Montážní lepidlo udrží i 20kg zrcadlo v koupelně. Je ale na to třeba stěnu připravit. Poradíme jak

6. březen 2015

Tekuté hřebíky, tak můžeme přeneseně nazvat moderní montážní lepidla. Používají se například při upevňování zrcadel a dalších předmětů do kachliček.

Háčky, mýdlenky, držáky na toaletní papír doporučuje odborný poradce Daniel Drobný rozhodně v koupelně nevrtat, ale lepit. „Toto montážní lepidlo se dá snadno odstranit a kachlička je nepoškozená.“

Moderní montážní lepidlo obsahuje navíc tmel. To na bázi polymerů. Tvrdne na základě vzdušné vlhkosti. „Je to vlastně chemické lepidlo, ale pro člověka zcela neškodné.“

Můžete tak lepit i takové předměty jako jsou zrcadla a polystyrén, které by jinak byly normálně rozleptány. Na trhu lepidla najdete v různých kvalitách, ale jejich pevnost převyšuje skutečné požadavky běžných lidí.

Protiplísňový efekt

Další zvláštností montážního lepidla je jeho odolnost proti plísním. Proto se tak hojně využívá právě na lepení na vlhkých místech, jakými jsou koupelny. Pokud jim přilepíte sprchový kout, umyvadlo a na zatmelení spár použijete toto lepidlo, tak máte jistotu, že se vám časem neobjeví žádné černé skvrny jako u silikonu.

Čtěte také

Jak lepit?

Zeď, na kterou budete lepit, musí být soudržná a nesmí být vlhká. Pokud tento problém máte, musíte omítku upravit penetrací. Prostě ji zpevnit. Lepit ale můžete i na umakart, který by jinak 20kilogramové zrcadlo neudržel.

Pokud lepíte na sádrokarton, Daniel Drobný doporučuje nejdřív malbu lehce seškrábnout a očistit. „Třeba nějakým ocelovým kartáčem, tedy tak, abyste se dostali až na pevný podklad.“

Jak dlouho budete čekat?

Lepidlo nanášejte v takzvaném hadu, u menších předmětů stačí v bodech a vždy lepený předmět očistit. Nejsou rychleschnoucí a vytvrzují se až 24 hodin. Obecně si můžete spočítat, že milimetr tloušťky lepidla bude schnout 24 hodin.

Je třeba počítat s tím, že lepený předmět bude mít tendenci sjíždět po stěně dolů. Musíte ho tedy dostatečně podložit podložkou. Další variantou je třeba zrcadlo podlepit oboustrannou páskou. Ta ho bude schopna udržet do zaschnutí lepidla.

Před nákupem si spočítejte plochu

Pokud se rozhodnete koupit montážní lepidlo, tak myslete i na to, kolik ho spotřebujete. Po otevření totiž začne hned pracovat a tuhnout. „Ale není to tak, že by do týdne bylo zaschlé. Je to otázka několika měsíců.“

Půjde to někdy dolů?

Pokud lepíte na kachličkách, umakartu, na nesavém materiálu, tak místo po odstranění lepidla nerozeznáte od původního. Klasická stěna už ale známky lepení ponese. „Lepidlo je na ní totiž zakotvené,“ dodává.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio