Vyhřezlá páteřní ploténka u psů? Hrozí nebezpečí ochrnutí

24. únor 2015

Rozhodně jde o vážné, ale docela časté onemocnění. Hlavně chovatelé chondrodystrofických plemen, tedy jezevčíků nebo pekingských palácových psů, dobře vědí, o co jde.

Na onemocnění se podílí hlavně stavba těla těchto plemen. Tvrdí veterinář Hanuš Velebný z Veterinární kliniky AA-Vet.

„Páteř dostává větší záběr. Navíc mají a krátké nožičky. Významnou roli pak hraje genetika. Často dochází k degeneraci meziobratlových plotének, která postupně ztrácí své fyziologické vlastnosti. Následně praskne a pak vyhřezne do páteřního kanálu, stlačí míchu a může dojít i k obrně.“

Jak onemocnění poznáme?

Podle veterináře je prvním příznakem bolest. Pejsek je najednou nahrbený, často se mu nikam nechce, hlavně, když déle leží. „Taky může být divně nervózní, štěkat nebo kňučet, pokud mu třeba chcete umýt tlapky.“

Po této první fázi následuje druhá. Ta už je vážnější a začínají obrny. „Najednou vidíte, jak má pes nestabilní zadní nohy. Dostává jakoby smyk v otáčkách. Občas si stoupne na hřbet zadní nohy. Může taky nohy za sebou tahat. Jdou jiným rytmem než nohy přední,“ vysvětluje.

Čtěte také

V poslední fázi zvíře postihne úplná obrna. „Pes padne na zadek. Nohy má vytrčené dopředu a není schopný se vůbec zvednout.“

Co dělat?

Veterinární lékaři obvykle doporučí klid. Ale v zásadě platí, že by měl nemocného vidět lékař, který dokáže určit závažnost problému. „Svým klientům doporučuji raději přijít dvakrát zbytečně, než jednou pozdě,“ dodává Hanuš Velebný.

Jezevčík Kuba

Málokdy se totiž stane, že by pes před ochrnutím neměl žádné problémy. Takže hodně záleží na tom, kdy dorazíte do ordinace. Podle stupně a závažnosti postižení také vypadá vlastní léčba. Ta je nejčastěji chirurgická.

Následuje rehabilitace

Pokud chcete, aby pejsek, který prodělal operaci vyhřezlé ploténky, začal znovu chodit, musíte mu pomoci. „Je samozřejmě možné majiteli doporučit odbornou fyzioterapii. To je ale jen část práce. Většinu ale musí doma odpracovat chovatel sám. Bez toho to nejde. A je potřeba si uvědomit, že minimálně tři týdny po zákroku musíte zvířeti věnovat hodně času,“ dodává.

Ostatní záznamy poraden pro chovatele najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio