Chcete vyrobit stůl pro školáka? Pro šikovného kutila je to práce na dvě hodinky

21. srpen 2015

Co všechno musí být v pokoji studenta nebo školáka? Podle šéfredaktora kutilského časopisu Pavla Zemana je základem velká pracovní plocha.

„Nejdůležitější je velký stůl. Nemusí to být jen jednotná plocha, ale třeba dva stolky. Musí být ale dostatečně prostorné a taky odolné,“ říká.

Zapojte fantazii

Je jasné, že prostor dětského pokoje obvykle není nafukovací. Ale můžete třeba podvěsit klávesnici pod stůl.

„Takový počítač se navíc dá umístit třeba bokem, jen na stěnu, respektive na poličku nebo na nějakou konzoli. Nejcennější místo, kde je nejvíc světla, tedy obvykle pod oknem, ale ponechejte pro stůl na učení,“ radí Pavel Zeman.

Ten navíc není spokojený ani s tím, jaké dětské stoly najdete na trhu. „Většinou to je taková druhá jakost, stoly jsou rozvrzané a nabízejí velmi malou pracovní plochu.“

Čtěte také

Jaký materiál?

Určitě pro vás nebude problém koupit lamino nebo dřevotřískovou desku. Tu pak upravit na pracovní plochu stolu. Taky můžete využít okenní parapet, tedy pokud je dostatečně vysoký a nepřekáží radiátor nebo topení. Desku tak můžete propojit v jednu plochu.

Pokud se v tomto případě bojíte, že stůl nebude stabilní, tak odborník doporučuje uchycení montážní pěnou, nebo klasickými hmoždinkami. „Zbytek desky pak můžete přichytit nastavitelnými nohami. Jdou koupit samostatně. Hrany pak stačí dokončit lištami. Přesně takto jsem to udělal synovi a zabralo mi to dvě hodinky,“ svěřuje se.

Další možností je kuchyňská deska

Takovýto stůl pak má další výhody. Dítě si totiž může používat z více stran. Na takovou pracovní plochu se dá využít i kuchyňská deska, která je silná a hlavně odolná.


Samostatné kontejnery jsou ale docela drahé. Zkuste se podívat do bazaru s nábytkem. Další možností je ze starého stolu využít pouze zásuvky, které opatříte kolečky a je z toho kontejner jako nový.

A když už s tím budete mít tu práci, zvažte, jestli ho nevyrobit tak, aby šel naklonit. „To milují děti, které hodně malují a potřebují na svá dílka pořádně vidět.“

Nezapomeňte na úložné prostory

Na to se dají využít různé boxy, pořadače, kontejnery pod stůl. Všechny by měly ale mít kolečka. Nejen, že se dají vysunout pro úklid, ale vytváří další pracovní plochu.

Zkuste využít i obyčejné plechovky, třeba od psího žrádla. Můžete je totiž různě nabarvit a slouží jako boxy na pera, tužky, pastelky.

Na sklo raději zapomeňte!

Rozhodně byste ale na pracovní desku neměli použít sklo. A když, tak jen pro starší děti. Kromě bezpečnostního rizika, ač se tedy už dnes vyrábí tak, aby bylo nerozbitné, je studené. „Každopádně, já bych sklo do dětského pokoje nepoužil,“ dodává Pavel Zeman.

Pracovní stůl Bedřicha Smetany

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio