď už slibovaná Veterinární poradna s panem doktorem Michalem Alexou z veterinární nemocnice AA-Vet. Dobré dopoledne.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobré dopoledne.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak už jsem nastínila téma té naší poradny zní, kdy vyhledat pohotovostní službu. To znamená, že asi je nasnadě tedy začít tou úplně nejzásadnější otázkou, kdy tu pohotovostní službu vyhledat. Je to určitě na zvážení stejně jako u lidí, jestli už je to na tu pohotovost, nebo jestli ještě počkat. Tak jak si s tím poradit v případě našich čtyřnohých společníků?
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
No, tak asi tak úplně nejjednodušší poučka by měla být, že prostě tu pohotovost je potřeba vyhledat nebo začít vyhledávat v okamžiku, kdy máme pocit, že to zvíře nějakým způsobem trpí nebo je v nějakém výrazném nekomfortu, jinačím, než, cítí se jinak, než se cítilo doposud a nejsme schopni ten problém nějakým způsobem uchytit sami nebo ten chovatel to není schopný uchytit sám, není schopen mu nějak pomoci a v takovém případě je úplně nejjednodušší zatelefonovat minimálně aspoň na nějakou pohotovostní službu nebo veterináři, který pravidelně ordinuje v té dané oblasti a poradit se s ním, to nestojí téměř nic. U nás tady tyto rady v podstatě v celé republice jsou zdarma, že tato služba není nijak zpoplatněna a teprve s ním se teprv dohodnout, jak teda postupovat, jestli vyhledat pohotovostní pracoviště nebo pracoviště, které jako provádí pohotovostní službu. Tam už to potom může být složitější, protože jsou samozřejmě regiony, kde je nabídka veterinárních služeb rozsáhlejší, tak, jako třeba ve větších městech, v Praze, v Brně, řekněme, v Ostravě, možná v Jindřichově Hradci, teďka jde, teď jde o to, že to veterinární pracoviště, které nabízí pohotovostní službu, je často principiálně nějaká veterinární nemocnice nebo veterinární klinika, která má hospitalizaci a v podstatě musí zajistit nepřetržitý provoz jednak teda pro nově příchozí pacienty, ale jednak se musí starat i o ty pacienty, kteří jsou tam hospitalizovaní přes ten víkend třeba nebo přes noc, a ten provoz je do značný míry tímto omezený, je handicapovaný a není možné chtít třeba po pracovišti, které sice si činí nároky na specializované odborné pracoviště, má rozsáhlé vybavení, provádí velmi složité třeba úkony a chtít třeba tady v této pohotovostní službě, aby se věnovali tomu pacientovi, třeba tomu miláčkovi, nějakému pejskovi nebo kočičce, s takovým nasazením a provedli vlastně všechny ty diagnostické kroky, které by si to třeba zasloužilo, pokud se nejedná o nějaký akutní případ. Jo, takovým příkladem je, že člověk chodí třeba ke svému veterináři a v sobotu tedy nazná, že za celý týden se nic neudělalo, nebo že se ten stav nijak nezlepšuje, jedná se třeba o nějaké složitější onemocnění a teď si najde na internetu, že prostě tady toto a toto pracoviště má takové a takové vybavení a přijde zničehonic prostě na tu pohotovost a vyžaduje, aby ta diagnostika byla provedena třeba na těchto přístrojích a podobně, což je samozřejmě nemyslitelné, protože tu službu většinou vykonává pohotovostní lékař, který ve svém, když to řeknu, portfoliu ani nemá vlastně třeba takový rozsah všech těch interních diagnostik nebo se jedná o chirurga nebo naopak o internistu, který třeba ortopedii nezvládá na takové úrovni, aby byl schopný třeba na místě z plezíru třeba operovat koleno nebo něco.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tohle je specifický případ, ovšem může nastat situace, kdy je opravdu potřeba vyhledat rychlou pomoc lékaře. Mě napadá, jestli existují třeba i u zvířat nějaké první pomoci, stejně jako u lidí?
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Určitě tam ten přístup je naprosto identický. Můžeme vlastně rozlišit i ty charaktery těch akutních, nebo charakterizovat ty akutní příhody stejně tak jako je to u lidí, to znamená, příhody spojené s dušností, s nemožností se nadechnout, příhody spojené s krvácením, s úrazy hlavy a mozku, úrazy páteře a dutiny břišní a podobně. Zlomeniny, takže tam skutečně ta plejáda vlastně těch traumat a těch onemocnění je úplně podobná a člověk by měl postupovat vždycky v rámci nějakého uvážení vlastního, co ještě je schopen zvládnout, a co zvládnout není. Na příkladu u té dušnosti nebo u slabosti, mdlob, bezvědomí, tak těžko bude s tím zvířatem nějakým způsobem pracovat, tam je potřeba ho prostě naložit do auta a přijet na veterinární pracoviště.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Objevila jsem již také v naší mailové schránce jejakaje@rozhlas.cz dotaz, zda pohotovostní pracoviště můžou nabízet i takzvanou rychlou službu, rychlou záchranku, jestli je možné opravdu vyslat auto, pakliže někdo třeba žádným vozidlem nedisponuje?
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Je to částečně možné, je to služba, která je stejně jako i v té lidské branži k dispozici v některých městech, ale stejně jako v lidské branži provozuje soukromá firma, takže prostřednictvím té veterinární pohotovosti je možné zorganizovat převoz toho zvířete rychlou záchrannou službou, v Praze figuruje a pracuje takováto rychlá záchranná služba, kde jsou lidé proškolení, jsou to veterinární asistenti, někdy tam přisluhuje i veterinář a jsou schopni zorganizovat převoz toho zvířete na pracoviště, kde zrovna v tu chvíli je volné místo nebo na to jejich mateřské pracoviště, pokud je v dosahu. A cenově tato služby nevychází o nic dráž než taxislužba.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nejen tedy zvířecí sanitku nám teď představil pan doktor Michal Alexa. Ptát se ho můžete samozřejmě i vy, milí posluchači. Posílat svoje otázky můžete na mailovou adresu jejakaje@rozhlas.cz nebo nám napište klidně SMSku ve tvaru R2 mezera JEJAKAJE mezera a text vašeho dotazu, pošlete ji na číslo 9077704 a já ještě dodám, že službu provozuje ATS Praha a 1 SMSka vás bude stát 4 koruny. Za malou chvíli budeme otevírat také náš chat na webu dvojka.rozhlas.cz. No, a úplně nejjednodušší způsob, jak položit dotaz pro pana doktora nebo panu doktorovi je vytočit hned teď telefonní číslo 221552525 nebo 221552424.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Lidé mají lásku zvířecí, ale můžou projevovat, pardon, lidé mají lásku lidskou, jsem chtěla říct, ale také můžou projevovat svoji náklonnost svým zvířecím společníkům. My jsme právě teď uprostřed Veterinární poradny, povídáme si dnes s panem doktorem Michalem Alexou. Já ještě zmíním možné kontakty do našeho vysílání, telefonní číslo 221552525 nebo 2424 na konci a právě tak učinil taky někdo z našich posluchačů. Já vás vítám ve vysílání, dobrý den.
posluchačka
--------------------
Dobrý den. Já bych se chtěla zeptat pana doktora, my máme 12letýho, pomalu tedy 12letýho voříška, kterej má chronický bolesti v uchu, takže mu to léčíme ostopextrinem, jestli to říkám dobře, a laurinem. Už na to prostě to ouško ani nereaguje, kdyby nám pan doktor poradil.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Podívejte to chronické nemocnění vnějších zvukovodů jsou jako hodně vleklé, hodně takové nepříjemné onemocnění a tam samozřejmě musíme předpokládat, že byly provedeny už všechny možné diagnostické kroky, které by zjistily, co je původcem toho, jestli se jedná o bakteriální nebo kvasinkovou infekci, jestli jsou tam chronické změny deformací toho zvukovodu a podobně, protože takovým tím řešením potom volby, pokud to skutečně se to vleče měsíce, roky, tady spíš roky a to zvíře furt tím trpí, furt se to vrací, vždycky ty období, kdy se to zlepší a má klid, tak jsou kratší a kratší, tak se to potom řeší chirurgicky. Tam existují takové postupy, kdy se dělají plastiky zvukovodů tak, aby se to otevřelo, aby se to dalo dobře čistit, dobře vyplachovat a zamezilo se hromadění toho mazu. No, a to je potom řešením volby. Takže tam asi není jiného zbytí, než probrat všechny možné varianty s vaším veterinářem a pokud už byly vyčerpány všechny konzervativní metody, všechny možnosti, tak nelze jinak, než se přiklonit i třeba v těch 12 letech tady k té chirurgické léčbě.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Díky za odpověď a já ve vysílání vítám další posluchačku, která se nám dovolala na číslo 221552525, dobré dopoledne.
posluchačka
--------------------
Dobré dopoledne. Jsem to já?
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Jste to vy, dobrý den.
posluchačka
--------------------
Hanka z Prahy, jestli pan doktor může prozradit telefonní číslo na tu pohotovostní sanitku a za jak dlouho asi tak přijíždějí?
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Podívejte, to číslo z hlavy samozřejmě teďka vůbec nevím, ale je možné ho samozřejmě najít na internetu nebo ve Zlatých stránkách nebo zavolat vašemu veterináři a ten ho určitě bude mít ve svém seznamu. A co se týče doby toho příjezdu, to velmi záleží samozřejmě, v které lokalitě jste, protože oni mají k dispozici dva nebo tři vozy, teď nejsem si úplně jistý, jestli dva nebo tři a to samozřejmě závisí od toho, kde se zrovna pohybují, jestli zrovna nejsou u případu a podobně, ale mají prostě dispečerku, která vám to po zatelefonování řekne, za jak dlouho se k vám dostaví. Je to služba normálně se statutem rychlé záchranné, to znamená, jezdí s majáky, takže je možné tu Prahu přejet velmi rychle.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Díky za odpověď a prostor položit další dotaz teď dostane jeden z našich posluchačů. Hezký den i vám.
posluchač
--------------------
Hezký den vám také přeju do Českého rozhlasu 2 Praha. Já bych pana doktora rád prosil s takovým dotazem. Máme v příbuzenstvu, no, strejda prostě trpěl na epileptické záchvaty a dneska můj pejsek zhruba taky 12letej se chová podobně jako tenkrát strejda. Prostě najednou upadne, začne sebou mlátit na strany, začne hrabat a jakoby o sobě neví a pak jakoby se zklidní a nevíme prostě, co bylo. A tak jsem to vyřešil tak, že jsem pejskovi dal hladovku. Pane doktore, poraďte, jak často můžu pejskovi 12letýmu dát hladovku? Děkuju.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Podívejte, tady není to úplně, není to úplně věc, která bych si odvážil říct, že ta hladovka je řešením v tomto případě. Pokud ten záchvat popisujete, tak jak, nebo probíhá tak, jak popisujete, tak je možné ho označit jako epileptiformní záchvat a nelze teda samozřejmě říct, co je jeho zdrojem, jestli se jedná o epilepsii v pravém slova smyslu, anebo zdrojem toho záchvatu je nějaké jiné onemocnění ať už centrální nervové soustavy nebo jiného orgánového systému, ale v každém případě by bylo dobré prostě s tímto problémem vyhledat veterinární pracoviště, aby se přinejmenším udělalo základní vyšetření krve, jestli se nejedná o nějaké jiné onemocnění. A v případě, že by se jednalo o onemocnění centrální nervové soustavy, jednalo by se o epilepsii, která v tomto věku už může mít původ třeba i v nějakém, v nějakých organických změnách na mozku, nějakém nádorovém bujení nebo v nějakém zánětu prostě na mozku a podobně, tak je potřeba tento stav léčit. Hladovka jako taková samozřejmě pomůže při celé řadě problémů, ale při onemocněních té centrální nervové soustavy se obávám, že není zrovna úplně na místě. Bylo by vhodné určitě vyhledat veterináře a poradit se s ním, jak postupovat.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Díky za odpověď a poslední možnost, jak položit svůj dotaz teď živě ve vysílání, dostane jedna z našich posluchaček. Hezký den vám přeju.
posluchačka
--------------------
Dobrý den. Masáková, Netolice. Já bych se pana doktora chtěla zeptat, že mám kočičku, je kastrovaná a už aspoň 2 měsíce má průjem neustále a ráno jí dávám k snídani masitý konzervy a večer granule a pořád má stejnou stravu a ten průjem jí stále trvá.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
A jak je stará ještě?
posluchačka
--------------------
Dva roky.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
No, podívejte, pokud ten průjem skutečně každý den a trvá dva měsíce, tam je ještě důležité prostě zhodnotit, jestli ta kočička má chuť do jídla, jestli ...
posluchačka
--------------------
Má, má.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Jestli hubne u toho, ne nehubne.
posluchačka
--------------------
Ne, je tlustá naopak.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Je naopak tlustá. A pak ještě trošku důležité ta četnost toho, jestli skutečně má tu potřebu třeba 6krát za den nebo jestli je to jenom tak jako epizodicky.
posluchačka
--------------------
Ne, jenom ráno vždycky.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Jenom ráno. No, podívejte, tady ty onemocnění průjmové, to je strašně, pokud to trvá déle než dva měsíce, je to skutečně chronický stav a není to úplně jednoduchá záležitost. Může se stát, že skutečně jí nevyhovuje třeba jenom ta dieta, kterou dostává, že je tam určitá forma nesnášenlivosti potravní, ale bohužel takto bez nějakého vyšetření, bez prohmatu toho bříška, bez zjištění, jaký je přesně charakter toho trusu a bez nějakých dalších, bez toho, aniž by byl kontakt s tím pacientem, tak se obávám, že vám neporadím nějaké samospásné řešení. Bylo by asi fakt dobré se zastavit za veterinářem, domluvit se s ním, jestli tam bylo třeba řádně provedeno odčervení, jestli prostě ta kočička skutečně nemá pohmatem nějaké změny v té dutině břišní a podobně, prověřit charakter toho trusu a potom podle toho navrhnout nějaké další vyšetření, že takže od stolu asi to nevyřešíme. Může se jednat o potravní nesnášenlivost, ale může to být i vážnější onemocnění.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ve vysílání Dvojky Českého rozhlasu dnes ordinoval pan doktor Michal Alexa z veterinární nemocnice AA-Vet, který se právě teď odebírá na naše online pracoviště, kde bude pokračovat v odpovídání na vaše dotazy na našem webu dvojka.rozhlas.cz. Pane doktore, já vám moc děkuji za zajímavé povídání, za zajímavé odpovědi a doufám, že nikdo z našich posluchačů nebude muset v nejbližší době vyhledat žádnou pohotovostní službu pro své zvířecí miláčky.
Michal ALEXA, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka