Zvířata na vás mluví! Sdělí vám, jak se cítí

26. leden 2016

Může být vaše zvíře takzvaně vystresované? Podle trenéra zvířat Františka Šusty stres nemusí vždy znamenat stav, kdy se jakýkoli živočich takzvaně hroutí. Může být naopak prospěšný.

„Navíc jsou hned dvě fáze stresu. První, které se dokonce říká užitečný stres (eustres), představuje tlak, pod kterým váš výkon roste. Pokud se ale zlomí do distresu, tak váš výkon naopak klesá,“ vysvětluje.

V té chvíli se totiž jak zvíře, tak ale i člověk, chová hlavně instinktivně, postupně není schopný rozumného myšlení a chování.

Zvíře se pod tlakem začne chovat problémově. Takový stres může vzniknout jednorázově (silná rána z petardy) nebo je dlouhodobý (žije v malém prostoru, nemá bezpečné útočiště, kočka nemá vyvýšený prostor v podobě odpočívadla).

Jak to poznáte?

„U každého zvířete je to jiné,“ říká trenér s tím, že dětem to často vysvětluje tak, že každý pes, kočka a další zvíře, na vás mluví. A to nejdůležitější, co vám říká, je jak se cítí.

Čtěte také

To, co vás ale určitě praští do očí, jsou třeba stereotypní pohyby nebo si začne vykousávat část srsti, chodí do kruhu. Distres se může projevit i zažívacími poruchami, poruchami na kůži.


František Šusta, trenér zvířatMám fenku, které jsem pomohl najít prostor, do kterého mohla na Silvestra utéct a uklidnit se. Vyzkoušela to několikrát a dnes? Už klidně petardy pozoruje a ví, kde má únikovou cestu, kde je bezpečí. Bát se přitom ale nepřestala.

Zkuste trojúhelníkovou metodu

Zvířata totiž svět vnímají hodně odlišně od lidí. A to, co si opravdu myslí, se nikdy nedozvíte. To, co víme, je že mají řadu smyslů podstatně citlivějších než my. K pochopení jeho pocitů slouží trojúhelníková metoda Františka Šusty start-stop-bezpečné místo.

„Každé zvíře i majitel je jiné A ostatně, pokaždé je jiná i situace, ve které se nacházíte. Třeba každá petarda je jinak silná a každý byt je jinak postavený. Takže univerzální rady nemám,“ dodává.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jan Rosák
Spustit audio