Jak vybrat sekačku na trávu? Hodně záleží na tom, co budete sekat

20. březen 2015

První jarní den máme za sebou, pomalu tak můžete vytáhnout zahraní sekačky a probudit je ze zimního spánku.

Jaromír Malich, odborník na zahradní techniku, tvrdí, že nejprve musíte provést její údržbu. „Nejdřív zkontrolujte šasi. Pokud najdete korozi, natřete je.“

Příprava na sezónu není složitá

Dále je třeba vyměnit olej. Nezapomeňte, že před výměnou musíte motor na krátkou chvíli zahřát. U elektrických sekaček pak po zimě stačí jen nabrousit nože.

Pokud jste v sekačce nechali přes zimu benzín, je třeba natankovat nový. „Na benzín si ale dávejte velký pozor. Ten nemá ve strojích, v době kdy se nepoužívají, co dělat. Lidé na to ale nemyslí a pak se sekačky pokoušejí reklamovat. Tyto reklamace ale ani výrobci, ani vývozci neuznávají,“ říká.

Čtěte také

Prohlédnout je ale třeba i všechny ovládací prvky, nastříkat silikonovým olejem a zapomenout nemáte ani na startovací šňůru. Prostě, každý stroj, který chvíli stál, potřebuje před použitím prohlédnout!

Když stará dosloužila, jak vybrat novou?

A když dojde na nejhorší a vaše stará sekačka už nenaskočí, nezbývá než vybrat novou. Jak na to? Prvním hlediskem výběru je velikost a členitost zahrady. „Je taky důležité, jestli budete sekat na rovině nebo do svahu,“ dodává Jaromír Malich.


Obecně tak platí, že pokud máte větší pozemek a jezdíte třeba na chatu tak jednou za tři týdny, tak je lépe vybrat silnější motor, který zvládne sekat i 20cm trávu.

Dalším důležitým kritériem je váha stroje. „Člověk by si měl uvědomit, jestli ji bude muset přenášet, jestli s ní půjde dobře manipulovat a taky, kdo s ní bude sekat.“

A když dojde na nejhorší a vaše stará sekačka už nenaskočí, nezbývá než vybrat novou. Jak na to? Prvním hlediskem výběru je velikost a členitost zahrady. „Je taky důležité, jestli budete sekat na rovině nebo do svahu,“ dodává Jaromír Malich.

Elektrická nebo motorová?

Výhodou elektrické sekačky je menší váha, snazší ovládání a údržba. Je také tišší. Naopak není vhodná na velké plochy. „Za sebou totiž musíte stále tahat přívodní kabel. A taky samozřejmě pozorně hlídat.“ Na ty se pak hodí benzínová sekačka.


A co je tedy velké a co malé? „Pokud máte zahradu do 2000 metrů čtverečních, pak se dá mluvit o zahradě menší a vhodnější je sekačka elektrická,“ doporučuje Jaromír Malich.

A ještě jsou tady akumulátorové

Podle osobních zkušeností Pavla Zemana, šéfredaktora internetového hobby magazínu, rotační nebo strunová sekačka úplně stačí na pravidelné sekání zahrady do tisíce metrů čtverečných. „Tyto sekačky mají 36 nebo 40 voltovou baterku a úplně to stačí,“ dodává.

A co sběrný koš?

Dnes už většina sekaček umí sbírat do koše. Pokud ho sundáte, pak máte výhoz pod nohy, tedy říká se tomu zádní nebo boční výhoz. „To je výhodné, pokud sekáte trávu větší výšky. V tom případě ale nesmíte zapomenout i na přizpůsobení nožů.“

Možnost výměny nožů je tak dalším kritériem při výběru nové sekačky. Podle Malicha je obvyklé rozmezí pět až sedm stupňů, tedy 2,5 až 9 centimetrů,“ upřesňuje.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio