Předsíň je brána do bytu, ale taky vaše vizitka

18. září 2015

Každý byt má předsíň, a alespoň malou rekonstrukci by si zasloužila taky skoro u každého z vás. Poradíme, jak vybrat botník, ale taky podlahu.

„Předsíň je velmi důležitá, přitom podceňovaná. Podobně je na tom koupelna. A to jsou dva prostory, kde je největší provoz,“ říká Pavel Zeman, šéfredaktor internetového hobby portálu.

V předsíni ještě navíc musíte uložit docela dost věcí, tedy hlavně v zimních měsících. A když k vám přijde návštěva, tak je malá úplně každá předsíň. Je to brána do bytu a navozuje první pocity nově příchozího.

Zásadou je tak světlo a úložný prostor, který by hned o vás neměl vypovídat, že jste nepořádní. Třeba, když na dveře jen zaťuká pošťák.

Prostor je třeba využít na maximum. „A třeba takových bot má každý dospělý alespoň čtyři páry. Botník by tak měl být rozdělený podle sezóny, s měnitelnými výškami polic. Některé boty navíc potřebují po nošení dodýchat, jiné zase můžete hned uložit do uzavřené skříňky.“ No a taky potřebujete někam dát boty návštěvy, a odněkud vzít přezůvky.

Výklopné botníky

Patří do úzkých předsíní. Ale, vejdou se do nich jen nízké boty a třeba zmiňované přezůvky. Taky by měly být boty vždy alespoň lehce očištěné, protože prach padá o patro níž. To platí vždy a nejen o prachu.

Čtěte také

Pokud to jde, tak je dobré botník řešit jako sedací lavici. Ta totiž má hned několik využití, a to třeba i k odložení nákupní tašky.

Kam s kabáty?

Každý kabát by se měl před uložením nejdřív vydýchat. Takže byste měli vždy mít několik možností na jeho zavěšení. A nezapomeňte ani na poličky na odložení deštníků, čepic, klíčů a taky kabelky nebo pracovní tašky.

Čtěte také

Při nákupu skříní tak myslete na to, že by úložný prostor měl sahat od země až ke stropu. „Třeba sezónní nebo sportovní obuv a další sportovní vybavení pak můžete uložit pod strop. Další možností je snížený podhled, do kterého pak můžete ukládat třeba lyžařské boty,“ radí Pavel Zeman.

Jakou podlahu vybrat?

Podlaha v předsíni je hodně namáhaná a tak by určitě měla být odolná a otěruvzdorná. „Pokud vybíráte mezi dřevěnou plovoucí podlahou, linem nebo dlažbou, dejte přednost právě dlažbě. Alespoň jeden, dva metry, kde se pohodlně přezujete. Pak klidně můžete použít přechodovou lištu a pokračovat jinou krytinou.“

Ještě můžete použít takzvané zátěžové koberce, které jsou ale docela nákladné. „Mám velice rád kobercové čtverce, které zvládnete položit sami. Můžete z nich skládat mozaiky nebo vytvořit třeba středový pruh.“ Používají se hlavně jako vstupní koberce různých firem a vydrží opravdu léta. „Jdou sundat, vyklepat, udržují v sobě nečistotu a udělají vám vnitřní rohožku.“

Obuv z kolekce Zuzany Kubíčkové a/w 2014/45

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio