Rekonstrukce koupelny: Tipy na boj s vlhkostí i se světlem

14. listopad 2015

Koupelna je vlastně malá laboratoř. Nejmenší místnost v bytě, kde každý z rodiny většinou dělá něco jiného. Navíc klade velké nároky na „úložný prostor“, i když se tím myslí byť jen dosušování ručníků, i na dobré odvětrání.

„Ideální je koupelna samozřejmě s oknem,“ myslí si odborník Pavel Zeman. Většinou je ale koupelna umístěná v centru (jádru) bytu. „V takové případě je pak nejideálnější řízené větrání ventilátorem se zpětnou klapkou.“ Jeho zapínání může být nastaveno automaticky se světlem.

Pozor na zásuvky

Kvůli vlhkosti platí v koupelně určitá bezpečnostní pravidla, co se týče zásuvek a elektriky. „Měl být tam být proudový chránič s certifikací do vlhkých prostor. Zvláštní pravidla stanovují taky vzdálenost zásuvek od sprchového koutu a od stříkající vody.“ Podobná pravidla platí i pro osvětlení.

Tipy na osvětlení koupelen

Moderní jsou zapuštěná světla. Na ty potřebujeme drobně snížený podhled, zhruba do 10 cm. „Taky ale můžete využít současný moderní trend LED pásek, které svítí v různých barevných tónech. Nemají téměř žádnou spotřebu energie. A u nových koupelen můžete zkusit světelné párky místo spár.“

Logo

Trik se zrcadly

Koupelna a pračka by měly mít vlastní jistič, radí ještě Zeman. Kromě toho přidává tip: dejte do rohu dvě zrcadla naproti sobě. Opticky tím zvětšíte místnost a světlem ji pak i lépe prosvítíte. Výšku zrcadel volte tak, abyste jejich střed měli v úrovni očí.

Čtěte také

Dotazy posluchačů:

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je Bukalová. Mě čeká rekonstrukce koupelny a mám litinovou smaltovanou vanu na nožičkách. Chtěla jsem se zeptat, jestli váš host náhodou nezná firmu, která by mi přesmaltovala tuhle tu původní vanu? Děkuji.

Pavel ZEMAN, Český kutil.cz
--------------------
Firmy jsou, které se tímto zabývají, tak v podstatě máte unikát, jestli nožičky jsou hezké a vana není moc poškozená, když si na internet zadáte heslo renovace van, tak určitě objevíte mnoho firem. Používá se speciální barva přímo na toto určená. Většinou je dvousložková epoxidová a můžete vanu mít zrenovovanou dokonce v různých pastelových barvách.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je posluchačka z Prahy. Já bych měla dotaz, potřebovala bych přidělat nad vanu, kousek nad vanu madlo, ale nevím, jestli tam nevede vodovodní trubka, dá se to přilepit tak, abych neměla pocit, že se to se mnou utrhne, až se o to opřu?

Pavel ZEMAN, Český kutil.cz
--------------------
Jestli je to madlo, který má sloužit třeba méně pohyblivému člověku, aby vstal, tak to musí být určitě kotveno na hmoždinky, a pevně ukotveno, tam oboustranná páska nejde použít. Bylo by fajn, abyste se domluvila s instalatérem a nebo zašla do půjčovny nářadí, jestli by vám nepůjčili detektor na zjištění instalací ve stěně, buď elektriky a nebo přesně vody.

osoba
--------------------
Dobrý den, Mandelová z Prahy. Já jsem se chtěla zeptat, my jsme měli v koupelně normálně zavrtaný do zdi, pověšený věšák na prádlo, ale nechali jsme obložit koupelnu, já nevím, jsou to takové desky takový polystyrénový, já nevím, takový ty obklady, co imitují dlaždičky, a je to jako na nějakém rámu zřízený, když bych si chtěla zavrtávat do zdi sušák na prádlo? Jak to mám udělat?

Pavel ZEMAN, Český kutil.cz
--------------------
Většinou tyhle obkladový panely, co říkáte, tak jsou velkoplošný, mají metr na dva a jsou zhruba 4 milimetry silné. Do toho v podstatě nic moc nechytíte, počítejte vždycky s tou stěnou, na kterou je tento obklad připevněn. Takže jestliže za tím byla zeď nebo stěna, tak použijte hmoždinku do stěny a ten obklad je v podstatě jenom předek, který vám dělá estetiku a nepouští vám vodu.

e-mail
--------------------
Naše divačka právě si koupila speciální lepidlo na lepení poliček, lepila je na omítku, polička se ale nenalepila, v čem byla chyba? Přidržovala ji asi 5 minut na zdi, ale nic.

Pavel ZEMAN, Český kutil.cz
--------------------
Většinou chyba v tomto případě u montážních lepidel tohoto typu bývá to, že je napsaný, že by měl být soudržný podklad, to znamená, že lepidlo předpokládám na poličce drželo, ale utrhla se omítka. V tomhle případě se mělo ta část, kde bude lepidlo na omítce držet, oškrábat špachtlí, protože se zřejmě utrhla malba, ne omítka jako taková. Musí se to dostat na pevný podklad, na soudržnej podklad, ten se omete, aby nebyl prašný, aby se vlastně to neodlouplo z té mezivrstvy.

osoba
--------------------
Dobrý den, posluchačka z Plzeňska. Já jsem se chtěla zeptat, potřebujeme obložit umakartové jádro, měli jsme to obložený teda obkladačkama klasickejma, který praskají a padají. Nechceme dělat rekonstrukci celkovou z finančních důvodů. Co jsem slyšela, že jsou nějaké obkladové materiály, které jsou pružné jako na bázi umělých hmot nebo něco takovýho, je to možný?

Pavel ZEMAN, Český kutil.cz
--------------------
Je to možný, jsou to obkladové panely, o kterých povídala ta paní v tom před předchozím telefonátu. Když si dáte, na internet dáte odkladové panely, tak je najdete, jsou to i v hobby marketech. Je to v podstatě lisované dřevní hmota, která má na sobě reliéf dlaždiček i se spárama, bývají metr na dva a jsou vymyšlené a určené přesně pro rekonstrukce koupelen tohoto typu a lepí se lepidlem na zdrsněný podklad, který osmirkujete, abyste ten umakart zdrsněla, a pak se šroubuje, lepí a lištuje a řezat to v podstatě můžete ruční pilkou na dřevo.

Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Také děkuji a možná bychom měli ještě připomenout, že místo ušetříme i vhodným zvolením typu dveří.

Pavel ZEMAN, Český kutil.cz
--------------------
Určitě, dveře jsou především u malých koupelen velký problém, protože buď se otvírají do chodby, anebo když jsou špatně vymyšlené do koupelny, ale vždycky překáží. Takže můžeme mít alternativu, jestliže vymýšlíme koupelnu dopředu, tak můžeme použít posuvné nebo shrnovací dveře. Když bychom neměli stavební pouzdro, které se schovává vlastně do zdi, tak je můžeme vést po stěně třeba za skříňkou, za poličkou a nemusíme používat klasické dveře na pantech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio