Změny na kůži nebo obrna lícního nervu? I tak vypadá onemocnění štítné žlázy psů

20. říjen 2015

I čtyřnohý věrný přítel člověka může mít nemocnou štítnou žlázu. Poznat tuto chorobu ale není zrovna jednoduché. Alespoň podle zkušeností veterináře Michala Beneše.

„Pokud jde o dospělé psy, tak se u nich téměř výlučně projevuje snížená činnost štítné žlázy,“ říká veterinář. Nemoc ale nemusí postihnout jen je, pak tady můžeme mít jak sníženou, tak i zvýšenou funkci. Ta nejčastěji postihuje dospělé kočky. Štěňata zase mohou trpět vrozenou diferenciací některých prvků.

Jaké jsou příznaky?

Zvíře je víc unavené, často má nesvědivé ztráty srsti, zvýšenou pigmentaci na kůži a taky může tloustnout. „Říká se tomu krysí ocas na hřbetě nosu, objevit se mohou otoky víček. Dochází k ukládání nespecifických látek do kůže, které vytváří zdánlivé místní otoky,“ vysvětluje. Někteří pejskové mají záněty zevního zvukovodu, které jsou právě spojené s nedostatkem hormonu štítné žlázy.


Štítnice je žláza s vnitřní sekrecí, která ovlivňuje celý organismus, všechny orgánové systémy. Příznaků je tak celá řada. Začátek nemoci je plíživý a velmi nespecifický.

Neurologické problémy

Pes může mít problémy i obrnou hrtanu, paralýzou nebo obrnou lícního nervu, epileptické záchvaty z nedostatku hormonů. „Pokud za námi takto nemocné zvíře přijde, tak musí projít množstvím vyšetření, k vyloučení jiných chorob a až pokud jsou negativní, myslíme i na štítnici,“ dodává.

Čtěte také

Vyšetření štítné žlázy je relativně jednoduché. Je to soubor klinického vyšetření a laboratorní diagnostiky. V krvi se může najít snížený počet červených krvinek, zvýšený cholesterol ale hlavně zjišťujeme hormony štítné žlázy, buď samotného tyroxinu a dalších hormonů. Vše dohromady pak odpoví na otázku, jestli je žláza nemocná nebo není.

Kdy musíte psa víc hlídat?

Nejvíce jsou ohroženi ve středním věku, u větších plemen pak zhruba od třetího roku života. U menších plemen pak kolem pátého až sedmého roku. Alespoň tak o tom hovoří dlouhodobé statistiky a i tady platí, že výjimka potvrzuje pravidlo.

Léčba je jednoduchá, relativně

„Prostě mu dvakrát denně naordinujeme chybějící hormon a zvíře se docela rychle uzdraví,“ říká veterinář. To rychle znamená během dvou, tří týdnů uvidíte první změny k lepšímu, a to nejdříve na kůži. Do půl roku většinou vymizí úplně.

Asistenční pes Sony

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.